Τρίτη 12 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ ΜΜΕ
Διάλογος μόνο με τα διαπλεκόμενα...

Σε συνεννόηση... με τους διαπλεκόμενους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ θα διαμορφώσει η κυβέρνηση το θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο υποτίθεται ότι θα καταπολεμήσει τη διαπλοκή και θα φέρει τη «διαφάνεια» στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ)!

Παράλληλα, η κυβέρνηση ρίχνει τους τόνους της διαπλοκολογίας, κρατώντας αποστάσεις από τις ονομαστικές αναφορές του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, αφήνοντας να φανεί ότι αυτό που επιδιώκει είναι να εκφράσει τα «συνολικότερα συμφέροντα» των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Αναγκαία προϋπόθεση βέβαια είναι να συμφωνήσουν και τα αντιμαχόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε χτες ότι ήδη έχει πραγματοποιήσει, χωρίς να ανακοινωθούν, δύο συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, ενώ πρόκειται να γίνει μία ακόμα το επόμενο διάστημα. Ο Θ. Ρουσόπουλος δεν άφησε περιθώρια αμφιβολιών για τις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία συζητά, σχεδόν, αποκλειστικά με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ το νέο νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο: «Επειδή το θέμα του βασικού μετόχου έχει να κάνει, εν πολλοίς, με τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα με τα ηλεκτρονικά, έχουν υπάρξει στο διάστημα που μεσολάβησε και ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες, έως ότου κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, συναντήσεις με τις αρμόδιες ενώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επιχειρώντας να προκαταλάβει κατηγορίες για μυστικές επαφές με διαπλεκόμενους, είπε ότι «δεν έχει γίνει ξεχωριστά καμία συνάντηση» με μεμονωμένους ιδιοκτήτες ΜΜΕ, αλλά πρόσθεσε, «εάν κάποιος θελήσει να ενημερώσει την κυβέρνηση για τις δικές του θέσεις, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να ακούσει».

Την ίδια στιγμή, αποφεύγει συστηματικά να επιβεβαιώσει αν στο νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο που θα έρθει, πιθανότατα τον άλλο μήνα, στη Βουλή, θα περιλαμβάνεται αυτούσια η πρόταση νόμου που είχε καταθέσει η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση. «Για το νομοσχέδιο, δεν προτίθεμαι να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες, πριν κατατεθεί στη Βουλή», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, τηρώντας στάση μυστικοπάθειας μόνο απέναντι στη λαό.

Αναφερόμενος στο συνολικότερο θεσμικό πλαίσιο κατά της διαπλοκής επικέντρωσε σε «τρία ζητήματα»: την κατάργηση του «αμαρτωλού» μαθηματικού τύπου στην ανάθεση των δημοσίων έργων, στο νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο και στην ενίσχυση των ελεγκτικών αρχών, εννοώντας μεταξύ άλλων τη συγκρότηση μιας ακόμα ανεξάρτητης αρχής για τα δημόσια έργα και τις προμήθειες.

Ο Θ. Ρουσόπουλος κράτησε αποστάσεις από την ονοματολογία του Μαν. Κεφαλογιάννη λέγοντας ότι το θέμα της διαπλοκής «είναι ζήτημα θεσμών και όχι προσώπων», ενώ κληθείς να σχολιάσει τις προσωπικές αναφορές του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, σε Γ. Μπόμπολα (εθνικό εργολάβο), Σωκρ. Κόκκαλη (εθνικό προμηθευτή) και Χρ. Λαμπράκη (εθνικό εκδότη) είπε με νόημα: «Δε θα σχολιάσω τα όσα είπε ο κ. Κεφαλογιάννης. Σας είπα ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης».

Την άποψη ότι το θεσμικό πλαίσιο κατά της διαπλοκής πρέπει να κατοχυρώνει το γενικότερο συμφέρον (σ.σ. της αστικής τάξης) εξέφρασε ο Γ. Σουφλιάς, αποδοκιμάζοντας έμμεσα τις απόψεις του Μ. Κεφαλογιάννη: «Η κυβέρνηση δεν ασχολείται και δεν πρέπει να ασχολείται με πρόσωπα. Η κυβέρνηση ασχολείται και θα ασχοληθεί με θεσμικές αλλαγές, που κατοχυρώνουν το γενικότερο συμφέρον και την καλή λειτουργία της Δημοκρατίας», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εξερχόμενος χτες από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκηνικό τεχνητής «σύγκρουσης» με ΜΜΕ (2005-10-18 00:00:00.0)
Αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις... (2004-12-08 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το καθεστώς της αδιαφάνειας (2004-09-30 00:00:00.0)
Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος; (2004-03-10 00:00:00.0)
Διαπλεκόμενος εμπαιγμός από το δικομματισμό (2000-09-02 00:00:00.0)
Η κατάσταση δεν πάει άλλο (1997-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ