Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα φορο-μέτρα

Η τρίτη δέσμη της φορολογικής μεταρρύθμισης που ανακοινώθηκε προχτές δεν περιείχε, τελικά, τις πολυθρύλητες ανατροπές και τις μεγάλες μειώσεις στη φορολογία του εισοδήματος των εργαζομένων. Τα 15 ευρώ που θα πάρουν επιστροφή φόρου το 2004 οι φορολογούμενοι που την επόμενη χρονιά θα έχουν εισόδημα 10.500 ευρώ δεν είναι και σπουδαία υπόθεση. Ούτε η μέγιστη δυνατή ωφέλεια από τα μέτρα, που θα είναι περί τα 180 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά και εισόδημα 12.500 ευρώ, αποτελεί ...τομή στην πολιτική στήριξης της οικογένειας. Πολύ περισσότερο, που, ακόμα και «μπακαλίστικα» να προσεγγίσει κανείς το θέμα, το όποιο «όφελος» από τα μέτρα έχει από καιρό εξανεμιστεί από τις απώλειες που υπέστησαν τα λαϊκά εισοδήματα τους τελευταίους μήνες.

Τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν, μόνον ως μέτρα διαχείρισης της φτώχειας των μισθωτών - συνταξιούχων μπορούν να χαρακτηριστούν. Κι αυτό όχι μόνον επειδή κινούνται 100% στην αντιλαϊκή κατεύθυνση της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ. Ούτε επειδή αποβλέπουν απλά στη δημιουργία εντυπώσεων, ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών και των εκλογών του 2004. Τα μέτρα, ανάμεσα στα άλλα:

  • Δεν αντισταθμίζουν στο ελάχιστο τις απώλειες, που είχαν τα λαϊκά εισοδήματα από την εισοδηματική πολιτική λιτότητας των τελευταίων χρόνων και από τις συνεχείς ανατιμήσεις.
  • Αποβλέπουν, όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι κυβερνώντες, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, δηλαδή, στην παραπέρα ενίσχυση των επιχειρήσεων και των αφεντικών τους.
  • Στην καλύτερη περίπτωση - όπως επίσης δηλώνουν οι κυβερνώντες - το συνολικό «όφελος» μοιράζεται κατά 50% ανάμεσα στη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων και μια χούφτα επιχειρηματίες.
  • Ωφελούν περισσότερο τα υψηλά εισοδήματα, ενώ οι ανακοινώσεις για τις πολύτεκνες οικογένειες αποτελούν ακόμα μια κυβερνητική κοροϊδία.
  • Μειώνουν παραπέρα την προοδευτικότητα της άμεσης φορολογίας, που τείνει πια να εξομοιωθεί με το χαρακτήρα που έχουν οι έμμεσοι φόροι, αφού παραμένουν πλέον μόνον τέσσερα φορολογικά κλιμάκια.
  • Εξομοιώνουν, ανεξάρτητα εισοδήματος, την έκπτωση φόρου, που θα ισχύει για διάφορες οικογενειακές δαπάνες.
  • Τέλος, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το σενάριο επιβάρυνσης των εργαζομένων με άλλες μορφές φορολογίας, ώστε να καλυφθεί το κόστος των μέτρων που ανακοινώθηκαν.

Αυτή είναι, εν πολλοίς, η ουσία των μέτρων που ανακοινώθηκαν. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Η κυβέρνηση Σημίτη, κάθε κυβέρνηση που αγωνιά να εξυπηρετήσει τις αξιώσεις των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου, που μάχεται για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, όπερ μεθερμηνευόμενο για την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας, δεν μπορεί να πάρει μέτρα διαφορετικού χαρακτήρα. Ακόμα και όταν κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος ή προκειμένου να εξυπηρετηθούν προεκλογικές και άλλες σκοπιμότητες προωθεί μέτρα που «προσφέρουν» κάποια ψίχουλα για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, γρήγορα, πολύ γρήγορα, κι αυτά τα ψίχουλα θα ζητηθούν πίσω και, μάλιστα, με τοκογλυφικό επιτόκιο. Ο μόνος τρόπος και ο μοναδικός δρόμος, που μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή αυτής της κατάστασης, είναι ο δρόμος του μαζικού αγώνα και της κλιμάκωσης των ταξικά προσανατολισμένων κινητοποιήσεων του λαϊκού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ