Τρίτη 23 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ Ν. ΓΛΥΝΑΤΣΗ
Η αλληλεγγύη των εργαζομένων νίκησε την εργοδοτική τρομοκρατία

Απέσυραν την αίτηση για την άρση της συνδικαλιστικής προστασίας του κομμουνιστή συνδικαλιστή

Δεν πέρασε η πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη που μεθόδευε η πλειοψηφία του ΔΣ του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού της Αρτας εναντίον του Νικήτα Γλυνάτση, χάρη στην αλληλεγγύη που εξέφρασαν έμπρακτα οι εργαζόμενοι, οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, πολιτικοί φορείς και σύσσωμος σχεδόν ο λαός της Αρτας. Στην προκλητική, αντιδημοκρατική και αντισυνδικαλιστική αυτή ενέργεια «έβαλαν φρένο» οι εργαζόμενοι με τα δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης στο συνάδελφό τους, με τις δεκάδες αποφάσεις καταδίκης και καταγγελίας των μεθοδεύσεων του προέδρου του συνεταιρισμού και του νομικού του συμβούλου, γραμματέα της ΝΕ Αρτας του ΣΥΝ, αλλά και με τη μαζική τους παρουσία στο Πρωτοδικείο της Αρτας επέβαλαν, με την πίεση που άσκησαν, τη θετική έκβαση της υπόθεσης. Χτες, στις 12 το μεσημέρι, στο Πρωτοδικείο της Αρτας, παραβρέθηκαν στη διαδικασία που σχετίζεται με την Επιτροπή του άρθρου 15 εκπρόσωποι από τη ΓΣΕΕ, την ΟΣΕΓΟ, το ΕΚ, δεκάδες εκπρόσωποι από σωματεία και φορείς της πόλης, αντιπρόσωποι από τα Εργατικά Κέντρα όλης της Β/Δ Ελλάδας και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η πλειοψηφία του ΔΣ του συνεταιρισμού αναγκάστηκε να αποσύρει την αίτηση και να παραιτηθεί από το δικόγραφο. Υποχρεώθηκαν να αναδιπλωθούν, όπως φάνηκε, καθώς εκτίμησαν ότι η υπόθεση δε θα είχε θετικό αποτέλεσμα γι' αυτούς αλλά αντίθετα θα τους εξέθετε παραπέρα κοινωνικά και πολιτικά. Δικαιολόγησαν, δε, την παραίτηση από το δικόγραφο λέγοντας ότι δεν ήταν νόμιμη η σύνθεση της επιτροπής, αφού δε συμμετείχε εκπρόσωπος του ΣΕΒ...

Μετά τη λήξη της διαδικασίας ο Ν. Γλυνάτσης σε συνομιλία που είχε με το «Ρ» δήλωσε ότι το μαζικό κίνημα με την παρουσία του επέβαλε το θετικό αυτό αποτέλεσμα στη συζήτηση της συγκεκριμένης επιτροπής και ανάγκασε εκ των πραγμάτων να αποσύρουν την αίτηση και αυτό ήταν επιτυχία του κινήματος. Σημείωσε, επίσης, ότι δεν πρέπει η εξέλιξη αυτή να δημιουργήσει στους εργαζόμενους συναισθήματα εφησυχασμού και δεν αποκλείεται η εργοδοσία με διαφορετικά προσχήματα να επιδιώξει να επανέλθει επί του θέματος. Και τόνισε: «Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να απαντήσουν με τρόπο αποφασιστικό σε παρόμοιες ενέργειες. Είναι σε θέση να αντιπαλέψουν αποτελεσματικά οποιαδήποτε επίθεση της εργοδοσίας από όπου και αν αυτή προέρχεται. Η συγκεκριμένη εργοδοσία αλλά και η εργοδοσία με την ευρύτερη έννοια θα πρέπει να έχει υπόψη της ότι οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται τα τεχνάσματα και τις μεθοδεύσεις της, ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση, και πως θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όποια ενδεχόμενη επίθεση». Σχολιάζοντας τη στάση του νομικού συμβούλου του συνεταιρισμού αλλά και του προέδρου, είπε πως για μια ακόμα φορά προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και τη δυσαρέσκεια των αντιπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων της περιοχής. Σημείωσε, ακόμη, ότι ο νομικός σύμβουλος επιχείρησε να εξωθήσει την υπόθεση αυτή στα άκρα αποκαλύπτοντας το ρόλο που έπαιξε σε όλη αυτή την ιστορία με δεδομένο ότι αυτός ξεκίνησε και μεθόδευσε την υπόθεση της παραπομπής.

Τέλος, ο συνδικαλιστής εκτίμησε πως πολύτιμη εμπειρία από αυτή την υπόθεση αποτελεί το γεγονός ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα συσπειρωμένο στη σωστή κατεύθυνση μπορεί να ανατρέπει μεθοδεύσεις εργοδοτών και άλλων μηχανισμών. «Το ταξικό κίνημα, είπε, μπορεί και πρέπει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους της χώρας μας ενόψει και της Πρωτομαγιάς. Προβλήματα που απορρέουν από την επίθεση που δέχονται στα ασφαλιστικά και γενικότερα εργασιακά τους δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ