Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μάνες, παιδιά, εργάτες, όλοι στο δρόμο!

Συγκλονιστικό το χτεσινοβραδινό συλλαλητήριο

«Είστε ανεπιθύμητοι», «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «εμείς δεν πολεμάμε στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία», και άλλα, αμέτρητα συνθήματα, αντηχούσαν χτες ώρες και ώρες από τη μια ως την άλλη άκρη του πρώτου λιμανιού της χώρας. Τα βροντοφώναζαν χιλιάδες άνθρωποι που ξεχύθηκαν, οργισμένο ποτάμι, στους δρόμους του Πειραιά, από τον ηλεκτρικό σταθμό, ως την άλλη άκρη της πόλης, ως την Καστέλα, απ' όπου είναι ορατά τα πλοία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων φονιάδων των λαών. Χιλιάδες οι σημαίες του αγώνα, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, αμέτρητες οι πικέτες της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», δεκάδες τα πανό, γεμάτα ζωντάνια και δυναμισμό τα μπλοκ των νεολαίων, της νέας βάρδιας του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Δεν ήταν μία απλή αγωνιστική, αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση αυτό που έζησε χτες το βράδυ ο Πειραιάς. Ηταν η συνέχεια του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου της 15ης Φλεβάρη. Ηταν η βεβαίωση ότι χωρίς σταματημό, χωρίς να λογαριάζουμε κανέναν κόπο, θα την τραβήξουμε αυτή τη μάχη ως εκεί που η ανάγκη απαιτεί.

Το αγωνιστικό ραντεβού είχε καθοριστεί για τις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Καραϊσκάκη που βρίσκεται στη μέση του λιμανιού. Ομως, ο αγωνιστικός παλμός είχε αρχίσει να χτυπά στον Πειραιά πολύ πριν από τις 6, όταν ο εργαζόμενος λαός της Αθήνας κατέφτασε στην πλατεία Λουδοβίκου, στον ηλεκτρικό σταθμό της πόλης. Και από εκεί με πορεία και συνθήματα ενώθηκε στην πλατεία Καραϊσκάκη με τους Πειραιώτες που ήδη είχαν αρχίσει να συρρέουν μαζικά από κάθε κατεύθυνση. Στις 6.30 η πλατεία και η Ακτή Ποσειδώνος είχαν γεμίσει από χιλιάδες λαού.


Αυτό το πλήθος αποτέλεσε μία ακόμα σαφή διαβεβαίωση ότι «Μπορούμε να τους σταματήσουμε!» όπως επισήμανε η Ελένη Παπαδοπούλου η ομιλήτρια της συγκέντρωσης, μέλος της γραμματείας της ΠΕΔΥΕ. «Μπορούμε - συνέχισε - ορθώνοντας απέναντι στο τείχος του πολέμου, το ανθρώπινο τείχος της ειρήνης και της ζωής. Η δύναμη των λαών είναι ακατανίκητη και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση στον καθένα από μας. Το σύνθημα "όχι στον πόλεμο, ναι στην ειρήνη" θα μείνει τελικά κενό γράμμα αν δεν είναι σε κατεύθυνση αντιιμπεριαλιστική, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τους φονιάδες των λαών, σε κατεύθυνση αντεπίθεσης σε αυτή την πολιτική, σε κατεύθυνση ανατροπής αυτού του συστήματος που γεννά πολέμους» και τα λόγια της ηλέκτρισαν ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα, προκαλώντας χιλιάδες χειροκροτήματα και απανωτά συνθήματα.

«Ναι, οι λαοί - συμπλήρωσε - μπορούν και πρέπει. Αυτό το "πρέπει" το χρωστάμε στα παιδιά μας, το χρωστάμε στα θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, του Βιετνάμ, της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, στα χθεσινά και αυριανά θύματα του Ιράκ, το χρωστάμε στις γενιές που έρχονται». «Αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι και να παραμείνουμε άνθρωποι ας παλέψουμε για το πιο ανθρώπινο, την ίδια τη ζωή μας. Ολοι στους δρόμους μέχρι η αντίσταση των λαών να συνθλίψει τα θεμέλια του σάπιου συστήματός τους και να τους βουλιάξουμε στα νερά των θαλασσών μας».


Λίγο πριν τις 7 ξεκίνησε μία θεαματική πορεία με προορισμό την Καστέλα. Επικεφαλής είναι εκατοντάδες γυναίκες, εργαζόμενες, νέες, απόμαχες της δουλιάς, κρατώντας στα χέρια αναμμένες δάδες, σημερινές και αυριανές μανάδες που έστειλαν σαφές μήνυμα ότι τα παιδιά τους δεν πολεμάνε «στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία». Ακολουθεί το μεγάλο πανό συνυπογραμμένο από τη Δράση και τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά με τη φράση: «ΣΤΟΠ σε ΝΑΤΟ - ΗΠΑ. ΟΧΙ στον πόλεμο στο Ιράκ», που συνοδεύεται από ογκώδες μπλοκ αποτελούμενο από εργαζόμενους του Πειραιά της στεριάς και της θάλασσας. Πίσω τους έρχονται οι νέοι εργαζόμενοι με δυνατό, συγχρονισμένο αργό βηματισμό και με τόνο το σύνθημα: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη». Δυναμισμός και μαζικότητα διακρίνει και τα μπλοκ των φοιτητών, της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» και του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών. Λίγο πριν τις 8, το πλήθος παρατάσσεται απέναντι από τις ΝΑΤΟικές φρεγάτες. Κατά μήκος της περιμετρικής φέγγουν οι αναμμένες δάδες των γυναικών. Τα συνθήματα δονούν συνεχώς την ατμόσφαιρα. Οι γροθιές υψώνονται και τα συνθήματα πέφτουν ασταμάτητα.

Λίγο αργότερα ήρθε εκεί και μια μικρή ομάδα διαδηλωτών που αρχικά είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κοραή, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του φιλοκυβερνητικού μπλοκ.




Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ