Παρασκευή 5 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Οι πολίτες θα μπορούν να τη βγάζουν στο «σφυρί»

Οι πολίτες θα μπορούν να ζητούν μέχρι και κατάσχεση και εκποίηση περιουσίας του δημοσίου στις περιπτώσεις που κερδίζουν δίκες σε βάρος του Διοίκησης και αυτή αρνείται να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις. Αυτό περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, όπως προβλέπεται από την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος (άρθρα 94 και 95).

Οι κυρώσεις για τη Διοίκηση - δηλαδή το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου - θα είναι χρηματικά πρόστιμα έως και κατασχέσεις και εκποιήσεις της περιουσίας του Δημοσίου, ενώ για την αποτελεσματικότερη συμμόρφωση της Διοίκησης προβλέπεται ειδική πειθαρχική ευθύνη που φτάνει μέχρι την πρόσκαιρη ή οριστική παύση ανώτατων στελεχών ή και υπαλλήλων.

Μάλιστα, για να διευκολυνθεί η είσπραξη του επιδικαζόμενου ποσού από τους πολίτες, προβλέπεται η εφαρμογή των διατάξεων περί εντάλματος πληρωμής και η υποχρεωτική εγγραφή ειδικής πίστωσης για το σκοπό αυτό στον κρατικό προϋπολογισμό και στον προϋπολογισμό των Δήμων και Κοινοτήτων και άλλων ΝΠΔΔ.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι συχνά εμφανίζεται το φαινόμενο το Δημόσιο να μην εφαρμόζει τις σε βάρος του δικαστικές αποφάσεις και οι πολίτες να υφίστανται ταλαιπωρίες και έξοδα στις μακρές δικαστικές διαμάχες, χωρίς να υπάρχει τελικά ουσιαστικό αντίκρισμα από τις τυχόν ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις.

Μόνο από καταγγελίες πολιτών στο «Συνήγορο του Πολίτη» προκύπτει ότι μέσα στο 2001 διαπιστώθηκαν 140 υποθέσεις μη εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων από την πλευρά της Διοίκησης, ενώ άλλες 15 υποθέσεις εξετάζει και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ύψος του ποσού αυτού, το οποίο αποτελεί κύρωση σε βάρος της διοίκησης, προβλέπεται να είναι τέτοιο, ώστε να ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα της παράβασης και να αποτρέπει τη διοίκηση από παρόμοια μελλοντική συμπεριφορά.

Τη διαδικασία αυτή θα παρακολουθεί ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με το ίδιο νομοσχέδιο υλοποιείται και η συνταγματική επιταγή για προαγωγή των διοικητικών δικαστών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο μεταξύ το υπουργείο Δικαιοσύνης προτίθεται να επιφέρει αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των δικών για ανήλικους, με την ενεργοποίηση των διατάξεων που απαγορεύουν τη δημοσιότητα της δίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ