Παρασκευή 24 Μάρτη 2023 - Κυριακή 26 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απεργιακές κινητοποιήσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης

Απεργία που θα παραλύσει κυριολεκτικά τον κλάδο των μεταφορών στη Γερμανία ανακοίνωσαν για τη Δευτέρα τα συνδικάτα Ver.di και EVG, που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για Συλλογικές Συμβάσεις, πραγματικές αυξήσεις μισθών και προσλήψεις.

Το Ver.di διαπραγματεύεται εκ μέρους των 2,5 εκατ. εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων αυτών στις δημόσιες μεταφορές και τα αεροδρόμια. Το συνδικάτο εργαζομένων στους σιδηροδρόμους και τις μεταφορές EVG διαπραγματεύεται για λογαριασμό περίπου 230.000 εργαζομένων στην Deutsche Bahn και σε μεταφορικές εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια με λεωφορεία.

Το Verdi ζητά μισθολογική αύξηση 10,5%, με τον μισθό να αυξάνεται τουλάχιστον κατά 500 ευρώ τον μήνα, ενώ το EVG ζητά αύξηση 12% ή τουλάχιστον 650 ευρώ επιπλέον ανά μήνα.

Η απεργία αφορά εργαζόμενους σε μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, στον σιδηρόδρομο και σε τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες 7 κρατιδίων, σε εταιρείες αυτοκινητοδρόμων, υδάτων και ναυτιλίας. Επίσης αφορά τους εργαζόμενους στα αεροδρόμια που βρίσκονται εδώ και βδομάδες σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Το συνδικάτο EVG δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέων απεργιών κοντά στις αργίες του Πάσχα των Καθολικών τον Απρίλη.

Οι οδοκαθαριστές της Κοπεγχάγης αψήφησαν τον εργοδοτικό συνδικαλισμό

Σε απεργία προχώρησαν την Τετάρτη οι οδοκαθαριστές στην Κοπεγχάγη, κόντρα στις υποδείξεις της εργοδοτικής Ομοσπονδίας. Μαζικά, από τις 6 το πρωί, 550 απεργοί σταμάτησαν την κυκλοφορία μέσα και έξω από τη μονάδα καύσης απορριμμάτων Amager Bakke (Copenhill).

Ετσι, οι απεργοί αψήφησαν την εντολή για εργασία στην έναρξη του κανονικού ωραρίου, που ήταν αποτέλεσμα συνάντησης την Τρίτη μεταξύ της Ομοσπονδίας 3F και της Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

Την ευθύνη για τη συλλογή και καύση σκουπιδιών στη Δανία την έχουν οι δήμοι, οι οποίοι την αναθέτουν σε ιδιώτες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο δήμος Κοπεγχάγης είχε συμφωνία με ιδιωτική εταιρεία, η οποία δεν ανανεώθηκε, για να αναλάβει την καύση των σκουπιδιών από 1η Μάη η δημοτική εταιρεία ARC. Η διοίκηση της ARC ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι θα παρατείνει τα ωράρια εργασίας και θα μειώσει τους μισθούς.

Ετσι οι εργαζόμενοι με Γενική Συνέλευση αποφάσισαν ομόφωνα να ξεκινήσουν απεργία, αψηφώντας τις «συστάσεις» της εργοδοτικής Ομοσπονδίας.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων στο μετρό στη Στοκχόλμη συνεχίζει τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις με πραγματικές αυξήσεις μισθών, καθώς ο πληθωρισμός «τρέχει» με 12%. Με συνθήματα όπως «Δεν θα πεινάσουμε για τα κέρδη μιας μειοψηφίας», καλεί όλους τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στο κέντρο της Στοκχόλμης το Σάββατο και πορεία προς τα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Σουηδίας (LO). Η Ελληνική Κοινότητα Στοκχόλμης καλεί τους Ελληνες μετανάστες να σταθούν αλληλέγγυοι στο συνδικάτο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε τριήμερη απεργία οι τεχνικοί της «Lufthansa» (2024-02-29 00:00:00.0)
Νέες απεργίες και διαδηλώσεις για μισθούς, συνθήκες εργασίας και Ασφαλιστικό (2023-02-07 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης (2021-11-13 00:00:00.0)
Σε συμφωνία εργαζόμενοι και διοίκηση (2008-08-02 00:00:00.0)
Διευρύνεται το απεργιακό μέτωπο (2008-07-30 00:00:00.0)
Εναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων στη «Λουφτχάνσα» (2008-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ