Σάββατο 6 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
DYNAMIC MIX - 2000
Στην επιφάνεια τα ψυχροπολεμικά σχέδια των ΝΑΤΟικών επιτελείων
  • Τα σχέδια αποσταθεροποίησης δοκιμάζονται στη ΝΑΤΟική άσκηση, που πραγματοποιείται με επίκεντρο την Κυπαρισσία και τη Θεσσαλονίκη
  •  Αναστέλλεται στην πράξη το FIR Αθηνών και τα ΝΑΤΟικά  αεροσκάφη δε θα υποβάλουν σχέδια πτήσης, αλλά απλά θα ενημερώνουν

Ασκηση επιβολής της αμερικανικής επικυριαρχίας στο Αιγαίο και ακύρωσης της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, αποτελεί η ΝΑΤΟική άσκηση μεγάλης κλίμακας «Dynamic Mix 2000» που θα διεξαχθεί από τις 20 Μάη μέχρι τις 10 Ιούνη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άσκηση του ΝΑΤΟ, τη μεγαλύτερη ΝΑΤΟική άσκηση που έχει γίνει επί του ελληνικού εδάφους και είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά τη λειτουργία της νέας δομής του ΝΑΤΟ και την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Λάρισας. Επίσης, για πρώτη φορά, συμμετέχουν τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις σε άσκηση επί του ελληνικού εδάφους. Πρόκειται για ένα λόχο 150 πεζοναυτών, που θα αποβιβαστούν στις 31 Μάη στην Κυπαρισσία και 12 μαχητικά, που θα φθάσουν στις 19 Μάη στη Ν. Αγχίαλο. Για το χαρακτήρα της άσκησης έγινε χτες ενημέρωση των δημοσιογράφων από επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και δόθηκαν τα σχετικά στοιχεία.

Συνολικά, στην άσκηση θα πάρουν μέρος 15.000 στρατιώτες, 65 πολεμικά πλοία και 293 πολεμικά αεροσκάφη και θα διεξαχθεί στην Ελλάδα, στην Ιταλία και την Τουρκία. Η Ελλάδα θα είναι το επίκεντρο της άσκησης και θα διεξαχθούν στο έδαφός της οι περισσότερες δραστηριότητές της. Η «Dynamic Mix 2000», με βάση το σενάριό της και τις δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα, αποσκοπεί στην προετοιμασία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων για νέες επεμβάσεις αποσταθεροποίησης και επιβολής της «νέας τάξης» στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα λέχθηκαν κατά τη χτεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με αυτά, στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ υπάρχουν τρεις περιοχές ενδεχόμενης αστάθειας και ισάριθμα σχέδια ενδεχομένων επιχειρήσεων. Οι περιοχές αυτές είναι η Β. Ελλάδα, η Β. Ιταλία και η ΝΑ Τουρκία.

Σενάριο αποσταθεροποίησης

Στο σενάριο της φετινής άσκησης προβλέπεται υποστήριξη της Β. Ελλάδας λόγω αστάθειας (άρθρο 5 του ΝΑΤΟ) που προέρχεται από ασταθείς περιοχές βορείως των ελληνικών συνόρων. Στα πλαίσια της υποστήριξης της Β. Ελλάδας, ενεργοποιούνται, στην ουσία, τα ψυχροπολεμικά σχέδια των ΝΑΤΟικών επιτελείων και κινητοποιούνται ΝΑΤΟικές δυνάμεις στη Β. Ιταλία και την τουρκική Θράκη. Την επιχειρησιακή διοίκηση της άσκησης (Operation Command) θα την έχει ο επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR) πτέραρχος Τζο Ράλστον, ο οποίος θα παραχωρήσει τον επιχειρησιακό έλεγχο στον ναύαρχο Τζέιμς Ελις, διοικητή του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Νότιας Πτέρυγας στη Νάπολη της Ιταλίας. Τον έλεγχο των αεροπορικών δυνάμεων θα έχει το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Λάρισας, ενώ οι εντολές θα εκδίδονται από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) υπό την ιδιότητα του ΝΑΤΟικού στρατηγείου.

Αναστέλλεται το FIR Αθηνών

Με βάση τα όσα επίσημα λέχθηκαν από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, το FIR Αθηνών, δηλαδή η περιοχή που η Ελλάδα έχει την αρμοδιότητα ελέγχου των πτήσεων και καλύπτει όλο το Αιγαίο, ουσιαστικά περνάει στη διάρκεια της άσκησης στα χέρια του ΝΑΤΟ, αφού το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) στη Λάρισα θα λειτουργήσει σαν ΝΑΤΟικό αεροπορικό υποστρατηγείο, που στελεχώνεται κατά 50% από ΝΑΤΟικούς. Ο όρος που έμπαινε μέχρι τώρα από την Ελλάδα, για υποβολή σχεδίων πτήσης από τα μαχητικά αεροσκάφη, αναστέλλεται και τα αεροσκάφη, μαζί και τα τουρκικά, που θα πάρουν μέρος στην άσκηση απλώς θα ενημερώνουν για την είσοδο και την έξοδό τους.

Δηλαδή, μια πάγια διεκδίκηση της Τουρκίας για τη μη υποβολή σχεδίων πτήσης κατά τις εισόδους των μαχητικών της στο Αιγαίο, εν μέρει, ικανοποιείται. Παραμένει, όμως, ερωτηματικό αν τα 12 τουρκικά μαχητικά τύπου F-16 που προβλέπεται να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου Βόλου στις 19 Μάη θα αποδεχτούν αυτό τον όρο να ενημερώσουν για τα σημεία εισόδου και εξόδου τους, καθώς ακόμα δεν έχουν απαντήσει αν αποδέχονται τον όρο. Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφεραν οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη θα ...αναχαιτιστούν.

Οι δυνάμεις της άσκησης

Χώρος διεξαγωγής της άσκησης επί του ελληνικού εδάφους είναι η Κυπαρισσία και η περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, επί του ελληνικού εδάφους θα ασκηθούν 10.519 στρατιώτες, από αυτούς 6.404 θα είναι χερσαίες δυνάμεις από Ελλάδα, ΗΠΑ και Ουγγαρία, 2.200 θα είναι αμφίβιες δυνάμεις από Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Τουρκία και ΗΠΑ και 1.915 θα είναι αντιαεροπορικές δυνάμεις από Γερμανία και Δανία.

Τα πολεμικά πλοία (συνολικά 38) που θα πάρουν μέρος σε δραστηριότητες στην Ελλάδα θα είναι 13 από Ελλάδα, 6 από Ιταλία, 5 από ΗΠΑ, 3 από Γαλλία, 3 από Ισπανία και 8 από Τουρκία.

Τα δε πολεμικά αεροπλάνα (συνολικά 178) θα είναι 66 από Ελλάδα, 20 από Γερμανία, 6 από Πολωνία, 6 από Ισπανία, 12 από Τουρκία, 6 από Γαλλία και 62 από ΗΠΑ.

Στον κόλπο της Κυπαρισσίας και ειδικότερα στην περιοχή Καλό Νερό, βόρεια του ποταμού Νέβα, θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της 31 Μάη προς 1 Ιούνη απόβαση περίπου 2.500 πεζοναυτών, ανάμεσά τους και 150 Τούρκων με τα 5 οχήματα, επίσης Αμερικάνοι, Γάλλοι και Ισπανοί θα έρθουν με πλοία από τη Σαρδηνία. Οι δυνάμεις αυτές, στη συνέχεια, θα κατευθυνθούν μέσω της εθνικής οδού νότια και σε βάθος περίπου 20 χιλιομέτρων, όπου και θα στρατοπεδεύσουν μέχρι τις 4 Ιούνη που είναι η μέρα της αποχώρησής τους. Οι ελληνικές δυνάμεις θα αποβιβαστούν στην Πύλο ή στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των επιτελών του ΓΕΕΘΑ, η περιοχή ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών στον κόλπο της Κυπαρισσίας δε θα ενοχληθεί.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης θα λάβει χώρα το μεγαλύτερο μέρος της άσκησης και ειδικότερα γύρω από την τοποθεσία Ασκός Προφήτη, όπου στις 5 Ιούνη θα γίνει η κορύφωση της άσκησης με προσκεκλημένο και τον γγ του ΝΑΤΟ. Στην περιοχή θα αναπτυχθεί η 2η Ταξιαρχία Πεζικού των Αμερικανών, δύναμης περίπου 4.500 ανδρών, ένα τάγμα Ούγγρων, από την Ελλάδα η 2η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών (σύνολο 2.500 άνδρες). Επίσης, από ελληνικής πλευράς θα πάρουν μέρος 4 φρεγάτες, 4 πυραυλάκατοι, 2 υποβρύχια, 2 αρματαγωγά και 66 αεροσκάφη. Η μεταφορά των δυνάμεων θα γίνει με πλοία σε Λιτόχωρο και Θεσσαλονίκη και με αεροπλάνα. Οι περιοχές της ευρύτερης Θεσσαλονίκης που θα υπάρξουν δραστηριότητες της άσκησης είναι: Θέρμη, Περαία, Τρίλοφο, Θέρμη, Χαλάστρα, αεροδρόμια Σέδες και Αλεξάνδρειας, Αγγελοχώρι, Επανωμή, Χορτιάτης, Ν. Μεσημβρία.

Η Γερμανία συμμετέχει με 1.800 άνδρες, που, μαζί με 115 Δανούς, θα επανδρώσουν τα αντιαεροπορικά συστήματα, τα οποία θα αποτελούνται από 4 πυροβολαρχίες πυραύλων «Πάτριοτ», 3 πυροβολαρχίες πυραύλων «Χοκ» και ουλαμοί πυραύλων «Ρόλαν». Τα συστήματα αυτά θα αναπτυχθούν σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας. Στη Λάρισα θα μεταφερθούν από το Βόλο.

Οι ναυτικές επιχειρήσεις που θα διεξαχθούν στα πλαίσια της άσκησης θα ξεκινήσουν από τη Σούδα και την Σμύρνη. Στις 20 Μάη στη Σούδα θα γίνει συγκέντρωση δυνάμεων, ανάμεσά τους και μια τουρκική φρεγάτα, ενώ από τη Σμύρνη θα ξεκινήσουν οι «εχθρικές» δυνάμεις, ανάμεσά τους και μια ελληνική πυραυλάκατος. Τη διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων θα την έχει ο ναυτικός διοικητής της Νότιας Πτέρυγας στη Νάπολη.


Κ. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξυνση της τουρκικής προκλητικότητας εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου (2016-05-17 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ έχει διχοτομήσει το Αιγαίο (2002-09-13 00:00:00.0)
Εκπαίδευση για επιχειρήσεις «νέας τάξης» (2002-05-22 00:00:00.0)
Στον «αφρό» η διαπραγμάτευση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων (2000-10-20 00:00:00.0)
Το Αιγαίο θυσία στο βωμό του ΝΑΤΟ (2000-10-14 00:00:00.0)
Πολεμική κινητοποίηση (1998-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ