Σάββατο 6 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ικανοποιητικά εξελίσσεται η υγεία του Προέδρου Κληρίδη

Επιτυχής χαρακτηρίζεται η εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε χτες το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και διήρκεσε τέσσερις περίπου ώρες.

Οι θεράποντες γιατροί του εξέφρασαν ικανοποίηση για τα αποτελέσματα και εκφράζουν παράλληλα την πεποίθηση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά.

Οπως αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν, το οποίο διάβασε ο ιατρός Ιωσήφ Κάσιος στις 12.30 «ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εισήχθη στο χειρουργείο στις 08.10 το πρωί. Η εγχείρηση άρχισε στις 08.30 και περατώθηκε στις 12 το μεσημέρι ακριβώς. Η εγχείρηση εξελίχθηκε ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα». «Οπως είναι ήδη γνωστό, υπήρχε ένας πολυποειδής όγκος στο παχύ έντερο ο οποίος αφαιρέθηκε μαζί με τμήμα του εντέρου. Η συνέχεια του εντέρου αποκαταστάθηκε φυσιολογικά. Ο Πρόεδρος ανένηψε κανονικά και μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης. Η κατάστασή του είναι σταθερή και ικανοποιητική».

Ο εκ των χειρούργων Γιώργος Κυριακίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το μέρος του εντέρου το οποίο αφαιρέθηκε έχει σταλεί για βιοψία, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται τη Δευτέρα. Ερωτηθείς πότε θα μπορέσει να ταξιδέψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Κυριακίδης είπε ότι χρειάζεται περίοδος έξι εβδομάδων με δύο μήνες για να αναρρώσει πλήρως.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κατά τη μετάβασή του στην κλινική «Ευαγγελίστρια», παρακάλεσε όλους να κάνουν υπομονή και ευχαρίστησε τον κυπριακό λαό για το ενδιαφέρον του για την υγεία του Προέδρου. Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα της εγχείρησης. Απαντώντας σε ερώτηση ως γιατρός που είναι ο ίδιος (γεροντολόγος), εξήγησε ότι «κατά την εγχείρηση τα δύσκολα έχουν περάσει, τώρα όμως έχουμε μπροστά μας την αμέσως μετά εγχειρητική περίοδο, η οποία χρειάζεται όλη την προσοχή που πρέπει να της δοθεί». Αναφορικά στον πολύποδα που έχει αφαιρεθεί, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι σκοπός της βιοψίας είναι να ικανοποιήσει την επιστημονική περιέργεια. Η πρόγνωση δεν αλλάζει οποιαδήποτε ιστολογική μορφή κι αν έχει ο πολύποδας και ο χρόνος ανάρρωσης δεν έχει σχέση με το εύρημα, διευκρίνισε.

Σχολιάζοντας την κατάσταση του τουρκοκυπριακού πολιτικού και ψευδοπρωθυπουργού του κατοχικού καθεστώτος Ντερβίς Ερόγλου, είπε ότι έχει πληροφορηθεί και ευχήθηκε «στον άνθρωπο κ. Ερόγλου περαστικά».

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ακόμα ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχει ενδιαφέρον από τουρκικά ΜΜΕ για την κατάσταση της υγείας του Προέδρου Κληρίδη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου , κληθείς να σχολιάσει τις χτεσινές δηλώσεις των γιατρών ότι είναι αδύνατον να μεταβεί στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος στις 23 του μηνός, ο κ. Παπαπέτρου είπε «αυτά να τα συζητήσετε με τους γιατρούς», προσθέτοντας πως ο ίδιος θα περιμένει να ακούσει από τους γιατρούς «πώς προχωράει η μετεγχειρητική πορεία, η ανάρρωση του Προέδρου και τότε θα αποφασιστούν όλα τα σχετικά με τις πολιτικές τους δραστηριότητες».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως «δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή να αλλάζουμε τις ημερομηνίες, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν ότι είναι και ανέφικτες, εξωπραγματικές».

Καρδιακή προσβολή υπέστη ο Ερόγλου

Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός Ντερβίς Ερόγλου υπέστη καρδιακή προσβολή νωρίς χτες το πρωί και είναι πιθανόν να μεταφερθεί στην Τουρκία για θεραπεία.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ειρηνευτικής δύναμης Πολ Γκόλιν, ο κ. Ερόγλου είχε κάποιο πρόβλημα με την καρδιά του γύρω στις 2 τα ξημερώματα, που χαρακτηρίζεται ως οξύ καρδιακό σύνδρομο. Ο κ. Γκόλιν πρόσθεσε ότι ειδικός καρδιολόγος θα μεταβεί στα Κατεχόμενα από την Αγκυρα, για να εξετάσει τον κ. Ερόγλου.

Ο Τούρκος καρδιολόγος δυνατό να υποβάλει τον Τουρκοκύπριο πολιτικό σε αγγειογράφημα και εάν παραστεί ανάγκη, είναι δυνατό να μεταφερθεί στην Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ