Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Αντιπολεμικό ψήφισμα της Συγκλήτου του ΑΠΘ

Κάθε πολιτική που καπηλεύεται τον πόλεμο προκειμένου να προωθήσει τη στρατηγική της και να εξυπηρετήσει τα γεωπολιτικά οικονομικά της συμφέροντα καταγγέλλει, με ψήφισμά της, η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την πολιτική κλιμάκωσης των πολεμικών διαθέσεων και των απειλών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον του λαού του Ιράκ, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ καταγγέλλει την «πολιτική που πραγματικό στόχο έχει την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων της υπερδύναμης και για την εξυπηρέτηση της οποίας δε διστάζει να ασκεί πιέσεις προς τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου για να την ακολουθήσουν σε ένα παράλογο παιχνίδι θανάτου και καταστροφής ενός ολόκληρου λαού, με το πρόσχημα της εξουδετέρωσης ενός δικτάτορα».

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στο ψήφισμα, ότι τα μέλη της Συγκλήτου του ΑΠΘ «διακατέχονται από έντονη ανησυχία όχι μόνο για τις συνεχείς εκατόμβες θυμάτων που καθημερινά ανοίγονται ως τηλεοπτικό θέαμα μπροστά μας, αλλά και για όσα ως προδιαγεγραμμένη λύση πρόκειται στο μέλλον να ακολουθήσουν, πέρα από κάθε έννοια σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του αισθήματος δικαίου των λαών για κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία στη χώρα τους. Αρνούνται να δεχτούν και να υιοθετήσουν πρακτικές που αναδεικνύουν τον πόλεμο ως μοναδικό τρόπο επίλυσης διαφορών.

Αρνούνται, παράλληλα, να νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους καθεστώτα, όπως αυτό του Ιράκ - ακόμη και όταν εμφανίζονται ως θύματα σε έναν άνισο γι' αυτά πόλεμο - που καταπατούν κατάφωρα βασικές ελευθερίες και στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα στο όνομα θρησκευτικών, πολιτικών ή άλλων αξιών». Επίσης, η Σύγκλητος του ΑΠΘ καταγγέλλει την επιχείρηση περιορισμού και αφαίρεσης κεκτημένων ατομικών δικαιωμάτων και την εφαρμογή αντιδημοκρατικών μέτρων στο όνομα της πάταξης και της εξάλειψης της «τρομοκρατίας».

Τέλος, καλεί την ελληνική κυβέρνηση αλλά και αυτές των άλλων χωρών να επανεξετάσουν τη στάση τους και να δράσουν μόνο μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και του σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ