Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Τριτώνει!

Ερχεται στην Αθήνα στις 25 του μηνός, έχοντας στις αποσκευές νέο αναθεωρημένο σχέδιο για την «επίλυση» του Κυπριακού, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνοδεύουν το επικείμενο ταξίδι του κ. Ανάν στην περιοχή, το «τρίτο» αυτό «σχέδιο» θα έχει τον χαρακτήρα «δέξου το ως έχει ή απόρριψέ το συνολικά»!

Αυτός ο «καλός άνθρωπος», εκλεκτός της αμερικανικής διοίκησης, υποβάλλει το νέο αναθεωρημένο του «σχέδιο» τρεις μέρες πριν την ημερομηνία που έχει οριστεί ως «καταληκτική» για τη διαδικασία αναζήτησης συμφωνίας. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν παράγοντες του ΥΠΕΞ, από το νέο αναθεωρημένο «σχέδιο» η κυπριακή πλευρά και η Αθήνα δεν έχουν να περιμένουν καμία απολύτως διόρθωση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ έρχετα,ι μάλλον, να προσθέσει προβλήματα σε Αθήνα και Λευκωσία παρά να διευκολύνει την κατάσταση. Οι αναθεωρημένες προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, όπως εκτιμούν σε Αθήνα και Λευκωσία, θα υποβληθούν, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα και οι θέσεις της Αγκυρας, οι οποίες παρά την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας, παραμένουν σταθερές, αδιάλλακτες και αναλλοίωτες.

Τώρα, γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ έρχεται να προσφέρει ένα ακόμη δώρο στην Αγκυρα, είναι μάλλον προφανές: Τα «αφεντικά» στην Ουάσιγκτον βρίσκονται σε «χοντρό» παζάρι με την Τουρκία για το θέμα των διευκολύνσεων, που θα παράσχει η χώρα στις αμερικανικές δυνάμεις που θα χτυπήσουν το Ιράκ. Και τι τους κοστίζει, άλλωστε, των Αμερικανών η σθεναρή υποστήριξη των τουρκικών θέσεων στο Κυπριακό; `Η μήπως θα λάβουν υπόψη τους την αξιοπιστία του κ. Ανάν και το κύρος του ΟΗΕ; Ο μεν ΓΓ είναι «αναλώσιμος», ο δε ΟΗΕ υποχείριο της υπερδύναμης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ