Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΡΜΑΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
«Αντιτρομοκρατική επιχείρηση» με φόντο την Αθήνα

Ασκηση νηοψίας και σύλληψης «τρομοκρατών» από τα ΝΑΤΟικά πλοία στο Σαρωνικό Κόλπο

Στο Σαρωνικό Κόλπο, μεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας, μετέφερε χτες το ΝΑΤΟ, στα πλαίσια άσκησης - επίδειξης, την επιχείρηση «Επίμονη Προσπάθεια», που εδώ και καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου. Η επιχείρηση αυτή - πρόκληση στα αντιπολεμικά αισθήματα του πειραϊκού λαού, εντάσσεται στον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο» που έχουν κηρύξει οι Αμερικάνοι. Σε απόσταση λοιπόν βολής από την Αθήνα, δύο ΝΑΤΟικές φρεγάτες, από αυτές που έχουν αγκυροβολήσει στο Φαληρικό όρμο, με τη βοήθεια ελικοπτέρου, πραγματοποίησαν δύο ασκήσεις - επιδείξεις, η μια νηοψίας και η άλλη σύλληψης μετά από καταδρομική επιχείρηση σε πλοίο υπόπτων ατόμων για τρομοκρατική δράση.

Η άσκηση αυτή δεν είναι άσχετη με όσα ανήγγειλε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε εν πλω χτες το μεσημέρι από τη ναυαρχίδα της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ (STANAFERMED), την ολλανδική φρεγάτα «Αμπραχαμ Βάντελ Χουλστ», ο διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Νοτίου Ευρώπης, Αμερικανός ναύαρχος Γρέγκορι Τζόνσον. Συγκεκριμένα προανήγγειλε τη διεύρυνση των αποστολών της STANAFERMED, όπου συμμετέχουν και ελληνικά πολεμικά πλοία, με την αναγκαστική διεξαγωγή νηοψιών σε «ύποπτα» πλοία. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα οι νηοψίες πραγματοποιούνταν μόνο με τη συναίνεση των πληρωμάτων των ελεγχομένων πλοίων. Επίσης, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, τα ΝΑΤΟικά πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Επίμονη Προσπάθεια» θα αναλαμβάνουν και αποστολές συνοδείας εμπορικών πλοίων, που θεωρείται ότι διατρέχουν κίνδυνο να δεχτούν κάποιου είδους τρομοκρατική επίθεση και έκανε λόγο για «επιχείρηση διατήρησης των θαλάσσιων συγκοινωνιών». Αντικειμενικός σκοπός αυτών των αποστολών είναι η διεύρυνση του διεθνούς κατασταλτικού ρόλου του ΝΑΤΟ και η επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων.

Ο Αμερικανός ναύαρχος απαντώντας σε ερώτηση εάν η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ μετακινηθεί προς τον Περσικό Κόλπο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λέγοντας ότι «ο αγώνας είναι κατά της τρομοκρατίας και στο μέλλον μπορεί να μετακινηθεί οπουδήποτε». Σχετικά με το θέμα του σεβασμού των αρμοδιοτήτων και των δικαιωμάτων που έχουν τα κράτη στη θαλάσσια περιοχή που τα περιβάλει, όπως είναι το ελληνικό FIR και η αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο πέλαγος, υποστήριξε ότι «όλα τα έθνη διατηρούν το δικαίωμα να επιχειρούν σε διεθνή ύδατα και διεθνή εναέριο χώρο». Με τον τρόπο αυτό επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση ότι τα πολεμικά αεροσκάφη δεν είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν σχέδια πτήσης για το χώρο του FIR.

θέλοντας να συγχαρεί την ελληνική πλευρά για τη συμβολή της στον αντιτρομοκρατικό πόλεμο ανέφερε ότι από τα 150 πλοία που έχουν πάρει μέρος στην επιχείρηση «Επίμονη Προσπάθεια» στην Ανατ. Μεσόγειο τα 38 είναι ελληνικά πολεμικά πλοία, που εναλλάσσονται ανά εξάμηνο στη STANAFERMED. Μάλιστα θέλοντας να παρουσιάσει αποτέλεσμα και ως προς την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης υποστήριξε ότι αυτή μειώθηκε στις ανατολικές ακτές της Ιταλίας κατά 50% λόγω των περιπολιών των ΝΑΤΟικών πλοίων. Σχετικά με το Ιράκ και το ενδεχόμενο να πάρουν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις τα ΝΑΤΟικά πλοία που βρίσκονται στη Μεσόγειο ο διοικητής της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ ανέφερε σαφώς ότι «εάν αποφασιστεί θα το κάνουμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεδιπλώνει σχέδια με το βλέμμα στη Ρωσία (2017-01-22 00:00:00.0)
Κοινές ναυτικές ασκήσεις Αιγύπτου - Ρωσίας (2015-06-09 00:00:00.0)
«Κλειδώνουν» στα σκόπευτρα το λαό Λιβύης (2011-03-06 00:00:00.0)
Τρομο-κυριαρχία στη Μεσόγειο! (2004-03-17 00:00:00.0)
Το Αιγαίο υπό τουρκοΝΑΤΟική διοίκηση (2000-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ