Παρασκευή 5 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ασπίδα προστασίας για τους παλαιστίνιους

Αν «χαθεί» η Παλαιστίνη στενεύει ο ορίζοντας των λαών...

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Οι εικόνες από την Παλαιστίνη - ατίθασες ακτίνες στα μαύρα σκοτάδια του ισραηλινού στρατού κατοχής - δεν ανήκουν σε κάποια εικονική πραγματικότητα. Δεν είναι απλή υπόμνηση τού, ολοκληρωτικού, κατά Σαρόν, πολέμου που γίνεται «εκεί».

Είναι μηνύματα sos που πρέπει να σημάνουν καθολικό συναγερμό. Δεν αισθανόμαστε ανήμποροι «να κάνουμε κάτι», ούτε «μένουμε με το στόμα ανοιχτό» από τις φρικαλεότητες των Σαρόν. Κυρίως δεν περιμένουμε (πολύ περισσότερο δεν εκλιπαρούμε, όπως ορισμένοι) η «λύση» να δοθεί από τις μεγάλες - νεοταξικές - δυνάμεις.

Τα αφεντικά της νέας τάξης όμως βαρύνονται με εγκληματικές ευθύνες για τη μηχανή θανάτου που έχουν εγκαταστήσει στο Ισραήλ. Αυτοί «έλυσαν τα χέρια» του Σαρόν. Του έδωσαν μάλιστα και τέσσερις βδομάδες να ολοκληρώσει τη «δουλιά»! (βλέπε «Υπογραμμίσεις»).

«Η πρωταρχική ευθύνη ανήκει στην Ουάσιγκτον εδώ και τριάντα χρόνια. Το Ισραήλ δρα εντός των ορίων που έχουν θέσει οι αφέντες του από την Ουάσιγκτον και σπάνια υπερβαίνει αυτά τα όρια», γράφει ο Νόαμ Τσόμσκι (στα «Νέα»). «Η συμμαχία ΗΠΑ -Ισραήλ - συνεχίζει - διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του ελέγχου των κυριότερων πηγών ενέργειας στον κόσμο... Ο άξονας ΗΠΑ - Ισραήλ - Τουρκίας είναι στο επίκεντρο αυτής της αμερικανικής στρατηγικής»...

...«Το Ισραήλ είναι ουσιαστικά μια αμερικανική στρατιωτική βάση και είναι απόλυτα ενσωματωμένο στη στρατιωτικοποιημένη οικονομία της υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ», καταλήγει. Οι «μεγάλοι» θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, μόνο κάτω από την ασίγαστη πάλη των λαών.

Ναι! Κάθε μέρα πολιορκία της ισραηλινής (και της αμερικανικής) πρεσβείας. Ναι! Να απλώνει και να σφίγγει ολοένα και πιο πολύ η ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας του παλαιστινιακού λαού. Αν «χαθεί» η Παλαιστίνη, ο ορίζοντας των λαών στενεύει.

Δράση τώρα λοιπόν. Γιατί τώρα σφάζουν τους Παλαιστίνιους, τώρα τους εξορίζουν από την πατρίδα τους, τώρα θέλουν να τους κάνουν αλυσοδεμένους σκλάβους τους. Αύριο είναι ίσως πολύ αργά.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ