Παρασκευή 5 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στις 18 Απρίλη η συνέχεια

Και οι τελευταίες αυταπάτες έχουν πλέον γκρεμιστεί. Καθώς η κυβέρνηση έχει ανοίξει όλα τα χαρτιά της -αδίστακτα ανακοίνωσε την απόφασή της να ανατρέψει ό,τι γνωρίσαμε ως κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, να σακατέψει ακόμα κι αυτό το ΙΚΑ - το λόγο έχουν πλέον οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Ετσι, μετά το εξαιρετικά ελπιδοφόρο μήνυμα που έστειλε η προχτεσινή πανελλαδική απεργία, χτες υπήρξε σημαντική εξέλιξη και στο μέτωπο της ΓΣΕΕ. Οπου οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές ανακοίνωσαν την άρνησή τους να ανταποκριθούν στο πανεργατικό αίτημα για κλιμάκωση της πάλης.

Η απάντηση σ' αυτήν την εγκληματική στάση δόθηκε επί τόπου: «Καλούνται όλες οι δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να προχωρήσουν άμεσα σε αποφάσεις για απεργία στις 18 Απρίλη»! Αυτή είναι η κοινή απόφαση. Αυτό είναι το κάλεσμα που υπογράφουν οι συνδυασμοί της ΔΑΣ, της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης» στη ΓΣΕΕ μετά την άρνηση της ΠΑΣΚΕ να συναποφασίσει την απεργιακή κινητοποίηση.

Χρειάστηκαν κοντά 150 χρόνια σκληρών, ματωμένων ταξικών αναμετρήσεων, για να κατορθώσει η εργατική τάξη να οικοδομήσει ένα σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που αν και δεν ανταποκρίνεται, βέβαια, σ' όλες τις ανάγκες της, ενσωματώνει, όμως, σημαντικές κατακτήσεις. Χτες ο κυβερνητικός συνδικαλισμός - στο προκείμενο η ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ - χρειάστηκε μερικά δευτερόλεπτα για να διαπράξει το μέγιστο έγκλημα: Ψήφισε υπέρ της κατεδάφισης του κοινωνικο - ασφαλιστικού συστήματος. Εδωσε στην κυβέρνηση εν λευκώ το δικαίωμα να διαγράψει τα χρέη του Δημοσίου προς το ΙΚΑ, να παραγράψει τις οφειλές του κράτους για την τριμερή χρηματοδότηση, να καταργήσει την τακτική κρατική επιχορήγηση προς το ΙΚΑ, να καταργήσει ακόμα κι αυτήν την κάλπικη τριμερή χρηματοδότηση. Αποφάσισε ότι ο εργάτης πρέπει να βγαίνει στη σύνταξη μετά τα 67! Αποφάσισε ότι πρέπει να μειωθούν κι άλλο τα πενιχρά ποσά των συντάξεων. Αυτά ακριβώς αποφάσισε παρά τις διάφορες φιοριτούρες, με τις οποίες ορισμένοι στόλισαν την άρνησή τους να ψηφίσουν υπέρ της άμεσης αγωνιστικής κινητοποίησης.

Οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές στη ΓΣΕΕ είχαν, χτες, μια ευκαιρία, έστω και ευκαιριακά, να συντονιστούν με τις διαθέσεις των εργαζομένων, με τις διαθέσεις κι αυτών των εργατών και συνδικαλιστών, που ψήφισαν μεν ΠΑΣΟΚ, αλλά έχουν κάνει επίσης καθαρό πως δεν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν την κυβέρνηση στον αντεργατικό κατήφορό της. Κι όμως, κλότσησαν αυτήν την ευκαιρία. Δήλωσαν με την ψήφο τους κατηγορηματικά ότι δουλεύουν σαν πέμπτη φάλαγγα μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Το λόγο έχουν πια οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Ολες οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις. Ηδη τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις δείχνουν πως το κοινό κάλεσμα για την απεργία στις 18 Απρίλη ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των εργαζομένων για άμεση αγωνιστική απάντηση στις επιδιώξεις κεφαλαίου - κυβέρνησης να κατεδαφίσουν το κοινωνικο - ασφαλιστικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ