Τρίτη 23 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στημένα παιχνίδια της AGB

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το «στημένο» παιχνίδι της AGB, που όλα αυτά τα χρόνια μέσω των δεικτών τηλεθέασης, «μοιράζει» τη διαφημιστική πίτα, γίνεται φανερό και από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έρευνα που διενήργησε Πανεπιστημιακό Ιδρυμα σε συνεργασία με τον ALPHA. Η AGB με τα αόρατα μηχανάκια της δίνει νούμερα, ακόμα και σε περιόδους μπλακ άουτ ή ακόμη και σε ημέρες που πραγματοποιούνταν στάσεις εργασίας, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με την ΕΡΤ.

Το ΚΚΕ και ο «Ρ» επανειλημμένα έχουν αμφισβητήσει και έχουν καταγγείλει την αναξιοπιστία και την αφερεγγυότητα της AGB, που διανέμει χωρίς έλεγχο και αξιοκρατικά κριτήρια τα οικονομικά «πακέτα» των διαφημίσεων, σε μεγάλους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Η θέση αυτή ενισχύεται και από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω της έρευνας που διενήργησε ο ALPHA. Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι ο ALPHA έρχεται να καταγγείλει την AGB, όταν ως γνωστόν ακόμη και στο κοντινό παρελθόν χρησιμοποιούσε και κοινοποιούσε τα νούμερα της AGB, για να διαφημίσει την άνοδο της τηλεθέασής του. Τα παιχνίδια του ανταγωνισμού αποδεικνύεται πως είναι σκληρά, αφού έχουν να κάνουν με τις κερδοφόρες «επιχειρήσεις» των διαφημίσεων που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια, οι οποίες έχουν σαν μοναδικό «κριτή» τις κατευθυντήριες γραμμές που δίνουν τα νούμερα της AGB.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ALPHA Στάθης Τσοτσορός, σε επιστολή του που εστάλη στις 12 του Απρίλη στον υπουργό Τύπου και κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο του ΕΣΡ Βασίλη Λαμπρίδη, θέτει μεταξύ άλλων θέμα μη νόμιμης λειτουργίας της AGB, αφού δεν έχει καταχωρηθεί στο μητρώο επιχειρήσεων του υπουργείου Τύπου και η ΕΡΤ δε δέχεται να υπογράψει σχετική σύμβαση παροχής υπηρεσιών με την εν λόγω εταιρία. Αναφέρει πως ο μηχανισμός της μετρήσεων τηλεθέασης είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας, αφ' ενός μεν, για την επιλογή του περιεχομένου των τηλεοπτικών προγραμμάτων και, αφ' ετέρου δε, για την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης, που ανέρχεται στα 200 δισ. δρχ. κατ' έτος. Με βάση επίσης τις μετρήσεις της AGB, κατανέμεται η διαφημιστική δαπάνη του δημόσιου τομέα ύψους 17,7 δισ κατ' έτος.

Ο Στάθης Τσοτσορός επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση, ζητώντας της να πάρει μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η AGB λειτουργεί σε μια «ιδιότυπη ασυλία», που έχει αναγορεύσει τους υπευθύνους της σε ρυθμιστές του τηλεοπτικού τοπίου.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε Πανεπιστημιακό Ιδρυμα, ο ALPHA και στοιχεία της ΕΕΕΤ (Επιτροπή Ελέγχου Ερευνας και Αγοράς) παρατηρήθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής φαινόμενα σε σχέση με τις μετρήσεις που έχει διενεργήσει η AGB.

- 168 νοικοκυριά με υπερβολική τηλεθέαση μέχρι και 1.439 λεπτά (23 ώρες και 59 λεπτά) ή και 46 ώρες συνεχώς εντός 48ώρου και μάλιστα από άτομα που δε δικαιολογούν τέτοιες συμπεριφορές αφού είναι, για παράδειγμα, εργαζόμενοι ή παιδιά.

- Διαφορές στα άτομα που δηλώνονται επισήμως από την AGB, ανά νοικοκυριό και εκείνων που βλέπουν τελικά τηλεόραση (καταγράφονται ως τηλεθεατές και παιδιά κάτω των 3 ετών).

- Απόδοση τηλεθέασης στον ALPHA για πολλές ώρες ενώ είχε διακοπεί το σήμα του (5.9.2001) για 8 ώρες (Χανιά, Φλώρινα, Κόρινθος, Φωκίδα), καθώς και στις 18.11.2001 που ο ALPHA είχε γενικό μπλακ άουτ για 23 λεπτά και δεν εξέπεμπε πανελλαδικά, παρέμειναν τηλεθεατές στον ALPHA για 24 συνεχόμενα λεπτά 58.382 άτομα.

- Σε επίπεδο μέσων βαρών ο ΑΝΤΕΝΝΑ ευνοείται σε βάρος όλων των άλλων καναλιών.

- Απόδοση τηλεθέασης σε ανύπαρκτη ώρα (03.00 - 04.00) στις 31.3.2002, όπου έγινε η αλλαγή της θερινής ώρας, σε αντίθεση με μηδενική τηλεθέαση που έδωσε η εταιρία μέτρησης τηλεθέασης TNSM.

- Απόδοση τηλεθέασης στο MEGA σε ποσοστό έως και 17,29% και για διάρκεια έως και 24 λεπτά, ενώ είχε γενικό μπλακ άουτ στις 29.3.2002 και μεταξύ 22.40 έως 23.15.

Ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας χτες ουσιαστικά απέφυγε να πάρει θέση, αφήνοντας το θέμα ανοιχτό για το απώτερο μέλλον. Μετά το «Βασικό μέτοχο» που κατατέθηκε χτες στη Βουλή και μετά το ΠΔ που θ' αφορά τον Κώδικα Δεοντολογίας ενημερωτικών εκπομπών... θα ανοίξει, όπως είπε, το θέμα της δημιουργίας του νομοθετικού πλαισίου για τις δημοσκοπήσεις και τις μετρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ