Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι... «παρακηφίσιοι»

Και τώρα, τι; Τώρα, που η λάσπη έγινε η... δεύτερη φύση των κατοίκων του Μοσχάτου, του Ρέντη και του Φαλήρου. Τώρα, που ξαγρυπνούν τις νύχτες αφουγκραζόμενοι τον Κηφισό. Τώρα, που τα τσουβάλια με την άμμο (που επιδεικτικά τοποθέτησε η πολιτεία, ως το πρώτο μέτρο για την αντιμετώπιση των πλημμυρών!) παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Τώρα, τι γίνεται;

Δεν είναι και λίγο πράγμα να βλέπεις την περιουσία σου, την οποία έχτισες με τον κόπο μιας ζωής, να καταστρέφεται μέσα σε δύο μήνες τρεις φορές. Το σπίτι σου, τα έπιπλά σου, το μαγαζί σου, όλα να καλύπτονται απ' το νερό και τη λάσπη. Οι άνθρωποι αυτοί έχασαν το βιός τους. Μαζί - απόλυτα δικαιολογημένα - έχασαν και την ψυχραιμία τους.

Τι να πει η κυρα-Αννα, που το σπίτι της μετατράπηκε σε βάλτο; Που αγόρασε καινούριες ηλεκτρικές συσκευές μετά την πρώτη πλημμύρα και τώρα έχουν καταστραφεί κι αυτές; Τι να πει ο κυρ-Ηλίας, που το υπόγειο του καταστήματός του, εκεί που φυλάει τα εμπορεύματα, έχει πλημμυρίσει δύο φορές; «Κουράγιο», τους λες. «Πού να το βρούμε...», σου απαντούν.

Πώς είναι να ζεις μέσα στον τρόμο; Με κάθε βροχή, οι κάτοικοι του Μοσχάτου, βγαίνουν από τα σπίτια τους για να αφουγκραστούν το ποτάμι. Τα ψεύτικα «οχυρωματικά», κάτι τσουβάλια και αυτοσχέδια αντιπλημμυρικά στις αυλόπορτες, μπορεί να ξεγελάσουν τον επισκέπτη, όχι όμως και τον κάτοικο της περιοχής. Το νερό ανεβαίνει. Η οργή των κατοίκων ξεχειλίζει.

Ομως, όλα αυτά, δεν έχουν καμιά απολύτως σημασία, γιατί, η πολιτεία στάθηκε, για μια ακόμη φορά, στο ύψος των περιστάσεων: 200.000 δραχμές, για κάθε κατεστραμμένο σπίτι. Και μέχρι να τις πάρεις - αν τις δικαιούσαι... - έχεις πλημμυρίσει άλλες δύο φορές!

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση, «σιωπά και δουλεύει», έλεγε ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης μετά τη δεύτερη πλημμύρα, στα μέσα Αυγούστου. Και πράγματι, η δουλιά... έπιασε τόπο: Με την επόμενη νεροποντή, το Μοσχάτο πνίγηκε (χωρίς εισαγωγικά, μιας και το νερό έφτασε μέχρι και το ένα μέτρο) εκ νέου. Μετά την τρίτη πλημμύρα, η κυβέρνηση «σχολάει» τους υπαλλήλους της.

Η υποκρισία, περισσεύει. Τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», όπως φαίνεται, είναι σαν την «Κόκα-Κόλα»: Πάνε παντού. Τι πλημμύρες, τι χιόνια, τι φωτιές! Για όλα φταίνε αυτά τα καταραμένα «ακραία καιρικά φαινόμενα». Αντε και η ΕΜΥ...

Από τη μια είναι τραγικό, αν σκεφτεί κανείς τι περνάν αυτοί οι άνθρωποι, που σε κάθε νεροποντή φοβούνται μην τυχόν πλημμυρίσουν. Από την άλλη, όμως, είναι γελοίο, αν καθίσει και διαλογιστεί κάποιος, τις δικαιολογίες που εφευρίσκει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ενα πάντως είναι το γεγονός: Οι κάτοικοι, λένε, όλο και πιο δυνατά «φτάνει πια». Η αγανάκτηση, ξεχείλισε. Αυτή τη φορά, όχι από το «ακραίο καιρικό φαινόμενο», αλλά από την «ακραία αδιαφορία» των κυβερνώντων. Απέναντι στα κροκοδείλια δάκρυα οι κάτοικοι υψώνουν την οργισμένη φωνή τους. Νιώθουν πλέον, καλύτερα απ' τον καθένα, πως τίποτα απ' όλα αυτά δεν είναι τυχαίο γεγονός. Ολα έχουν την αιτία τους. Και για το λόγο αυτό είναι έτοιμοι να απαντήσουν δυναμικά. Αλλωστε, δεν έχουν πια τίποτε να χάσουν!


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ