Παρασκευή 5 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Βαθιά και αθεράπευτα αντιδημοκρατικό

«Το εκλογικό σύστημα δεν είναι θέμα αρχής, είναι θέμα λειτουργικότητας. Η αποστολή του είναι διπλή: να αναδεικνύει κυβερνήσεις ικανές να κυβερνήσουν και να εξασφαλίζει την πολιτική νομιμοποίησή τους. Πολλά συστήματα ικανοποιούν αυτούς τους δύο όρους. Η αναλογική, συνήθως, δεν ικανοποιεί τον πρώτο».

Αυτά γράφει, στα προχτεσινά «Νέα» ο κ. Χρυσάφης Ιορδάνογλου, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, υποστηρίζοντας, ίσως πιο καθαρά, όσα σχετικά λέει και η κυβέρνηση, η ηγεσία της ΝΔ και τα διάφορα φερέφωνά τους.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, μόνο ένα εκλογικό σύστημα δεν ταιριάζει στην αστική μας δημοκρατία: Αυτό της απλής αναλογικής. Το γεγονός, πως το εκλογικό αυτό σύστημα είναι το μόνο, που ικανοποιεί τις δημοκρατικές αρχές (ισότητα, δικαιοσύνη, κλπ., κλπ.), στις οποίες, υποτίθεται, πως θεμελιώνεται το πολίτευμά μας, αλλά και το Σύνταγμα της χώρας, δε φαίνεται να συγκινεί καθόλου τον αρθρογράφο. Δεν τον προβληματίζει η ολοφάνερη αντίφαση. Το μόνο, που τον ενδιαφέρει είναι η ύπαρξη «κυβερνήσεων ικανών να κυβερνήσουν».

Ισως δεν το συνειδητοποιεί, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι το εξής: Αποκαλύπτει πόσο βαθιά και αθεράπευτα αντιδημοκρατικό έχει γίνει το καπιταλιστικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ