Τρίτη 23 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
Εντατικοποίηση των πιέσεων

Ο Γ. Παπαντωνίου μετά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών κάνει λόγο για ανάγκη συμβιβασμού...

Σε μπαράζ πιέσεων προς την ελληνική πλευρά για το θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού, δηλαδή της συγκρότησης και λειτουργίας της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας ανάπτυξης, έχουν εξελιχθεί οι διπλωματικές διαβουλεύσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό. Χτες βρέθηκε στην Αθήνα, μετά τον γγ του ΝΑΤΟ, Τζ. Ρόμπερτσον, και τον εκπρόσωπο της ΕΕ, Χ. Σολάνα, που ήρθαν την προηγούμενη βδομάδα, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα, Ελίζαμπεθ Τζόουνς, η οποία συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, και άλλους παράγοντες.

Στόχος των πιέσεων είναι να γίνει αποδεκτό από την Αθήνα το αποκαλούμενο «κείμενο της Αγκυρας», με βάση το οποίο, στην ουσία, οι περιοχές ελληνικού αμυντικού ενδιαφέροντος, όπως το Αιγαίο και η Κύπρος -- στα πλαίσια της κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης -- θα τελούν υπό την αίρεση της Τουρκίας, καθώς η χώρα αυτή, αν και δεν είναι μέλος της ΕΕ, αποκτά δικαίωμα «βέτο» στον ευρωπαϊκό στρατιωτικό μηχανισμό.

Από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη χτεσινή συνάντηση αυτό που προκύπτει είναι η εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων για να βρεθεί «λύση». Ο δε Γ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί το κείμενο της Αγκυρας αλλά έκανε και λόγο για την ανάγκη συμβιβαστικής λύσης. «Συμφωνήσαμε, είπε, να είμαστε σε διαρκή διαβούλευση για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης», και ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «θα πρέπει τελικώς να καταλήξει σε μια πρόταση η οποία θα μπορέσει να συμβιβάσει και να ικανοποιήσει και τις θέσεις της Ελλάδας που είναι χώρα-μέλος της ΕΕ αλλά και συνολικότερα συμφέροντα της ΕΕ, ιδιαίτερα απέναντι στο ΝΑΤΟ».

Ο υπουργός Αμυνας είπε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί το κείμενο της Αγκυρας και ότι έχει προβλήματα που αφορούν και το περιεχόμενο και τη διαδικασία». Και πρόσθεσε: «Η κυρία Τζόουνς άκουσε τις θέσεις αυτές, διατύπωσε τις δικές της θέσεις, τις θέσεις της αμερικανικής πλευράς, αλλά συμφωνήσαμε να είμαστε σε μία διαρκή διαβούλευση για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα αυτό. Η λύση αυτή θα επιτρέψει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, όταν αυτό χρειάζεται για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας όπου χρειάζεται, και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αποφασίσει την αποστολή της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όταν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν».

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι ένας από τους κύριους λόγους της επίσκεψής της ήταν «για να αποσαφηνιστεί η σημασία εύρεσης συμφωνίας μεταξύ εμάς (ΝΑΤΟ) και Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε τα θέματα άμυνας μεταξύ αυτών των δύο οργανισμών να εξελιχθούν και να βρεθεί λύση στα θέματα των Βαλκανίων και οπουδήποτε αλλού, οι οποίες λύσεις θα είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές, ΗΠΑ και Ευρώπη».

Στην ατζέντα της ίδιας συνάντησης ήταν και το Κυπριακό και όπως δήλωσε ο Γ. Παπαντωνίου, «επανέλαβα στην κα Jones ότι είναι απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αποτυπώθηκε και στη Συμφωνία του Ελσίνκι, αλλά και σε δηλώσεις όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανεξάρτητα από την έκβαση των διαβουλεύσεων μεταξύ του κ. Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς».

Η Ελίζαμπεθ Τζόουνς, η οποία συνοδευόταν από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τ. Μίλερ, συναντήθηκε στη συνέχεια με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή.

Το ότι ο κλοιός στενεύει για το θέμα του ευρωστρατού επιβεβαιώνεται και με τα όσα είπε σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ» ο Χ. Σολάνα, ο οποίος ζητάει λύση το ταχύτερο δυνατόν. Μάλιστα, δεν αποδέχεται καμία ενδιάμεση λύση και απειλεί με συνέπειες όποιον βάζει εμπόδια, προφανώς την ελληνική πλευρά. «Η προσπάθειά μας, λέει, είναι να καταλήξουμε σε μια μόνιμη διευθέτηση ανάμεσα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Εκείνοι που δε θα επιτρέψουν να καταλήξουμε σε μια τέτοια μόνιμη διευθέτηση, θα αναλάβουν και την ευθύνη για την αδυναμία της ΕΕ να υλοποιήσει αυτή την αποστολή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ