Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Η πρόσδεση στα ιμπεριαλιστικά κέντρα δημιουργεί τα προβλήματα
  • Τη Βουλή ενημέρωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης για τα τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής
  • Την ανάγκη αντίστασης στις ιμπεριαλιστικές επιλογές, ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας στη Βουλή ακούει την ενημέρωση του Ελληνα ΥΠΕΞ

Eurokinissi

Η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας στη Βουλή ακούει την ενημέρωση του Ελληνα ΥΠΕΞ
Τη σταθερή προσήλωση τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και της προηγούμενης στους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής στο πλευρό του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανέδειξε η χτεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Την Επιτροπή ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης για όλα τα τρέχοντα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, επί των οποίων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ (παρέμβαση έκανε και ο Κ. Σημίτης) σημειώθηκαν ενστάσεις κυρίως για θέματα τακτικής, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ στην τοποθέτησή του ξεσκέπασε το ρόλο που διαχρονικά παίζουν σε βάρος της χώρας τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Π. Μολυβιάτης στην αναλυτική του ενημέρωση για το «Μακεδονικό», το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά επανέλαβε τις γνωστές έως σήμερα θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και μάλιστα ζήτησε τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων για τους δύσκολους, όπως εκτίμησε, μήνες που έρχονται.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι στόχος της Ελλάδας παραμένει η επανένωση του νησιού με βάση το «σχέδιο Ανάν» και το σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ για την Τουρκία ανέφερε ότι η χώρα μας στηρίζει την «ευρωπαϊκή της προοπτική» αρκεί να υπάρχει σεβασμός στις θέσεις και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οσο για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που είναι στην επικαιρότητα λόγω της αναγνώρισής της από τις ΗΠΑ με το συνταγματικό της όνομα, είπε ότι θα επιδιωχτεί με τη γείτονα χώρα αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, διαφορετικά η χώρα μας δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Χαρακτήρισε απαράδεκτη και μονομερή τη στάση των ΗΠΑ και είπε ότι η κυβέρνησή ήταν ήδη σε διάλογο με τη γείτονα χώρα για το θέμα της ονομασίας.

Ο Π. Μολυβιάτης έκανε κριτική και στη συμφωνία του Ελσίνκι που άνοιξε το δρόμο της Τουρκίας προς την ΕΕ, λέγοντας ότι σε αυτήν υπάρχει αναφορά σε «διμερείς διαφορές» Ελλάδας - Τουρκίας την ίδια στιγμή που μέχρι τότε η χώρα μας έλεγε ότι η μόνη διαφορά που υπάρχει είναι αυτήν που αφορά στην υφαλοκρηπίδα.

Ειδικά για τη συμφωνία του Ελσίνκι ανέλαβε να απαντήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στην πρώτη του παρέμβαση σε επιτροπή της Βουλής. Υπερασπιζόμενος τη συμφωνία είπε ότι με αυτήν η διαφορά Ελλάδας - Τουρκίας από διμερής έγινε διαφορά Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας, ενώ η σημερινή κυβέρνηση, εγκαταλείποντας το Ελσίνκι, υποβιβάζει πάλι τις διαφορές σε διμερείς. Ο Κ. Σημίτης ανέλαβε την υπεράσπιση της εξωτερικής πολιτικής των κυβερνήσεών του σε μία αρχηγικού ύφους εμφάνιση και κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο και προτάσεις για τα εκκρεμή θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ομιλίες των άλλων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμφάνισαν την Ελλάδα των κυβερνήσεων Σημίτη ως μια χώρα με μεγάλο «διεθνές κύρος», η οποία πετύχαινε όλους σχεδόν τους στόχους της εξωτερικής της πολιτικής!

Από την πλευρά του ΣΥΝ, ο Αλ. Αλαβάνος ισχυρίστηκε ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δεν έχουν επιλέξει πολιτικές για τα εθνικά θέματα και ζήτησε αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προώθησή τους.

Ο Ορέστης Κολοζώφ

Το ΚΚΕ δε συμφωνεί με τις στρατηγικές επιλογές της εξωτερικής πολιτικής που έχουν τη συναίνεση του συστήματος και αποτελούν επιλογή ιδιαίτερα των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, τόνισε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ο. Κολοζώφ. Αυτή η επιλογή, είπε, εντάσσεται στα πλαίσια των επιδιώξεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όπως φάνηκε από τη συμμετοχή της χώρα μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το ΚΚΕ, συνέχισε, δεν είναι αντίθετο με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ μόνο για ιδεολογικούς λόγους, αλλά γιατί όλα αυτά τα χρόνια η εμπειρία της χώρας μας από τη συμμετοχή σε αυτούς τους οργανισμούς ήταν εξόχως αρνητική. Από την επιβολή της χούντας μέχρι και το Κυπριακό η θέση τους, είπε, ήταν αντίθετη με τα συμφέροντα της Ελλάδας. Στο θέμα των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, συνέχισε, τόσο οι ΗΠΑ, όσο το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ποτέ δεν αποδέχτηκαν τις ελληνικές θέσεις και πάντα όταν θίγονταν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας οι «σύμμαχοι» αυτοί ήταν απέναντί μας.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία είπε ότι οι διάφορες συμφωνίες «χαμηλής πολιτικής» αποκοιμίζουν τον ελληνικό λαό και παρακάμπτουν τα σοβαρά θέματα και τις μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας. Δεν είμαστε, υπογράμμισε, υπέρ της έντασης με τη γείτονα χώρα, αλλά θέλουμε μια καλή γειτονία χωρίς όμως υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Για το Κυπριακό, τόνισε ότι το «σχέδιο Ανάν» δεν εξασφάλιζε τα δικαιώματα του κυπριακού λαού και γι' αυτό απορρίφθηκε. Και αντί, συνέχισε, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας να αξιοποιήσουν το «όχι» του κυπριακού λαού και ζητήσουν ένα σχέδιο που να σέβεται τα συμφέροντα των Κυπρίων, βάζουν «την ουρά κάτω από τα σκέλια» και ψάχνουν λύσεις επιστρέφοντας στο παρελθόν. Εμείς, είπε, θα στηρίξουμε τους Κύπριους στον αγώνα τους για την ένωση του νησιού τους.

Οσον αφορά στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ από την αρχή έλεγε ότι το κύριο θέμα δεν ήταν η ονομασία αυτού του κράτους αλλά η σταθερότητα και όχι η αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Η πρόσφατη παρέμβαση των ΗΠΑ, τόνισε, αφορά σε όλα τα Βαλκάνια με οδηγό το δόγμα του «διαίρει και βασίλευε» και το θέμα είναι τι κάνει η χώρα μας. Πρέπει να πάψουμε, είπε, να είμαστε προβλέψιμοι και να σκύβουμε συνεχώς το κεφάλι. Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα όπως για παράδειγμα ότι ετοιμάζονται για αποχώρηση τα στρατεύματά μας από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, να δείξουμε επιτέλους ότι έχουμε και δικαιώματα, κατέληξε.

Η Λιάνα Κανέλλη

Οι μονομερείς ενέργειες «φίλων και συμμάχων» έχουν φέρει σε δυσχερή θέση τη χώρα μας, τόνισε στη δική της παρέμβαση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη υπογραμμίζοντας ότι η όποια συναίνεση ζητείται έχει νόημα μόνο εάν υπάρξει αντίσταση στις μονομερείς ενέργειες.

Απέναντι σε αυτές, είπε, εμείς ως χώρα ποτέ δεν αντιτάξαμε μια μονομερή αντίθεση παρά το ότι επανειλημμένα βρισκόμασταν στη γωνία, είτε αυτό γινόταν στα Ιμια, είτε με τις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο και τις παραβιάσεις που τις συνοδεύουν. Εφερε ως παράδειγμα το «όχι» του κυπριακού λαού στο «σχέδιο Ανάν» και είπε ότι όταν υπάρχουν τέτοιες αντιστάσεις από τους λαούς, αυτές πρέπει να γίνονται σημαία και να τις υπερασπιζόμαστε.

Υπενθύμισε, τέλος, ότι τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο αναγνωρίστηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ με τη συμφωνία της Μαδρίτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ