Τρίτη 23 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Προκλητικά ο πρέσβης υπέρ του αρχιεπισκόπου

Απέφυγε να αποδοκιμάσει τη στάση του ο υφυπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Αντ. Σκυλλάκου

Τον ασφυκτικό έλεγχο των ελληνικών κοινοτήτων της Αυστραλίας επιδιώκει ο εκεί αρχιεπίσκοπος Στυλιανός και, κατά τα φαινόμενα, έχει και τη συμπαράσταση του Ελληνα πρέσβη Ν. Ξυδά.

Το θέμα έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και με αφορμή την παρουσία του πρέσβη στη γιορτή της 25ης Μαρτίου, που οργάνωσε η Αρχιεπισκοπή, όπου και δήλωσε ότι «εδώ είναι η γιορτή της Ελλάδας». Απαντώντας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Μαγκριώτης απέφυγε να αποδοκιμάσει ανοιχτά τη στάση του πρέσβη, λέγοντας ότι, σύμφωνα με έγγραφη ενημέρωση του Ν. Ξυδά, τα λεγόμενά του στη γιορτή παρανοήθηκαν. Είπε ότι το πρόβλημα με τους ομογενείς της Αυστραλίας διαρκεί 40 χρόνια, είναι σύνθετο, αλλά σήμερα φαίνονται σημάδια λύσης του, ειδικά στο Σίδνεϊ. Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει μονόπλευρη στήριξη του αρχιεπισκόπου σε βάρος των κοινοτήτων, λέγοντας ότι εκπρόσωπος της πρεσβείας ήταν και στην παρέλαση που οργάνωσαν οι ελληνικές κοινότητες.

Ο Αντ. Σκυλλάκος, ο οποίος ήταν στην Αυστραλία τις μέρες του γιορτασμού της 25ης Μαρτίου, τόνισε ότι μετά τις δηλώσεις του πρέσβη ξεσηκώθηκε κατακραυγή εναντίον του από τους εκπροσώπους των κοινοτήτων και, μάλιστα, ο γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού δήλωσε ότι οι δηλώσεις του πρέσβη δεν είναι σύμφωνες με τη γραμμή της Ελλάδας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υφυπουργός περί παρανόησης των δηλώσεών του, είπε ότι στις δηλώσεις του πρέσβη μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι «είμαστε ευλογημένη χώρα, γιατί έχουμε αρχιεπίσκοπο σαν εσάς» και «δε θα επιτρέψουμε κανέναν άλλο να είναι αλλού»! Τόνισε δε ότι πρόκειται για έναν αρχιεπίσκοπο που υποστηρίζει τη βασιλεία, δε δέχεται εκπροσώπους της κυβέρνησης και δεν αναγνωρίζει τα μυστήρια (βαφτίσεις κ.ά.) των κοινοτήτων. Μάλιστα, είπε, ότι λόγω εκβιασμών του αρχιεπισκόπου δε μετέχουν στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων και δεν αναγνωρίζεται η εκεί Αυτοκέφαλη Εκκλησία. Συμπερασματικά, ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι υπάρχει για την όλη κατάσταση ευθύνη στο υπουργείο Εξωτερικών, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόξενος στο Σίδνεϊ, όταν πρόκειται για εκδηλώσεις των κοινοτήτων, στέλνει για εκπροσώπηση κατώτερους υπάλληλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ