Σάββατο 6 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Παραδομένες στους κανόνες της ανεξέλεγκτης αγοράς
  • Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα σε σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • Το ΚΚΕ καταψηφίζει τη σχετική έκθεση της Επιτροπής

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της έκθεσης για τις αερομεταφορές, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας τόνισε τα εξής:

«Πρώτος διακηρυγμένος στόχος, κατά την πρόταση της Επιτροπής που υιοθετεί ο εισηγητής της έκθεσης, είναι η παραπέρα απελευθέρωση, στις αερομεταφορές και η πλήρης υπαγωγή του χώρου στους κανόνες της ανεξέλεγκτης αγοράς. Ετσι, θα 'χουμε, μας λέει η Επιτροπή και συμφωνεί ο εισηγητής, μείωση των εξόδων των αεροπορικών εταιριών, καλύτερες υπηρεσίες στους επιβάτες και μεγαλύτερη καινοτομία.

Ετσι προτείνεται η παράδοση των αεροδρομίων, με όλη τη στρατηγική σημασία που αυτά έχουν για μια χώρα, στο πολυεθνικό κεφάλαιο, με όλες στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η επιδίωξη του μέγιστου κέρδους για τους εργαζόμενους, αλλά και για την ασφάλεια της κάθε χώρας. Προτείνεται η εκχώρηση στην ΕΕ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας στον έλεγχο των πτήσεων στον εναέριο χώρο τους, στο όνομα της δημιουργίας ενιαίου συστήματος εναέριας ασφάλειας και ταυτόχρονα ζητείται η ιδιωτικοποίηση των επιχειρησιακών φορέων του Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας που θα έχουν αρμοδιότητα σ' όλο τον εναέριο χώρο της ΕΕ και θα ανταγωνίζονται μεταξύ της. Αυτή η πρόταση, πέρα από την κατάργηση του κυριαρχικού δικαιώματος της κάθε χώρας για τον εναέριο χώρο της, θα προκαλέσει συγχύσεις και θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές και επικίνδυνες εκπτώσεις για την ασφάλεια των πτήσεων, αφού αντικειμενικά η ανταγωνιστικότητα που προβάλλεται κι εδώ, θα γίνεται στο πεδίο της επίτευξης του μέγιστου δυνατού κέρδους και όχι της μέγιστης ασφάλειας των πτήσεων.

Προβάλλεται επίσης το επιχείρημα ότι με όλα αυτά θα περιοριστούν οι καθυστερήσεις των πτήσεων και έτσι θα μειωθούν τα έξοδα των αεροπορικών εταιριών. Και αυτό είναι ίσως σωστό, είναι όμως αναμφίβολο ότι, όπως μας δείχνει η πείρα για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, ενώ θα έχουμε αύξηση των κερδών, αυτό δε θα σημάνει και μείωση των εισιτηρίων ή βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Αντίθετα, θα 'χουμε επιδείνωση.

Προτείνεται ακόμη ο τερματισμός των κρατικών ενισχύσεων στις αεροπορικές εταιρίες. Αυτό όμως θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στην αεροπορική εξυπηρέτηση των προβληματικών περιοχών (π.χ. Ελλάδα).

Αγνοείται το αναμφισβήτητο γεγονός, όπως αποδείχνει η διεθνής πείρα επίσημων οργανισμών και συνδικάτων των εργαζομένων στις αερομεταφορές ότι η συνεχής μείωση του κόστους λειτουργίας των αεροσκαφών και των επίγειων υπηρεσιών σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση των πάντων και την επιδίωξη του μέγιστου κέρδους από το ιδιωτικό κεφάλαιο, είναι η αιτία της συνεχούς αύξησης των αεροπορικών ατυχημάτων.

Για τους λόγους αυτούς καταψηφίζουμε την έκθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ