Παρασκευή 5 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ω σημαία γαλανή...

«

Δόξα αθάνατη στολίζει κάθε θεία σου πτυχή

και μαζί σου φτερουγίζει της πατρίδας η ψυχή.

Σε θωρώ κι αναθαρρεύω και τα χέρια μου χτυπώ

σαν αγία σε λατρεύω, σα μητέρα σ' αγαπώ.

Κι απ' τα στήθη μου ανεβαίνει μια χαρούμενη φωνή

να 'σαι πάντα δοξασμένη, ω σημαία γαλανή».

Με ωραίους στίχους, τροχαϊκούς δεκαεξασύλλαβους και με τέλεια, ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία, ο παλιός πατριδολάτρης ποιητής «κέντησε» αυτόν το διθυραμβικό Υμνο στη γαλανόλευκη σημαία μας, και εμείς, παιδάκια του Δημοτικού Σχολείου, οχτώ και δέκα χρόνων, τον απαγγέλναμε γεμάτοι καμάρι και περηφάνια, στην εθνική μας γιορτή, την 25η Μαρτίου.

Μου ήρθαν, τις προάλλες, στο νου αυτοί οι στίχοι, την ώρα που έβλεπα και άκουγα στην τηλεόραση τον υπερφίαλο γαλονά (υψηλόβαθμο στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού), να κατευοδώνει το πλήρωμα του αντιτορπιλικού «Ψαρά», που θα έφευγε για τον Ινδικό Ωκεανό, σε ...αμυντική αποστολή, στα πλαίσια των υποχρεώσεων της Ελλάδας, ως μέλους του ΝΑΤΟ. Θα πήγαινε, λέει, να υπερασπίσει τα ελληνικά σύνορα στα πέρατα της Γης, εκεί που έφτασε κάποτε ο μεγάλος μας στρατηλάτης, ο Μεγαλέξανδρος. «Η ελληνική σημαία», διαλαλούσε με στόμφο και άμετρη κομπορρημοσύνη ο ανόητος καραβανάς, «θα κυματίζει τώρα εκεί που της πρέπει. Το ελληνικό ναυτικό, θα γίνει πλέον το ναυτικό όλων των θαλασσών της Υδρογείου».

Σκεφτόμουν για πολλή ώρα το ...ηρωικό εκείνο ξεπροβόδισμα του ανεγκέφαλου καραβανά και η οργή, αναμειγμένη με μια βαθιά αποστροφή και αηδία, μου ανακάτευε από μέσα το στομάχι. Πώς σε κατάντησαν σήμερα ετούτοι οι θλιβεροί οσφυοκάμπτες που μας κυβερνούν, πατρίδα μου ταλαίπωρη, κι εσένα, σημαία μας γαλανή, κι εσάς, ιερά και όσια ετούτου του προδομένου λαού... Πώς σε φέρανε στο τελευταίο σκαλί της ανυποληψίας και της ταπείνωσης, ετούτοι οι «γελωτοποιοί του αυτοκράτορα», που δεν άφησαν ηθική αξία και έννοια, που να μην ποδοπατήσουν με τα βρώμικα ποδάρια τους, που να μην προσβάλουν βάναυσα και να μην τσαλαπατούν με κάθε ευκαιρία ό,τι έχει απομείνει όρθιο σ' ετούτον τον τόπο... Ποια πατρίδα και ποια σύνορα στέλνουν τα παιδιά μας να υπερασπιστούν, εκεί στα βάθη της ματωμένης Ανατολής, ετούτοι οι ξεφτιλισμένοι και καταγέλαστοι πολιτικοί απατεώνες, «πρωταθλητές» του ραγιαδισμού και της υποτέλειας, μπροστά στα αφεντικά της αμερικανοΝΑΤΟικής ληστοσυμμορίας; Πώς τολμούν, έτσι αισχρά και ξετσίπωτα, να μιλούν μπροστά στα στρατευμένα παιδιά του ελληνικού λαού για εθνική υπερηφάνεια, για εθνικά σύμβολα και για πατριωτισμό;

Ομως, «πού θα πάτε, ψεύτηδες καλαμαράδες», άθλιες και πουλημένες συνειδήσεις; Για πόσον καιρό ακόμα, αδίστακτοι πατριδοκάπηλοι, θα ξεγελάτε ετούτο το υπομονετικό και υπάκουο υποζύγιο που λέγεται λαός, αυτό το αιώνιο σύμβολο υπομονής και καρτερικότητας, που, όπως το είπε και ο ποιητής, «αν ξυπνήσει, μονομιάς / θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς»; Κάποτε θα ορθωθεί μπροστά σας, τιμωρός οργισμένος και αμείλικτος, και θα σπάσει με τα πέταλά του τα ξερά κεφάλια σας, που αντί για σωφροσύνη και ιδέες ευγενικές, κρύβουν μέσα τους σκοτάδια και αράχνες του Μεσαίωνα.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ