Τρίτη 23 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησαν τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

Motion Team

Τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα τίμησαν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, με μαζική τους εκδήλωση το πρωί της Κυριακής, μπροστά στο παλιό κτίριο της Ασφάλειας στην πλατεία Δημοκρατίας. Τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά και τη δημοκρατία, που σύρθηκαν χρόνια στις φυλακές και στις εξορίες, που βασανίστηκαν, καθώς και τις χιλιάδες λαού που ταλαιπωρήθηκαν από την ξενοκίνητη χούντα. Τους πρωτοπόρους αγωνιστές κομμουνιστές που, όπως πάντα και τότε, δώσανε τη ζωή τους για το λαό, για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του.

Τιμήσανε τον Γιώργη Τσαρουχά, τον δικηγόρο και βουλευτή της ΕΔΑ, που η χούντα των συνταγματαρχών με τα όργανά της της ΚΥΠ δολοφόνησε στα άντρα της στην περιοχή του Γ` Σώματος Στρατού. Τον Γιάννη Χαλκίδη, τον αγωνιστή της ειρήνης, που τα όργανα της χούντας τον τραυμάτισαν στο κρησφύγετό του και στη συνέχεια τον δολοφόνησαν, δίνοντάς του τη χαριστική βολή. Τον Βασίλη Μπεκροδημήτρη, συνταξιούχο επαγγελματία, ο οποίος υπέκυψε μετά από τα μαρτύρια στα οποία υποβλήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της Χαριλάου. Μαζί με αυτούς που ήταν Θεσσαλονικείς τιμήθηκαν και οι δεκάδες άλλοι αγωνιστές σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας που χάθηκαν στον αγώνα κατά της δικτατορίας.

Η εκδήλωση, που οργανώθηκε από την ΚΟΘ του ΚΚΕ, άρχισε με πορεία που ξεκίνησε στις 11 το πρωί από τα γραφεία του Κόμματος και στην κορυφή της οποίας υπήρχε το πανό «21 Απρίλη 1967 - Απρίλης 2002 - ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία». Νέες και νέοι κρατούσαν στα χέρια τους κόκκινες σημαίες και φώναζαν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, ενώ μεγάλη ήταν και η συμμετοχή της γενιάς της Αντιδικτατορικής Πάλης και της Εθνικής Αντίστασης.

«Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί - είναι η Νέα Τάξη και οι Αμερικανοί», «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι - με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα και μέλος της ΝΕ της ΚΟ Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Σπυριδάκης.

«Μαζευτήκαμε σ' αυτό το χώρο εγκλημάτων για να τιμήσουμε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για τη Λευτεριά, τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Πρόοδο, για όσους αγωνίστηκαν από την ημέρα που κηρύχτηκε η δικτατορία μέχρι την πτώση της», σημείωσε ο ομιλητής.

«Πρέπει να επαγρυπνούμε και γι' αυτό έχουν αξία αυτές οι εκδηλώσεις, συνέχισε. Οι δυνάμεις που επέβαλαν τότε τη δικτατορία επιβουλεύονται και σήμερα τις ελευθερίες του λαού, την εθνική κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία. Να βρισκόμαστε στους δρόμους του αγώνα και για τα μεγάλα ιδανικά της ελευθερίας, για την εθνική μας ανεξαρτησία και ακεραιότητα και για τα κοινωνικά μας δικαιώματα. Γιατί οι ιμπεριαλιστές της εποχής εκείνης, η παλιά τάξη πραγμάτων ακολουθεί τα ίδια χνάρια με τη νέα τάξη πραγμάτων και η μόνη διαφορά είναι ότι σήμερα είναι πιο απροκάλυπτα προκλητική και πιο επικίνδυνη, πιο αδίστακτη», υπογράμμισε ο Μ. Σπυριδάκης.

Στο τέλος της εκδήλωσης κατατέθηκαν στεφάνια από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ και την ΕΔΥΕΘ, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της επτάχρονης δικτατορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ