Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βαθιά αντιλαϊκό, ταξικό και άδικο το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Ξεκίνησε η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Eurokinissi

Καταδικαστέο, βαθιά αντιλαϊκό, ταξικό και άδικο χαρακτήρισε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024, που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η βουλευτής του ΚΚΕ και ειδική εισηγήτρια Διαμάντω Μανωλάκου.

Οπως τόνισε, το προσχέδιο συζητιέται σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από τη βαρβαρότητα του πολέμου όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και με τη σφαγή Παλαιστινίων από το Ισραήλ που χαρακτηρίζεται από απίστευτη θηριωδία, σημειώνοντας πως στον αντίποδα ήταν η συγκλονιστική συμμετοχή στα συλλαλητήρια αλληλεγγύης για λευτεριά στην Παλαιστίνη, στα οποία η αστυνομία επιτέθηκε απρόκλητα, με την κυβέρνηση να δίνει τα διαπιστευτήριά της σε Ισραήλ, ΗΠΑ και ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, αναφέρθηκε στη «μεγάλη εικόνα» της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας, κάνοντας λόγο για εξελίξεις «αβεβαιότητας», όπως η απότομη άνοδος του κόστους δανεισμού εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων των τραπεζών, η εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου, ο νομισματικός πόλεμος για την υπονόμευση του δολαρίου, οι ανταγωνισμοί στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ για την Ενέργεια, αλλά και την ύφεση που έχει χτυπήσει την πόρτα τους.

Σε αυτές τις συνθήκες, σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, το προσχέδιο έχει 6,2 δισ. παραπάνω φόρους, πάνω από 2,2 δισ. αύξηση στους έμμεσους φόρους, αλλά και περαιτέρω αύξηση άμεσων φόρων. Πρόσθεσε πως την ίδια ώρα οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν ψίχουλα και να απολαμβάνουν φοροασυλία και νέα δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά τις υποτιθέμενες αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους, χαρακτήρισε κοροϊδία την αύξηση κατά 50 ευρώ τον μήνα, με την ακρίβεια να καλπάζει, την ώρα μάλιστα που μονιμοποιούνται οι περικοπές της προηγούμενης 12ετίας όλων των κυβερνήσεων.

Επεσήμανε ακόμη πως έρχονται και νέες αυξήσεις στις ήδη απλησίαστες για το λαϊκό εισόδημα τιμές, ενώ παρόντες διατηρούνται οι παράγοντες που τροφοδοτούν την ακρίβεια, όπως η πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας που εγγυάται πανάκριβο ρεύμα για τον λαό, και αναμένεται επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής, η εξωστρέφεια της καπιταλιστικής οικονομίας που διαμορφώνει «τιμές Ευρώπης», η ανάπτυξη τουριστικών ζωνών που εκτινάσσουν τα ενοίκια. Οσο για τα περί αυστηρών ελέγχων, που ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, η βουλευτής του ΚΚΕ τα χαρακτήρισε ανέκδοτο.

Κατήγγειλε ακόμη την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, που ανοίγει κι άλλες τρύπες στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Και τόνισε ότι η κυβέρνηση αφήνει ξεκρέμαστους τους πληγέντες από τις πλημμύρες, οι οποίοι δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ για αποζημιώσεις, ενώ τίποτα δεν προβλέπεται για αυτούς στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024.

Κανένα μείγμα διαχείρισης δεν φέρνει οφέλη για τον λαό

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024, που είναι ταξικός, άδικος και αντιλαϊκός γιατί τα παίρνει από τους πολλούς και τα δίνει στους λίγους, χρηματοδοτώντας τις εκάστοτε προτεραιότητες της άρχουσας τάξης για την ικανοποίηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Ν. Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Προειδοποίησε ότι η θέση της εργατικής τάξης θα επιδεινωθεί, γιατί θα δεχθεί συνδυασμένα πλήγματα στο εισόδημά του από τον πληθωρισμό των τροφίμων και την ακρίβεια που αποτελεί «παιδί του συστήματος» και της πολιτικής που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, από τις νέες αυξήσεις των ενοικίων, την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού που αποφασίζουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις, ως απάντηση στον πληθωρισμό που οι ίδιες δημιούργησαν. Δηλαδή, για άλλη μια φορά, σημείωσε, το φάρμακο, που είναι η επεκτατική πολιτική για τη στήριξη του κεφαλαίου, μετατρέπεται σε δηλητήριο για το λαϊκό εισόδημα.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ακρίβεια σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και στο ακριβό μείγμα που δημιούργησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, πριν ακόμα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, όπου συγκρούονται ΗΠΑ - Ρωσία για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών της περιοχής. Την κατάσταση θα επιδεινώσει, προειδοποίησε, και η νέα επιδρομή του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού, με τη συνδρομή ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση να αποτελεί τον σημαιοφόρο σε αυτές τις πολεμικές επεμβάσεις.

Σημείωσε ότι η επίκληση των δημοσιονομικών στόχων εκ μέρους της κυβέρνησης, τους οποίους συμμερίζονται επίσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου το κρατικό χρέος να γίνει βιώσιμο, στην πράξη σημαίνει νέα αύξηση των φορολογικών εσόδων, τα οποία πληρώνει ο λαός σε ποσοστό 90%, νέο κυνήγι των μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής, την ώρα που ανθεί η φορολογική ασυλία των εφοπλιστών, σημαίνει νέα μείωση των κοινωνικών δαπανών, των μισθών και των συντάξεων.

Τόνισε ακόμη πως το επιχείρημα της κυβέρνησης για ανάπτυξη δεν αφορά τον λαό, αλλά το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ το «ευνοϊκό περιβάλλον» που προωθεί η κυβέρνηση για την προσέλκυση των επενδύσεων, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα εργαλείο καταστρατήγησης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Σε αυτή την κατάσταση, ούτε η διαφορετική διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, που προτείνουν ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, αλλάζει τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ασκούμενης πολιτικής, τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, αφού επί της ουσίας, οι προτάσεις τους εξυπηρετούν κάποια τμήματα του κεφαλαίου που φαίνονται ριγμένα από τη διανομή των κονδυλίων.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα μείγμα, επεκτατικό ή περιοριστικό, που να ωφελεί τον λαό, καθώς και τα δύο οδηγούν σε επιδείνωση της ζωής της λαϊκής οικογένειας. «Μόνη λύση είναι η ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης των αναγκών των μονοπωλιακών ομίλων, η ανάπτυξη της οργανωμένης πάλης και η κοινωνική συμμαχία για να αποτραπεί η επιδείνωση της ζωής της εργατικής τάξης, για να επιτευχθούν επιμέρους μέτρα ανακούφισης μέσα από την πάλη του λαού, αλλά κυρίως για την ανατροπή της βαρβαρότητας και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας με επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ