Παρασκευή 5 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κόντρες για το περιεχόμενο της συμφωνίας

Σαφές μήνυμα προς τον Ντενκτάς και την τουρκική πλευρά έστειλε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σχολιάζοντας νέες δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη. Εάν ο Ραούφ Ντενκτάς δεν μπορεί να συνυπάρξει στα πλαίσια λύσης ενός κράτους στην Κύπρο, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τότε δεν μπορεί να συνυπάρξει ούτε μέσα στα πλαίσια διαπραγμάτευσης, που θέτουν τα ψηφίσματα του ΣΑ και με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και θα πρέπει να ξανασκεφθεί τις θέσεις που εκφράζει, είπε ο Μ. Παπαπέτρου.

Ο Μ. Παπαπέτρου σχολίασε και τη δήλωση Ντενκτάς ότι οι συνομιλίες διεξάγονται «για να επιτευχθεί μια συμφωνία που να προνοεί μια Κύπρο με μια κεφαλή και δυο πόδια, υπό τον όρο ότι τα πόδια αυτά θα πατούν σε γερό έδαφος και θα έχουν χωριστή κυριαρχία».

Επί τούτου ο εκπρόσωπος τόνισε πως «κάθε κράτος έχει μια κυριαρχία και εφόσον η λύση στην Κύπρο θα είναι λύση ενός κράτους όπως προνοούν και τα ψηφίσματα του ΣΑ, δεν μπορεί παρά να υπάρχει μια κυριαρχία».

«Αυτό το κράτος θα έχει μια κεφαλή, θα έχει δυο πόδια, θα έχει δυο χέρια, αλλά θα έχει μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημείωσε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το γεγονός πως και από τουρκικής πλευράς γίνεται πλέον παραδεκτό δημόσια πως η Τουρκία ενδιαφέρεται για τα δικά της συμφέροντα στην Κύπρο και όχι για τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Ο Μ. Παπαπέτρου επικαλέστηκε συγκεκριμένα στην τοποθέτηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αγκυρας Οζέρ Οζανκαγιά, ο οποίος σε διάλεξή του στο Λονδίνο ανέφερε ότι το θέμα δεν είναι η ευημερία και τα συμφέροντα μερικών εκατοντάδων χιλιάδων Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο, αλλά τα συμφέροντα της Τουρκίας. Ο Μ. Παπαπέτρου σχολίασε και τις δηλώσεις Ντενκτάς για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου ο κατοχικός ηγέτης είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να δείξει κατανόηση για να μην υπάρξουν και στην Κύπρο συγκρούσεις. Ο Μ. Παπαπέτρου επισήμανε πως «εκείνο το οποίο συμβαίνει στη Μέση Ανατολή είναι η από μέρους του κράτους του Ισραήλ παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος».

Πρόσθεσε δε και τα εξής: «Υπό αυτήν την έννοια υπάρχει μεγάλη ομοιότητα με το τι συμβαίνει στην Κύπρο, όπου τα ψηφίσματα του ΣΑ εδώ και ένα τρίτο του αιώνα, ίσως και παραπάνω, αγνοούνται από την Τουρκία και από την τουρκική πλευρά».

Ανησυχούν Αθήνα - Λευκωσία

Ανήσυχοι για την πορεία των συνομιλιών μεταξύ των Κληρίδη και Ντενκτάς εμφανίζονται Αθήνα και Λευκωσία, όπως φάνηκε μετά τις συναντήσεις που είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γ. Κασουλίδης με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τ. Γιαννίτση και τον υπουργό Αμυνας Γ. Παπαντωνίου.

Ο υπουργός Αμυνας, μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Κασουλίδη, προφανώς για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η «πρόβλεψη» του Ρώσου υπουργού Αμυνας Σ. Ιβανόφ, ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Γ. Παπαντωνίου, έκανε λόγο για πιθανότητα ανάφλεξης στην Κύπρο, πρόβαλε την εκτίμηση ότι «το ενδεχόμενο σύρραξης δεν είναι πιθανό, αλλά η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ