Τρίτη 23 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Λαϊκή κινητοποίηση για τη λύση των προβλημάτων

Συζήτηση με τους υποψήφιους δημάρχους διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων

«Τίποτα δε γίνεται από μόνο του. Για όλα τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις. Δεν υπάρχει κανείς που να μην ξέρει. Χρειάζονται, όμως, δύο παράγοντες: Πολιτική βούληση και λαϊκή κινητοποίηση». Στα λόγια αυτά του Σπύρου Χαλβατζή, υποψήφιου δημάρχου με την «Συμπαράταξη για την Αθήνα», συμπυκνώνεται η πρόταση για τη λύση των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν την πρωτεύουσα. Και ειπώθηκαν σε συζήτηση των υποψήφιων δημάρχων ή εκπροσώπων τους, που διοργάνωσε στον κινηματογράφο «Αστρον» ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων, γνωστός για τους καθημερινούς αγώνες που δίνει για την υπεράσπιση των τελευταίων ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει στην περιοχή. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντ. Καρκαγιάννης.

Στην πρόσκληση για συζήτηση ανταποκρίθηκαν ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», και ο Φώτης Κουβέλης, υποψήφιος με το συνδυασμό «Η άλλη Αθήνα». Συμμετείχαν επίσης οι εκπρόσωποι των υποψήφιων δημάρχων Ντ. Μπακογιάννη και Δ. Μπέη, οι κ. Σκυλλακάκης και Τ. Μπέης, αντίστοιχα. Δε συμμετείχε, ούτε εκπροσωπήθηκε ο Χρ. Παπουτσής.

Το πρώτο θέμα για το οποίο μίλησαν ήταν ο χώρος του Θων. Ο Σπ. Χαλβατζής δεν παρέλειψε εξαρχής να σημειώσει πως την ίδια μέρα, πριν 35 χρόνια, η χούντα των συνταγματαρχών κατέλυε τη δημοκρατία, τονίζοντας την ανάγκη επαγρύπνησης. Σημείωσε πως η «Συμπαράταξη», από όποια θέση και αν τη θέσει ο λαός της Αθήνας, θα αγωνιστεί για τα συμφέροντα των εργαζομένων του χεριού και του πνεύματος. «Θα αγωνιστούμε για να μην κυριαρχήσει η Βωβαμάρα της πόλης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή που το κτήμα του Θων τσιμεντοποιείται από τις μπουλντόζες του Μπ. Βωβού, σ' έναν άλλο χώρο, στη Βασ. Σοφίας 114, δημιουργείται ένα... «πολυδιασκεδαστήριο», σε μια περιοχή που ήδη υπάρχουν 14 νοσοκομεία. «Στην ουσία, υποτιμούν τη νοημοσύνη μας -- σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής -- και συνειδητά μας προσβάλλουν». Το ζήτημα, όπως είπε, είναι πρώτα απ' όλα πολιτικό: Είναι η κυριαρχία του κέρδους πάνω απ' τον άνθρωπο. Ο μόνος δρόμος για να μπει φραγμός σε αυτή την πολιτική επιλογή είναι ο δρόμος των κινητοποιήσεων, της αντίστασης απέναντι σε αυτή την επίθεση. «Εμείς θα αντισταθούμε, μαζί με τους κατοίκους της Αθήνας».

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα των Αμπελοκήπων. Τα Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας θα θυσιαστούν για να γίνουν εκεί εμπορικά κέντρα, ενώ τα Κουντουριώτικα κινδυνεύουν. «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην οποιαδήποτε μετατροπή των Προσφυγικών», επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη επαγρύπνησης για τα Κουντουριώτικα και υπενθύμισε πως τη δεκαετία του '60 κομμουνιστές και αριστεροί δήμαρχοι πήραν ελεύθερους χώρους με τη λαϊκή κινητοποίηση και τους διατήρησαν «με το έτσι θέλω». «Αν περιμένουμε με υπομνήματα να αποκτήσουμε ελεύθερους χώρους, θα περιμένουμε αιωνίως», είπε.

Αναφορικά με το οικονομικό κόστος για την απόκτηση κοινόχρηστων χώρων είπε: «Λέμε για οικονομικά προβλήματα και δεν ανατριχιάζουμε όταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το αρχικό κόστος είχε προσδιοριστεί στα 480 δισ. και έφτασε το 1,8 τρισ., χωρίς τις παράπλευρες δραστηριότητες. Δηλαδή, δε βρίσκονται 10 ή 20 δισ. για τους χώρους;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ