Σάββατο 6 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο Μανώλης Ζερβός

Πέθανε ξαφνικά την περασμένη Πέμπτη ο παλαίμαχος κομμουνιστής ναυτεργάτης Μανώλης Ζερβός, μία από τις ιστορικές μορφές του ΚΚΕ. Ο Μανώλης Ζερβός βρήκε αιφνίδιο θάνατο από πνευμονικό οίδημα και κηδεύτηκες χτες το μεσημέρι στο Νεκροταφείο Ελούντας στην Κρήτη. Η πλούσια αγωνιστική του δράση για πάνω από μισό αιώνα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, αποτελεί μεγάλη παρακαταθήκη για τη νέα γενιά.

Ο Μανώλης Ζερβός γεννήθηκε το 1917 στην Ελούντα Λασιθίου Κρήτης. Πρωτομπαρκάρησε το 1933. Στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο συνδέθηκε με το ΚΚΕ και το επαναστατικό κίνημα. Αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της θρυλικής ΟΕΝΟ και έδρασε στο κλιμάκιο της ΟΕΝΟ στις ΗΠΑ, οργανώνοντας την πάλη των ναυτεργατών στα μεγάλα λιμάνια της Αμερικής. Για την επαναστατική του δράση διώχτηκε από αμερικανοκίνητο καθεστώς της μισαλλοδοξίας. Φυλακίστηκε στις φυλακές της Ψυττάλειας, στις Φλέβες στην Ελ Ντάμπα, στις φυλακές των Βούρλων, στα Γιούρα, στο Καλάμι της Κρήτης, στις φυλακές της Κέρκυρας. Συνολικά πέρασε σε εξορίες και φυλακές 16 χρόνια.

«Πώς να εκφράσεις με λόγια την ιστορία ενός αφοσιωμένου κομμουνιστή, ενός ανθρώπου που ταύτισε τη ζωή του μέχρι την ύστατη στιγμή με την πορεία του εργατικού και λαϊκού κινήματος, με την πορεία του ΚΚΕ. Ενός ανθρώπου που δούλευε ακούραστα, καθημερινά για τις αρχές και τις ιδέες του αγώνα, για μια δίκαιη κοινωνία. Ενός ανθρώπου που αντλούσες δυνάμεις και μαχητικότητα από την ακλόνητη πίστη του στην υπόθεση της εργατικής τάξης», ανέφερε κατά τη διάρκεια της τελετής ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αγίου Νικολάου και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ Γιώργος Πάγκαλος.

Το λόγο πήρε και ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών του ΚΚΕ και πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, σημειώνοντας: «Θα σε θυμούμαστε πάντα, συνεχίζοντας τον αγώνα μας, ακολουθώντας το παράδειγμά σου, το παράδειγμα των αγωνιστών που πρόσφεραν τη ζωή τους, στο δύσκολο, αλλά, όμορφο αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό».

Στο τελευταίο του ταξίδι συνόδευσαν τον Μανώλη Ζερβό αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, σύσσωμη η ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της ΚΟΝ με επικεφαλής τον γραμματέα Γιώργο Μαρίνο, αντιπροσωπεία της ΚΟΒ Αγ. Νικολάου, της ΠΕΑΕΑ, ενώ στεφάνι έστειλε η ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ