Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενημερωτική αναμένεται η αυριανή συνάντηση στο Παρίσι

Ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν αναμένει την υποβολή σχεδίου λύσης του Κυπριακού από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ αποκλείει και το ενδεχόμενο να υποβληθούν προφορικές εισηγήσεις.

Αναχωρώντας χτες το πρωί για το Παρίσι, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, στόχος του Κόφι Ανάν είναι να ακούσει και τις δύο πλευρές, προκειμένου να εκτιμήσει πού βρίσκονται οι δυσκολίες για λύση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ακόμη ότι ο Κόφι Ανάν θα έχει αύριο Παρασκευή χωριστές συναντήσεις μαζί του και με τον Ραούφ Ντενκτάς και στη συνέχεια θα γίνει κοινή συνάντηση, παρουσία και του ειδικού συμβούλου του Αλβαρο ντε Σότο. Από το Παρίσι ο Κόφι Ανάν θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη και θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη να οριστεί ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά υπό τον όρο ότι θα εκπληρώσει κάποιες υποχρεώσεις. Στο θέμα αυτό, είπε ο Γλ. Κληρίδης, η Κύπρος δεν έχει λόγο και δε θα ερωτηθεί.

Σε ερώτηση αν μεταξύ των όρων που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία είναι και η λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε: «Νομίζω ναι». Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αμερικανού ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Γουέτσον, ότι αν δε λυθεί το Κυπριακό μέχρι τη λήψη της απόφασης για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι στις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό επίσημο δεν υποβλήθηκε καμιά εισήγηση και δεν έγινε συζήτηση για οποιαδήποτε εναλλακτική λύση στα βασικά θέματα που συνθέτουν το Κυπριακό. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ντενκτάς ότι αν λυθεί το θέμα της ιθαγένειας, θα λυθεί και το θέμα της κυριαρχίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αυτό είναι φυσικό, αφού η διευθέτηση του θέματος αυτού διαλαμβάνει και το θέμα της έκδοσης διαβατηρίων.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση τα δύο συστατικά μέρη που θα συνθέτουν το κυπριακό κράτος να έχουν το δικαίωμα παραχώρησης της ιθαγένειας, διευκρίνισε ότι ακόμα και στην περίπτωση της Ελβετίας, την οποία επικαλούνται οι Τούρκοι, τα διαβατήρια δεν τα εκδίδουν τα καντόνια αλλά η κεντρική κυβέρνηση. Είπε, επίσης, ότι στις συνομιλίες συζητείται και το βελγικό μοντέλο λύσης.

Δηλώσεις του Τ. Γουέτσον

Ο Αμερικανός ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό, Τόμας Γουέτσον, δήλωσε ότι οι επαφές του στην Κύπρο έχουν στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας για λύση του Κυπριακού.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο Τ. Γουέτσον χαρακτήρισε πολύ καλές τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.

Σε ερώτηση τι εννοούσε όταν δήλωνε στην Αθήνα πως σε περίπτωση μη επίτευξης προόδου θα εξεταστούν και άλλες μέθοδοι, ο Τ. Γουέτσον απάντησε ότι είναι καλύτερα να μείνει η διαδικασία στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και γι' αυτό το λόγο, αν η διαδικασία δεν επιτύχει, θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες μέθοδοι, αλλά στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα.

Οσον αφορά στην κυριαρχία, ανέφερε ότι είναι ένα από τα σημαντικά ζητήματα, που θα πρέπει ωστόσο να επιλυθεί. Είπε ακόμα ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και ότι δεν είναι πρόβλημα που θα λυθεί στα πλαίσια δημόσιων δηλώσεων.

Η συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Κ. Ανάν

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, διάρκειας μισής περίπου ώρας, είχε χτες το πρωί στο Γιοχάνεσμπουργκ στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής για το Περιβάλλον ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Το βασικό θέμα των συζητήσεων ήταν το Κυπριακό ενόψει και της αυριανής συνάντησης του Γενικού Γραμματέα με τους Γλ. Κληρίδη και Ρ. Ντενκτάς, στο Παρίσι.

Σύμφωνα με αρμόδιες διπλωματικές πηγές, στη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών ο Κ. Ανάν επισήμανε ότι βασικός στόχος της συνάντησης της Παρασκευής είναι να διατηρηθεί «ζωντανό» το momentum των απευθείας διαπραγματεύσεων και να δοθεί μια νέα δυναμική στην όλη διαδικασία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γενικός Γραμματέας δεν πρόκειται να υποβάλει στη φάση αυτή ένα συνολικό σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού διότι αφ' ενός επιθυμεί να αξιολογήσει τα συμπεράσματα της συνάντησης του Παρισιού, αλλά και λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης προεκλογικής συγκυρίας στην Τουρκία, η οποία δεν επιτρέπει ουσιαστικές εξελίξεις. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην εποικοδομητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικά βήματα και από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ συμφώνησαν ωστόσο ότι θα πρέπει να επιδειχτεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην αναδειχτεί το Κυπριακό σε μείζον θέμα προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων στην Τουρκία, διότι αυτό θα δημιουργήσει πόλωση, με κίνδυνο να ενισχυθούν περαιτέρω οι εθνικιστικές θέσεις. Ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε παράλληλα στον Κ. Ανάν ότι η διαδικασία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ προχωρεί κανονικά με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης και παράλληλα επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ειλικρινώς την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και θεωρεί ότι πρέπει να μείνει ανοιχτό το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ