Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Πυρετός επαφών και όξυνση, με φόντο «βαθιές και περίπλοκες αλλαγές»

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε «παγκόσμια προειδοποίηση ασφαλείας» προς τους Αμερικανούς πολίτες

Οξυνση και επιταχυνόμενες εξελίξεις - διεργασίες σε μια σειρά μέτωπα καταγράφονται διεθνώς, καθώς κλιμακώνεται το νέο έγκλημα κατά του παλαιστινιακού λαού από το ισραηλινό κράτος, με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, βάζοντας επικίνδυνες φιτιλιές στην ευρύτερη περιοχή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με φόντο και μια σειρά περιστατικά, που μεγαλώνουν τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης (βλ. σχετικό θέμα), χτες το απόγευμα το αμερικανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε «παγκόσμια προειδοποίηση ασφαλείας» για όλους τους Αμερικανούς πολίτες, επικαλούμενο αυξημένες εντάσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς και την πιθανότητα εξτρεμιστικών επιθέσεων κατά Αμερικανών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμενόταν να απευθύνει διάγγελμα (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) για τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ώστε - σύμφωνα με αξιωματούχους - να επιχειρηματολογήσει ότι «το κόστος της αδράνειας και της αποχώρησης είναι πολύ υψηλότερο». Η παρέμβασή του θα γινόταν παραμονές του αιτήματος του Λευκού Οίκου προς το Κογκρέσο να στηρίξει με 100 δισ. δολάρια την παροχή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ, Ταϊβάν κ.λπ.

Στο Ισραήλ έφτασε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ. Δίνοντας πλήρη στήριξη στα ισραηλινά σχέδια κλιμάκωσης του μακελειού εναντίον των Παλαιστινίων, εμφανίστηκε παράλληλα να δηλώνει ότι «είναι σημαντικό ο πόλεμος αυτός να μη γνωρίσει περιφερειακή κλιμάκωση».

Δίπλα του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου - αναφερόμενος ουσιαστικά στα πρόσφατα παζάρια με τη Σαουδική Αραβία για την υπογραφή μιας «συμφωνίας του Αβραάμ» - δήλωσε ότι πριν τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη «βρισκόμασταν στα πρόθυρα να διευρύνουμε αυτήν την ειρήνη, και η καταστροφή αυτής της κίνησης ήταν ένας από τους λόγους που αναλήφθηκε αυτή η δράση». Πρόσθεσε δε ότι «θα είναι ένας μακρύς πόλεμος και θα χρειαστούμε τη συνεχή υποστήριξή σας».

Αλλά και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, μιλώντας στη γερμανική Βουλή, σημείωσε ότι «μετά την επίθεση της Χαμάς, ήταν σημαντικό για μένα να τονίσω πως η θέση της Γερμανίας είναι σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ», προσθέτοντας κατά τ' άλλα ότι «μια κλιμάκωση θα ήταν καταστροφική». Οι συστάσεις του ωστόσο στράφηκαν μόνο προς δυνάμεις όπως η Τεχεράνη, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρξει εμπλοκή του Ιράν ή της Χεζμπολάχ». Χτες αναμενόταν να ξεκινήσει γύρο επαφών στην περιοχή η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, σε Ιορδανία, Ισραήλ και Λίβανο.

Αποχώρησαν οι Ισραηλινοί διπλωμάτες από την Τουρκία

Διεργασίες εντείνονται και εντός του «μουσουλμανικού κόσμου», όπου φυσικά παρεμβαίνουν πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα, με αντιθέσεις και διαφορετικά συμφέροντα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά την προχτεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), στην οποία η Αγκυρα υπέβαλε πρόταση να διαμεσολαβήσει για «εκτόνωση της έντασης», υποστήριξε πως η συνεδρίαση ανέδειξε την υποστήριξη του «ισλαμικού κόσμου» στον «παλαιστινιακό σκοπό», αλλά και την αποφασιστικότητά του απέναντι στο Ισραήλ. Μίλησε για το «εντελώς αναποτελεσματικό Συμβούλιο Ασφαλείας» του ΟΗΕ, επικρίνοντας τις «δυτικές χώρες», στις οποίες βέβαια περιλαμβάνονται και κάποιοι από τους στενότερους συμμάχους της Αγκυρας.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της περιοχής, το Ισραήλ απέσυρε όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία, περιλαμβανομένης και της πρέσβειρας Ιρίτ Λιλιάν, για λόγους ασφαλείας. Οι «Τάιμς του Ισραήλ», επικαλούμενοι Τούρκους αξιωματούχους, μετέδωσαν ότι η απόφαση ελήφθη μετά και τις διαδηλώσεις έξω από διπλωματικές αποστολές του Ισραήλ. Αλλα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι Ισραηλινοί διπλωμάτες έχουν αποχωρήσει και από Ιορδανία, Μαρόκο και Μπαχρέιν, επίσης για λόγους ασφαλείας.

Στο Κάιρο, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β' μετά τη συνάντησή τους δήλωσαν ότι απειλείται μια «περιφερειακή καταστροφή» στην περίπτωση επέκτασης της κρίσης, και ότι «η Αίγυπτος και η Ιορδανία απορρίπτουν την πολιτική συλλογικής τιμωρίας, μέσω της πολιορκίας, της λιμοκτονίας και του εξαναγκαστικού εκτοπισμού» των κατοίκων της Γάζας.

«Να φέρει σταθερότητα» θέλει και η Κίνα

Την ίδια στιγμή η Κίνα αξιοποιεί τις εξελίξεις για να αναβαθμίσει περαιτέρω τον «διαμεσολαβητικό» της ρόλο στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στη διάρκεια συνάντησής του με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Μουσταφά Αλ Μαντμπουλί (στο περιθώριο του Φόρουμ για τους «Δρόμους του Μεταξιού» στο Πεκίνο), είπε ότι η χώρα του «είναι διατεθειμένη να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Αίγυπτο σε διάφορους τομείς (...) και να εργαστεί μαζί της ώστε να φέρει περισσότερη βεβαιότητα και σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο».

Παρατήρησε ότι «η διεθνής και περιφερειακή κατάσταση γνωρίζει αυτήν τη στιγμή βαθιές και περίπλοκες αλλαγές», κρίνοντας σκόπιμο να τονίσει ότι η Κίνα είναι διατεθειμένη να εργαστεί με την Αίγυπτο «για να διαφυλάξουν από κοινού τη διεθνή ισονομία και δικαιοσύνη, καθώς και τα κοινά συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών», αλλά και με «άλλες χώρες του αραβικού κόσμου», για μια «διαρκή λύση στο Παλαιστινιακό».

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, είχε εκφράσει νωρίτερα «απογοήτευση» για την απόφαση των ΗΠΑ να μπλοκάρουν ψήφισμα που υπέβαλε η Βραζιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας να κηρυχθεί «ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός». Η Ουάσιγκτον επικαλέστηκε ότι το κείμενο δεν αναφερόταν «στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται»...

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, από την Πιονγιάνγκ όπου είχε επίσημες επαφές, είπε ότι η Μόσχα ανησυχεί για τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης και πρόσθεσε πως «εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάθε εποικοδομητική πρόταση», ξεχωρίζοντας την «πρωτοβουλία της Τουρκίας» (υπέβαλε πρόταση διαμεσολάβησης μέσω και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, με σύστημα «εγγυήσεων»). «Η τουρκική πρωτοβουλία φαίνεται να είναι ισορροπημένη», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Σημειωτέον, η Τουρκία περιλαμβάνεται και στους σταθμούς επαφών στην περιοχή τις οποίες έχει ξεκινήσει αυτές τις μέρες ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζ. Κλέβερλι, ο οποίος χτες ήταν στην Αίγυπτο και ακολούθως θα μεταβεί στο Κατάρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ