Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Κλιμακώνουν την αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα μέτωπα

Eurokinissi

Κλιμακώνει το αντιλαϊκό της έργο η ΝΔ, επιταχύνοντας τους αντεργατικούς της ρυθμούς, καθώς αυτό χρειάζεται το κεφάλαιο. Στην πορεία της αυτή, και στη στρατηγική τους σύμπλευση για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, συνοδοιπόρους έχει τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα

Χαρακτηριστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση εξακολουθεί και επιμένει στη μεταρρυθμιστική της ατζέντα», με «έμφαση στη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους και στην τόνωση της αναπτυξιακής δυναμικής».

Αντίστοιχες διαβεβαιώσεις έδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη μεταρρυθμιστική της ατζέντα, προωθώντας τις μεγάλες αλλαγές» με στόχους μεταξύ άλλων την «ενδυνάμωση κρίσιμων υποδομών» του αστικού κράτους και την «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

Και σημείωσε, ως προς τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το γεγονός ότι ευνοούνται ξανά επιχειρηματικοί όμιλοι, πως «βεβαίως παίρνουν και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις χρηματοδοτικά εργαλεία με βάση το τι προβλέπεται από το Ταμείο Ανάκαμψης», «γιατί, ξέρετε, οι επιχειρήσεις αυτές με τα λεφτά αυτά δημιουργούν θέσεις εργασίας, αναπτύσσονται, αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία. Δεν είμαστε μια από τις πρώτες χώρες σε ανάπτυξη σταθερά κάθε τρίμηνο, εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τυχαία», πρόσθεσε, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας ότι η ανάπτυξή τους γίνεται μέσα από τη συνεχή στήριξή τους με κρατικά ή ευρωενωσιακά κονδύλια, πληρωμένα όλα από την τσέπη του λαού, για τον οποίο επιφυλάσσουν νέες περικοπές, δουλειά με εξοντωτικά ωράρια και μισθούς στα όρια της επιβίωσης.

Διόλου τυχαία, από τις 3 Ιούλη που ορκίστηκε η νέα Βουλή μέχρι χτες η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε και ψήφισε στη Βουλή 14 νομοσχέδια, εντείνοντας το αντεργατικό της έργο, δεδομένου ότι ανάμεσα στα πιο εμβληματικά νομοσχέδια της περιόδου ήταν αυτό για το 13ωρο και την περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας, μερικές δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για τις εκταμιεύσεις δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης κ.ά.

Ολα αυτά με τις «πλάτες» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά, με βάση στοιχεία που παρουσιάστηκαν προχτές στο υπουργικό συμβούλιο, από τα 381 άρθρα που περιέχονταν σ' αυτά τα 14 νομοσχέδια ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τα 178 (47% του συνόλου) και το ΠΑΣΟΚ τα 185 (49%). Δηλαδή κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μαζί τα μισά από τα άρθρα των αντιλαϊκών νόμων που κατατέθηκαν στη Βουλή την τρέχουσα περίοδο, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για νέα ρεκόρ «κοινοβουλευτικής συναίνεσης» την περίοδο 2023 - 2027, σπάζοντας όλα τα προηγούμενα.

Θυμίζουμε ότι την περίοδο 2019 - 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 70%, με δεδομένη τη στρατηγική τους σύμπλευση και το κοινό τους πρόγραμμα, που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και η στήριξη κρίσιμων για το κεφάλαιο μεταρρυθμίσεων και νόμων, οι οποίοι είναι «δευτέρα φύση» για καθένα από τα κόμματα της αστικής τάξης, είτε προπορεύονται στο αντιλαϊκό έργο ως κυβέρνηση είτε το υποστηρίζουν ως «εποικοδομητική αντιπολίτευση».

Εξάλλου, στο ίδιο πλαίσιο στρατηγικής πάνω στα ζητούμενα του κεφαλαίου σε όλα τα επίπεδα αστικής διαχείρισης, ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι και στο πεδίο της Τοπικής Διοίκησης «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους νέους περιφερειάρχες και δημάρχους, όπως το έκανε εξάλλου τέσσερα χρόνια τώρα». «Ακριβώς η ίδια πολιτική απαρέγκλιτα θα συνεχιστεί και τώρα», είπε.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι σχετικές διαβεβαιώσεις έλαβε ήδη από την Τρίτη, όταν σε συνάντησή τους στο Μαξίμου ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δ. Κουρέτας, του παρουσιάστηκε ως «μετριοπαθής τεχνοκράτης». Επιπλέον, σε δηλώσεις του ο εκλεγμένος με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ δήμαρχος Αθηναίων Χ. Δούκας προετοίμασε για ακόμα μεγαλύτερη αστυνομοκρατία και παρακολουθήσεις στην πρωτεύουσα, στο όνομα της ασφάλειας, με συνέχιση της καταστολής σε βάρος διαδηλωτών. Τοποθετήσεις που έκαναν τον Μητσοτάκη προχτές το βράδυ στη συνέντευξή του στον «ΑΝΤ1» να εκφράζει την ευαρέσκειά του για τον Δούκα, λέγοντας ότι τον άκουσε «μετρημένο» και επαυξάνοντας ότι «κάμερες θα μπουν στην Αθήνα, το Μετρό στα Εξάρχεια θα γίνει», ενώ «μπορούμε να συνεργαστούμε με τον νέο δήμαρχο και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να έχουμε την προστιθέμενη αξία που ο δήμαρχος μπορεί να προσφέρει σε αυτήν την προσπάθεια».

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στην Ηγουμενίτσα για την υπογραφή της σύμβασης για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και πύλη εισόδου στην Αδριατική, ενώ κατόπιν θα πραγματοποιήσει «συνάντηση εργασίας» στην Περιφέρεια Ηπείρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ