Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Σε βάρος των κατοίκων του Θησείου τα έργα της ενοποίησης

Το εργοτάξιο επισκέφθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος της «Συμπαράταξης» και επισήμανε ότι με τον τρόπο που γίνεται η ενοποίηση - ανάπλαση, θα μετατρέψει τη ζωντανή παραδοσιακή γειτονία σε περιοχή «βιτρίνα»

Πολλοί επαγγελματίες και κάτοικοι του Θησείου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τώρα με τα έργα, και με την «ανάπλαση» της γειτονιάς, τον κίνδυνο εξοβελισμού τους απ' αυτήν
Πολλοί επαγγελματίες και κάτοικοι του Θησείου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τώρα με τα έργα, και με την «ανάπλαση» της γειτονιάς, τον κίνδυνο εξοβελισμού τους απ' αυτήν
Ενα σημαντικό έργο - την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας - που όμως έχει καθυστερήσει σημαντικά, εκτελείται με πολλές ελλείψεις και τελικά εξελίσσεται σε μια παρέμβαση που δεν εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, επισκέφτηκε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής.

Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» περιόδευσε στο εργοτάξιο στο Θησείο, συζήτησε με εργαζόμενους και ενημερώθηκε για την πορεία ολοκλήρωσης των έργων, που ξεκίνησαν το Φλεβάρη, αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Οκτώβρη και γίνονται με ευθύνη της Εταιρίας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας.

Ο τρόπος που οι κρατούντες κάνουν αναπλάσεις είναι συγκεκριμένος. Δεν παίρνουν μέτρα προστασίας των παλαιών κατοίκων και καταστηματαρχών της υπό ανάπλαση περιοχής, ούτε κατά τη διάρκεια των σχετικών έργων, ούτε και αργότερα. Ετσι, και στο Θησείο πολλοί επαγγελματίες και κάτοικοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως πτώση της εμπορικής κίνησης, θόρυβο και σκόνη από τα έργα, ζημιές από τις κακοτεχνίες και κατακόρυφη αύξηση της αξίας της γης που μεσομακροπρόθεσμα εξοβελίζει τους παλαιούς κατοίκους. Δεν μπορούν να πληρώσουν τα νέα αυξημένα ενοίκια ή αναγκάζονται να πωλήσουν τις ιδιοκτησίες τους για να καλύψουν άλλες ζωτικές ανάγκες στους καιρούς μακροχρόνιας μονόπλευρης λιτότητας που ζούμε.


Χαρακτηριστικά, ο έμπορος κ. Βεστάρχης, μιλώντας με το Σπ. Χαλβατζή, σημείωσε ότι όσοι από τον επαγγελματικό κόσμο δεν έχουν καφετερίες, έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά αυτό το εξάμηνο. Μόνο τις τελευταίες τέσσερις μέρες σε μεγάλο κομμάτι της οδού Αποστόλου Παύλου δεν είχαν τηλέφωνο. Οτι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να εξυπηρετήσουν πελάτες, στο να επισκεφτούν τα καταστήματά τους πελάτες, και αυτό συνεπάγεται μεγάλη οικονομική καταστροφή. Οτι τα έργα τελικά δε γίνονται για όσους ήδη ζουν και δουλεύουν στην περιοχή. Οτι αυτούς τους διώχνουν από τη γειτονιά, για να έρθουν άλλοι, υψηλών εισοδημάτων. Κάτοικοι παραπονέθηκαν για την όχληση όχι μόνο από τα έργα, αλλά και από τα «αναψυκτήρια» που έχουν κατακλύσει τους γύρω δρόμους.

Ο Σπ. Χαλβατζής παρατήρησε ότι ήδη τέτοιες εικόνες έχουμε συναντήσει στην Πλάκα και στου Ψυρρή, που αναπλάστηκαν με το συγκεκριμένο τρόπο, με αποτέλεσμα να σβήσουν τις παραδοσιακές - ζωντανές από κατοίκους - γειτονιές, να μείνουν περιοχές - «βιτρίνα», ανοιχτές μόνο για πλουσίους, νυχτομάγαζα και περιστασιακούς επισκέπτες. «Συνηγορούμε στις δίκαιες διεκδικήσεις των επαγγελματιών και των κατοίκων, οι οποίοι έχουν υποστεί αρκετές ζημιές από τους αναγκαστικούς αποκλεισμούς που έχουν γίνει για πάρα πολλούς μήνες, κυρίως στις επιχειρήσεις» είπε ο υποψήφιος δήμαρχος. Κάλεσε όσους πλήττονται από αυτήν την πολιτική να συσπειρωθούν, να αγωνιστούν, να αντιδράσουν, αλλά και να ψηφίσουν στις εκλογές τις μόνες δυνάμεις που με συνέπεια στάθηκαν στο πλευρό τους όλο αυτό το διάστημα για επίλυση των προβλημάτων τους. Τις μόνες που προειδοποίησαν κιόλας για το τι επρόκειτο να συμβεί. Τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», αλλά και σε νομαρχιακό επίπεδο Αθήνας - Πειραιά, τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».

Μιλώντας και με όσους δουλεύουν στο εργοτάξιο, ο Σπ. Χαλβατζής αναγνώρισε ότι οι εργάτες και οι επιστήμονες επιτελούν εκεί σημαντικό έργο. Επανέλαβε όμως και σε αυτούς ότι το ζήτημα των αναπλάσεων είναι πολύ σοβαρό. «Εμείς κάθε φορά αξιολογούμε γιατί γίνονται οι αναπλάσεις, ποιον ωφελούν, ποιον βλάπτουν, ποιος κερδίζει και ποιος δέχεται τις συνέπειες. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό το έργο, το οποίο έχει καθυστερήσει, γίνεται ελλιπές και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων, των επαγγελματιών και των κατοίκων στην περιοχή. Εξυπηρετεί κυρίως τα μεγάλα συμφέροντα αλλά και τις προπαγανδιστικές και διαφημιστικές προσπάθειες των κυβερνώντων» σημείωσε.

Σημειώστε ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα δοθεί μεν προς περίπατο ένας ωραίος πεζόδρομος, οι δε εποχούμενοι θα πρέπει να περιοριστούν σε μικρά κομμάτια της Απ. Παύλου και σε μία μόνο λωρίδα, χωρίς τυπικά δυνατότητα στάθμευσης. Ομως ο υπεύθυνος του έργου, αρχιτέκτονας κ. Ζέρβας αναγνώρισε τον κίνδυνο, ο πεζόδρομος να εξελιχθεί τα βράδια σε πάρκιν για τα νυχτομάγαζα και τους πελάτες τους, κάτι που καταγγέλλεται ότι ήδη γίνεται λίγο πιο πάνω, στην οδό Διον. Αρεοπαγίτου.

  • Σήμερα ο Σπ. Χαλβατζής, στις 9:30 πμ θα επισκεφτεί τον ΟΝΑ όπου θα συναντηθεί με τη διοίκηση και του εργαζομένους. Στις 11 πμ θα επισκεφτεί τη Διεύθυνση Σχεδίου Πόλης και στις 11.30 τη Διεύθυνση Σχολικής Μέριμνας (όλες αυτές οι συναντήσεις θα γίνουν στο δημοτικό κτίριο της οδού Χαλκοκονδύλη 33). Το απόγευμα, στις 7 μμ, θα επισκεφτεί τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου (Ιερά Οδός 151).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ