Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Ο ψυχολογικός πόλεμος έχει αρχίσει εδώ και μήνες

Μερικά από τα φυλλάδια, που ρίχνουν τα αμερικάνικα αεροπλάνα, στα πλαίσια του ψυχολογικού πολέμου

Associated Press

Μερικά από τα φυλλάδια, που ρίχνουν τα αμερικάνικα αεροπλάνα, στα πλαίσια του ψυχολογικού πολέμου
«Τα συμμαχικά αεροσκάφη επιβλέπουν τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων για να προστατεύσουν τον ιρακινό λαό. Το να απειλεί κανείς τα συμμαχικά αεροσκάφη έχει συνέπειες. Η "απάντησή" τους μπορεί να καταστρέψει εσάς ή οποιαδήποτε τοποθεσία η Συμμαχία επιλέξει. Θα είσαι εσύ ο στόχος ή ο αδελφός σου; Εσύ αποφασίζεις».

«Η συμμαχική αεροπορική δύναμη μπορεί να πλήξει, κατά βούληση. Οπουδήποτε. Οποτεδήποτε».

«Οι στρατιωτικές οπτικές ίνες καταστρέφονται, γιατί είναι στόχος. Αν προσπαθήσετε να τις επιδιορθώσετε, θέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο».

«Οι στρατιωτικές οπτικές ίνες είναι εργαλείο στα χέρια του Σαντάμ Χουσεΐν, για να καταπιέζει το λαό του».

«Προσοχή, ιρακινή αεράμυνα! Η καταστροφή που υπέστησαν οι συνάδελφοί σας σε άλλες αντιαεροπορικές βάσεις είναι η απάντηση στη συνεχιζόμενη επιθετικότητά σας προς τα αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων. Δε θα ανεχτούμε να τα παγιδεύετε στους στόχους σας ή να βάλλετε κατά των αεροσκαφών μας. Μπορεί να είστε οι επόμενοι».

«Πριν παγιδεύσετε στους στόχους σας ένα συμμαχικό αεροσκάφος, σκεφτείτε τις συνέπειες. Σκεφτείτε την οικογένειά σας. Κάντε ό,τι πρέπει για να επιζήσετε».

Αυτά είναι μερικά από τα κείμενα, τα οποία φιλοξενούνται στα χιλιάδες φυλλάδια που τα αμερικανικά αεροσκάφη ρίχνουν, σε τακτά χρονικά διαστήματα, στο Ιράκ, τους τελευταίους μήνες. Μπορεί μια στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ να μην έχει εξαπολυθεί ακόμη επισήμως, όμως οι βομβαρδισμοί των ζωνών «απαγόρευσης πτήσεων» είναι καθημερινοί και ο ψυχολογικός πόλεμος σκληρός.

Τα κείμενα των φυλλαδίων είναι γραμμένα στην αραβική γλώσσα και κοσμούνται με χαρακτηριστικές φωτογραφίες ή σκίτσα. Εκτός, όμως, από τις, διαφόρων ειδών, προτροπές, τα φυλλάδια ενημερώνουν τους Ιρακινούς και για τη συχνότητα των ραδιοφωνικών εκπομπών, που πραγματοποιούνται από αεροσκάφος, που υπερίπταται πάνω από τις «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων». Επίσης, σε ορισμένα φυλλάδια, αναγράφεται και η ηλεκτρονική διεύθυνση, την οποία μπορούν οι Ιρακινοί να αναζητήσουν στο Διαδίκτυο για να ακούσουν τις αμερικανικές εκπομπές, που φυσικά είναι ανάλογου περιεχομένου με τα φυλλάδια.


Associated Press

Ενδεικτικό, ίσως, είναι το μήνυμα προς τους Ιρακινούς στρατιώτες, που μεταδιδόταν από τον εναέριο ραδιοφωνικό σταθμό καθόλη τη διάρκεια του περασμένου Δεκέμβρη:

«Στρατιώτες του Ιράκ. Από την αρχαιότητα έως σήμερα, δεν έχει υπάρξει κανένα άλλο επάγγελμα πιο τιμητικό από αυτό του στρατιώτη. Οι στρατιώτες παρασημοφορούνται και λαμβάνουν επαίνους, που αποδεικνύουν τα κατορθώματά τους και επιβραβεύουν τις ικανότητές τους. Η στολή του στρατιώτη είναι κάτι, που απαιτεί σεβασμό και πίστη. Οι στρατιώτες είναι υπερασπιστές του λαού τους και οι προστάτες των γυναικών και των παιδιών. Ενας στρατιώτης θα θυσιάσει τη ζωή του για την πατρίδα του και για τον τρόπο ζωής της χώρας του. Οι στρατιώτες θυσιάζουν τις προσωπικές τους ελευθερίες για να προστατεύσουν τους άλλους.

Ο Σαντάμ έχει σπιλώσει αυτήν την κληρονομιά. Ο Σαντάμ εκτοξεύει πολιτική ρητορική, εμποτισμένη με μια λανθασμένη αντίληψη εθνικής υπερηφάνειας, προκειμένου να εξαπατήσει αυτούς τους άνδρες, για να εξυπηρετήσουν τους δικούς του παράνομους στόχους. Ο Σαντάμ δε θέλει οι στρατιώτες του Ιράκ να έχουν την τιμή και την αξιοπρέπεια, που το επάγγελμά τους εγγυάται. Ο Σαντάμ προσπαθεί μόνο να εκμεταλλευτεί αυτούς τους γενναίους άνδρες. Ο Σαντάμ χρησιμοποιεί τους στρατιώτες του Ιράκ, όχι ως προστάτες της ειρήνης, αλλά ως σωματοφύλακές του. Μην αφήσετε τον Σαντάμ να σπιλώνει για πολύ ακόμη τη φήμη των στρατιωτών. Ο Σαντάμ χρησιμοποιεί το στρατό για να καταδιώκει όσους δε συμφωνούν με τις άδικες θέσεις του. Πάρτε την απόφαση..».


Associated Press


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ