Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο καπιταλισμός δε διορθώνεται

Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος (ΑΑ) σε απανωτά άρθρα του στα ΝΕΑ επιμένει ότι η Αριστερά απολαμβάνει μιας ιδιότυπης ασυλίας, ότι δεν έχει πρόταση και ότι γίνεται «επιτάφιος περιφορά του μύθου της Αριστεράς».

Αυτά είναι απαράδεκτα και δεν μπορούν να λέγονται από τους ιδεολογικούς εκπροσώπους της άρχουσας τάξης, που έχει ασχημονήσει σε βάρος της Αριστεράς και έχει ως πρόταση εξόδου από την οικονομική κρίση τη χρήση των όπλων όπως έγινε πρόσφατα στην Αργεντινή. Εμείς, βέβαια, δεν έχουμε πρόταση στα πλαίσια του καπιταλισμού, αλλά εξηγούμε τα φαινόμενα της κρίσης επιστημονικά κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι αντίπαλοί μας.

Καταρχήν, έχει δίκιο ο Α.Α. που υποστηρίζει ότι η Αριστερά απολαμβάνει μιας ιδιότυπης ασυλίας. Ποια είναι, όμως, η ασυλία αυτή; Προφανώς ό,τι και αν γράφεται και λέγεται από τα κανάλια δε γίνεται πιστευτό. Ετσι, όσα ειπώθηκαν τελευταία για τις τρομοκρατικές ενέργειες στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, για τη «17 Νοέμβρη» κλπ. δε γίνονται αποδεκτά. Το θέμα είναι όμως γιατί;

Πρώτα πρώτα γιατί η άρχουσα τάξη έχει ασχημονήσει σε βάρος του λαού μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Υστερα από την επέμβαση των Αγγλων και αργότερα των Αμερικανών, που έπνιξαν το λαό στο αίμα, δίκαζαν, καταδίκαζαν και εκτελούσαν τους αγωνιστές - κομμουνιστές της Εθνικής Αντίστασης που πολέμησαν τους Γερμανούς ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Μετά το 1950 τους κομμουνιστές που δρούσαν παράνομα τους δίκαζαν σε βαριές ποινές ως κατασκόπους με το μεταξικό νόμο 375 και αρκετούς εκτέλεσαν.

Πέρα από αυτό, καλλιεργούσαν χρόνια ολόκληρα τον από «βορρά κίνδυνο» για να αποδειχτεί στο τέλος ότι ήταν μύθος.

Ακόμα, μας έλεγαν ότι το NATO ήταν αμυντικός συνασπισμός, για να αποκρούσει δήθεν τη σοβιετική απειλή. Κατά συνέπεια, το NATO μετά την αντεπανάσταση στη Σοβιετική Ενωση έπρεπε να διαλυθεί. Και όμως δε διαλύθηκε.

Αυτά νομίζω είναι αρκετά για να γίνει καθαρό ότι η άρχουσα τάξη εμπαίζει κατά τον πιο αισχρό τρόπο τον ελληνικό λαό και δικαιολογημένα ο λαός δυσπιστεί για όσα λέγονται ή γίνονται.

Τώρα, όσον αφορά την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει εναλλακτική πρόταση, σε σχέση με τα αστικά κόμματα, δηλαδή έχει ως πρόγραμμα την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Πέρα από αυτό, η άρχουσα τάξη καλλιεργούσε το μύθο της ψωροκώσταινας, ότι δήθεν δεν έχει η χώρα πλουτοπαραγωγικούς πόρους και δεν μπορεί να αναπτυχτεί. Το ΚΚΕ διακήρυξε και απέδειξε επιστημονικά ότι υπάρχουν πλουτοπαραγωγικές πηγές στη χώρα ικανές να εξασφαλίσουν μια αυτοτελή και ισόρροπη ανάπτυξη. Είναι γνωστό το βιβλίο του Δ. Μπάτση, που εκδόθηκε το 1947 με τίτλο «Η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα» (Είναι γνωστή και η εκτέλεσή του ως κατασκόπου!!! μαζί με τον Ν. Μπελογιάννη και άλλους κομμουνιστές).

Τέλος, είναι γνωστές οι προτάσεις του ΚΚΕ για εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και καθιέρωση της δημοτικής σε όλες τις βαθμίδες της. Μας απαντούσαν ότι η δημοτική δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ανάπτυξης των επιστημών. (Κάτι που αποδείχτηκε ψευδές μετά την καθιέρωση της δημοτικής στη δεκαετία του 1970).

Ο Α.Α. μάς κριτικάρει γιατί δεν έχουμε πρόταση για την έξοδο από την κρίση της οικονομίας της Ρωσίας, της Αργεντινής κλπ. Αυτό είναι σωστό, γιατί στα πλαίσια του καπιταλισμού δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Αλλωστε, η Αριστερά δε θέλει να διορθώσει τον καπιταλισμό. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξηγήσουμε επιστημονικά τα φαινόμενα της κρίσης, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι αστοί οικονομολόγοι. Αλλά, αφού ο Α.Α. μάς κατηγορεί ότι δεν έχουμε λύση, είμαστε υποχρεωμένοι να τον ρωτήσουμε: Ποια είναι η δική του πρόταση; Μήπως τα όπλα που σκότωσαν πάνω από 20 εξεγερμένους εργάτες στην Αργεντινή;


Κ. ΚΑΠΠΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημοψήφισμα - ένδειξη της ενδοαστικής διαπάλης (2018-02-03 00:00:00.0)
Το «μάρμαρο» πληρώνει ο λαός (2014-06-19 00:00:00.0)
Στο ...στόχαστρο ο Κρουζ (2009-06-09 00:00:00.0)
Συνεχίζουν στο μονόδρομο του αγώνα (2003-04-30 00:00:00.0)
Ενταση και συντονισμός της πάλης (2003-01-26 00:00:00.0)
Φως για τα βρέφη που "αγνοούνται" (1998-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ