Σάββατο 6 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1999: Με το πιστόλι στον κρόταφο της Γιουγκοσλαβίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών του G- 8 μετά το τέλος της συνάντησης στο Πέτερσμπεργκ
Οι υπουργοί Εξωτερικών του G- 8 μετά το τέλος της συνάντησης στο Πέτερσμπεργκ
Στις 6 του Μάη, στο Πέτερσμπεργκ της Γερμανίας, οι υπουργοί Εξωτερικών του G-8 θέτουν τις βάσεις για τη «λύση» στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Στο G-8 συμμετέχουν οι επτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου (Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς) και η Ρωσία. Σε ένα κείμενο 300 περίπου λέξεων προσδιορίζουν το πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία τελικά υπογράφτηκε στις 10 του Ιούνη στο Κουμάνοβο. Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπ. Κλίντον και ο Γερμανός καγκελάριος Γκ. Σρέντερ δηλώνουν ότι οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.

Στο κείμενο του Πέτερσμπεργκ σημειώνεται ότι η συμφωνία με την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας πρέπει να περιλαμβάνει:

«Αμεσο και επαληθεύσιμο τερματισμό της βίας και της καταπίεσης στο Κοσσυφοπέδιο. Αποχώρηση του στρατού, της αστυνομίας και παραστρατιωτικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο. Εγκατάσταση αποτελεσματικών διεθνών δυνάμεων, πολιτικών και ασφαλείας (civil and security), με την έγκριση και την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, που θα είναι σε θέση να εγγυηθούν την εφαρμογή των κοινών στόχων. Εγκατάσταση μιας μεταβατικής διοίκησης στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για μία ειρηνική και κανονική ζωή για όλους τους κατοίκους του. Ασφαλή και απρόσκοπτη επιστροφή όλων των προσφύγων και εκπατρισμένων και απεριόριστη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Κοσσυφοπέδιο. Εναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας με στόχο μία μεταβατική πολιτική συμφωνία- πλαίσιο, που θα προβλέπει - συνυπολογίζοντας πλήρως τη συμφωνία του Ραμπουγέ - μια ουσιαστική αυτονομία για το Κοσσυφοπέδιο, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και την αποστρατιωτικοποίηση του UCK. Συντονισμένες προσπάθειες για την οικονομική ανασυγκρότηση και τη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής κρίσης».

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του G-8 έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ήταν η ρυμούλκηση της Ρωσίας στις θέσεις του ΝΑΤΟ. Η μετατόπιση της ρωσικής πολιτικής στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου άρχισε ουσιαστικά με την απόλυση του Πριμακόφ απ' τη θέση του ειδικού διαμεσολαβητή και την αντικατάστασή του από τον Τσερνομίρντιν. Στο Πέτερσμπεργκ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ι. Ιβανόφ συμφώνησε σε όλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ