Σάββατο 6 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο δήμαρχος και η «καθαριότητα»

Προχτές το βράδυ συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ σύρθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα, επειδή διαμαρτυρήθηκαν που συνεργεία του Δήμου Αθηναίων κατέβαζαν τα πανό και τις αφίσες για την Εργατική Πρωτομαγιά, δηλώνοντας ότι έτσι κρατούν την πόλη «καθαρή». Εχουν προηγηθεί πολλά ακόμα τέτοια περιστατικά «καθαριότητας». Παραδόξως μονίμως θύματα είναι όσοι αντιστρατεύονται την κυρίαρχη πολιτική, θιασώτης της οποίας είναι και ο δήμαρχος Αθηναίων. Για το συγκεκριμένο περιστατικό, βέβαια, έχουμε επιπλέον λόγους να πιστεύουμε πως ό,τι συνέβη δεν αφορούσε ούτε κατά προσέγγιση μια επιχείρηση «καθαριότητας».

Οταξικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, η επιμονή πρωτοπόρων τμημάτων της εργατικής τάξης να δώσουν στη μεγάλη γιορτή της τάξης τα χαρακτηριστικά που της αντιστοιχούν και η άρνησή τους ταυτόχρονα να παράσχουν άλλοθι ταξικότητας σ' όσους από καιρό τώρα είναι συνδαιτυμόνες του ΣΕΒ, έχει ενοχλήσει πολλούς. Η ηγεσία του Δήμου της Αθήνας ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί σ' αυτό το μπαράζ επίθεσης. Εχει δώσει εξάλλου γενικότερα εξετάσεις με τις αντιλήψεις της για τη λειτουργία της πόλης.

Είναι η δημοτική αρχή που δεν έχει κανένα πρόβλημα να αφήνει τις περιφερειακές πλατείες βρώμικες και τους ελάχιστους χώρους πρασίνου στις γειτονιές απεριποίητους. Δεν έχει πρόβλημα να ανέχεται τους «σκυλάδες» της οδού Πανεπιστημίου, τους «clubbers» της οδού Ακαδημίας, τους ιδιοκτήτες των νυχτομάγαζων σε αυτούς τους κεντρικούς δρόμους και τους παρκαδόρους τους, να καταλαμβάνουν λωρίδες του οδοστρώματος και να τις μετατρέπουν σε ιδιωτικό πάρκινγκ. Να καταλαμβάνουν ακόμα και την πλατεία Δικαιοσύνης, για να παρκάρουν εκεί πολυτελή αυτοκίνητα. Ομως, δεν ανέχεται σε αυτήν την πόλη να ζουν εργαζόμενοι και μάλιστα ταξικά συνειδητοποιημένοι. Που δραστηριοποιούνται. Που έχουν άποψη. Που την εκφράζουν. Και τη διαδηλώνουν. Η πόλη πρέπει να μείνει «καθαρή» απ' αυτούς. Δεν πρέπει να ακούγονται. Δεν πρέπει να φαίνονται.

Το πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του. Ο Αβραμόπουλος έχει «αγαστές σχέσεις» με το δήμαρχο Νέας Υόρκης Τζουλιάνι, που μετέτρεψε το «Big Apple» σε μια από τις πλέον αστυνομοκρατούμενες πόλεις του πλανήτη. Αλλά δεν έχει μόνο με αυτόν αγαστές σχέσεις. Με τον Αβραμόπουλο συντρώγει ο αρχηγός του «μεσαίου χώρου» Κ. Καραμανλής, καλώντας τον να συστρατευτεί με τη ΝΔ. Με τον Αβραμόπουλο έχει καλές σχέσεις ο επίτιμος πρόεδρος του ίδιου κόμματος, Κ. Μητσοτάκης. Αυτός που, επί πρωθυπουργίας του, έλεγε στους αστυνομικούς «εσείς είστε το κράτος». Με τον Αβραμόπουλο αρέσκεται να φωτογραφίζεται ο Κ. Λαλιώτης του ΠΑΣΟΚ και να κόβουν βόλτες στην Ερμού και στου Ψυρρή. Τον Αβραμόπουλο δέχεται στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, για να του αναθέσει ρόλους για την Ολυμπιάδα του 2004. Ολοι αυτοί θαυμάζουν τον «κεντροαριστερό» Μπλερ, που καλεί τους Αγγλους να καταδώσουν στην αστυνομία όσους διαδηλωτές αναγνώρισαν στα επεισόδια της Πρωτομαγιάς στο Λονδίνο.

Οδήμαρχος, λοιπόν, κάνει τη δουλιά που του αναλογεί στη σημερινή κατανομή θέσεων του αστικού σκηνικού. Δεν κάνει τίποτα διαφορετικό από όλους όσοι αντιμετωπίζουν την πολιτική επικοινωνία ως σκουπίδι και τα σκουπίδια της αδιαφοροποίητης και άχρωμης φλυαρίας ως «πολιτικό marketing». Οταν τα συνεργεία του δήμου ξηλώνουν αφίσες, δεν ευθύνεται μόνο ο Αβραμόπουλος. Αλλά και όσοι τον στηρίζουν και προωθούν τις αντιδραστικότερες των απόψεων. Οσοι βγάζουν καντήλες και μόνο στο άκουσμα των λέξεων «Εργατική Πρωτομαγιά». Οσοι σπεύδουν να ταυτιστούν με την αμερικανική αντίληψη που θεωρεί τρομοκράτη το λαϊκό κίνημα. Είναι όλα αυτά, λοιπόν, ένας ακόμα λόγος να είναι ακόμα πιο μαζική, πιο δυναμική η διαδήλωση που θα αρχίσει αύριο Κυριακή από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έξω ακριβώς από το δημαρχείο. Σαν μια καλή απάντηση σε όσους προωθούν «καθαρές πόλεις», «καθαρούς Ελληνες», «καθαρές νίκες», «καθαριότητα» γενικώς...


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ