Πέμπτη 18 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του λαού να ξεφύγει από την παγίδα εκμετάλλευσης

Θανάσης Μανιάτης, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ

Οι εκλογές αυτές διεξάγονται σε μια εξαιρετική και πρωτόγνωρη συγκυρία για την εργατική τάξη και τον λαό, την ελληνική κοινωνία γενικότερα. Τις διαδοχικές κρίσεις, που διαρκούν πλέον δεκαπέντε χρόνια και μέχρι πρόσφατα είχαν μειώσει το βιοτικό επίπεδο κατά 25%, συνοδεύει πλέον ένας αβάσταχτος συνδυασμός στάσιμων εισοδημάτων και σημαντικών ρυθμών πληθωρισμού που μειώνουν παραπέρα το πραγματικό εισόδημα, ιδίως των μισθωτών που έχασαν πέρυσι άλλο ένα 7,4% από τον πραγματικό μέσο μισθό τους, και των συνταξιούχων που η πολυδιαφημισμένη αύξηση που πήραν μετά από τόσα χρόνια ήταν χαμηλότερη από τον ετήσιο πληθωρισμό μειώνοντας και γι' αυτούς ακόμη περισσότερο το πραγματικό τους εισόδημα.

Η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης από το κεφάλαιο είναι αναπόσπαστο, θεμελιακό, συγκροτησιακό στοιχείο του συστήματος. Οι εισοδηματικές ανισότητες, για τις οποίες πολύς λόγος γίνεται, είναι έκφραση αυτής της εκμετάλλευσης αλλά και της ολοκληρωτικής ανισότητας, της μονοπώλησης της ιδιοκτησίας του πλούτου και των μέσων παραγωγής, δηλαδή του βασικού πυλώνα του καπιταλιστικού συστήματος, για την οποία πολύ λίγοι μιλούν. Τώρα, όμως, με την τεράστια αναντιστοιχία τιμών και εισοδημάτων η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά. Το «δεν βγαίνει ο μήνας» με τον μισθό ή τη σύνταξη δεν σημαίνει τίποτα άλλο από το ότι όλο και περισσότερα νοικοκυριά κατρακυλούν στην κατάσταση της απόλυτης φτώχειας που είναι μεγαλύτερη από τα ποσοστά σχετικής φτώχειας του 18%-20% που κυκλοφορούν και αφορούν μόνο άτομα με μηνιαίο εισόδημα κάτω από 430 ευρώ. Μια τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση, κρίση κόστους ζωής και ομαλής αναπαραγωγής σημαντικού μέρους του πληθυσμού, είναι ήδη εδώ και προμηνύεται χειρότερη με τα περιοριστικά δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα που ήδη υιοθετούνται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Σε αυτές τις συνθήκες η ψήφος στα αστικά κόμματα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ σημαίνει προσμονή και πίστη ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη που δεκαπέντε χρόνια τώρα την υπόσχονται και ποτέ δεν έρχεται, θα πετύχει αυτήν τη φορά σε δυσκολότερες συνθήκες παρά ποτέ και θα είναι και δίκαιη και ισόρροπη και με δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Οτι θα διανυθεί εύκολα και γρήγορα η απόσταση από τη σημερινή γενικευμένη φτωχοποίηση στην ευημερία κάτω από την μπαγκέτα του κεφαλαίου και με τις ίδιες συνταγές που μας έχουν ρίξει στα βράχια τόσες φορές. Οτι οι εκμεταλλευόμενοι θα εμπιστευθούν τους εκμεταλλευτές τους να τους βγάλουν από τη δύσκολη θέση.

Αντίθετα, η ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του λαού να ξεφύγει, στηριγμένος στους δικούς του αγώνες, από την παγίδα εκμετάλλευσης και φτώχειας που του έχει στήσει το σύστημα και να ανοίξει τον δρόμο για την οριστική λύση του προβλήματος, την εργατική - λαϊκή εξουσία και την οργάνωση της οικονομίας με βάση τον σοσιαλιστικό σχεδιασμό και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ