Πέμπτη 18 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Ερχονται ΝΑΤΟικές διευθετήσεις από τα «πορτοπαράθυρα»

Συνάντηση Τσούνις - Δένδια λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές

Με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις συναντήθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, λίγες μόνο μέρες πριν τις εκλογές, σε άλλη μια επίδοση διαπιστευτηρίων ευρωατλαντισμού από μέρους της ΝΔ.

Εξάλλου, μιλώντας στο «Mega», και μπροστά στις διευθετήσεις που «ψήνουν» στα Ελληνοτουρκικά προς διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην Ανατ. Μεσόγειο και την επιτάχυνση των μπίζνες, ο ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι «υπάρχει μια ευκαιρία, υπάρχει ένα παράθυρο», «ίσως αυτό το παράθυρο να μπορέσουμε να το κάνουμε πόρτα. Και, εν πάση περιπτώσει, αξίζει να προσπαθήσουμε».

Στο μεταξύ, μιλώντας στη «Huffington Post», ανέδειξε ακριβώς τους κινδύνους που ανακύπτουν για τους λαούς εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, παραδεχόμενος ότι τα προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας για τις μερίδες της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, «φτάσαμε κοντά σε θερμό επεισόδιο ή σε πράγματα τα οποία μετά θα ήταν εκτός ελέγχου».

Παραπέρα ο Ν. Δένδιας, πάλι στο «Mega», αναφέρθηκε και στη σύλληψη του Φρ. Μπελέρη στη Χειμάρρα, επιμένοντας ότι «αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, τότε η συγκεκριμένη σύλληψη 48 ώρες πριν τις εκλογές συνιστά μέγα σκάνδαλο».

Πάντως, δείχνοντας ξανά το πόση αξία έχουν για τους λαούς οι λυκοφιλίες τους, που εμπεριέχουν πάντα το «σπέρμα» της επόμενης αντιπαράθεσης, ο ΥΠΕΞ είπε ότι προηγουμένως ο Αλβανός πρωθυπουργός Ε. Ραμα «έδινε την εικόνα ενός μετριοπαθούς ανθρώπου. Και αυτό δεν ήταν απλώς η εικόνα. Ηταν η τοποθέτηση στο ζήτημα του χαρακτηρισμού των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στο Ιόνιο. Επί Ράμα, αυτή η συζήτηση προχώρησε περισσότερο απ' ό,τι με κάθε άλλη πλευρά», προσπερνώντας ωστόσο ότι η συζήτηση αυτή αφορά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Να σημειωθεί τέλος ότι όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, σχετικά με την υπόθεση της προφυλάκισης του Φρ. Μπελέρη και του συνεργάτη του, Π. Κοκαβέση, μετέβη στην Αλβανία ο γγ του ΥΠΕΞ, Θ. Λαλάκος, προκειμένου να τους συναντήσει και να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας τους και τις συνθήκες κράτησής τους, ενώ σε συνεννόηση με την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα θα εξεταστούν οι επόμενοι χειρισμοί στην υπόθεση.

Στο μεταξύ, δικαστήριο της Τουρκίας καταδίκασε σε 12 χρόνια κάθειρξη τον 67χρονο συριακής καταγωγής Ελληνα υπήκοο, Μαχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, με την κατηγορία της κατασκοπείας σε βάρος της Τουρκίας για λογαριασμό της ΕΥΠ. Συνελήφθη τον Μάιο του 2022 στην ανατολική Τουρκία, όταν τουρκικά ΜΜΕ υποστήριζαν ότι «ο Αμπάρα συνέλεγε πληροφορίες για τις Ενοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας στα σύνορα και τις μετέφερε στην Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών». Υπήρχαν κι άλλες διαρροές, τύπου «με οδηγίες της ΕΥΠ συνέλεγε πληροφορίες για Σύρους που ζουν στην Τουρκία και για επιχειρηματίες που υποστηρίζουν την οργάνωση FETO στην Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ