Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ισχυρή Ελλάδα είναι αυτή που ικανοποιεί τις ανάγκες του λαού

Η συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους

Eurokinissi

-- Πρόσφατα, σε μια ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με θέμα την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής, ο κ. Ξανθόπουλος, ο καθ' ύλην αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ναι μεν συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, ωστόσο επικαλέστηκε έλλειψη πιστώσεων για τα αναγκαία έργα. Πώς το κρίνετε αυτό;

-- Αυτή είναι μια πάγια και τυπική απάντηση κυβερνήσεων, που το μάτι το έχουν στραμμένο σε έργα που ωφελούν τους λίγους. Είτε γιατί τα κατασκευάζουν οι ίδιοι και βγάζουν πάρα πολλά κέρδη, είτε γιατί επωφελούνται πολύ περισσότερο από τους κατοίκους.

Είναι η τυπική συντηρητική αντίληψη. Να το πω και αλλιώς, αντιλαϊκή άποψη. Στο κάτω - κάτω ας πάρουμε υπόψη το εξής πράγμα: Εδώ έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, μας κόστισαν τεράστια ποσά τα οποία θα τα πληρώνουμε πάρα πολλά χρόνια, για να δούμε, ποιο είναι το αποτέλεσμα.

Εγινε, λέει, η Ελλάδα ισχυρή. Εσείς νιώσατε κάτι τέτοιο; Για μας ισχυρή Ελλάδα είναι η Ελλάδα εκείνη που ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και μάλιστα προγραμματίζει την ικανοποίηση των αναγκών, που συνεχώς αυξάνονται όλο και πιο πολύ.

Πολύ περισσότερο που εδώ δε μιλάμε για σύγχρονες ανάγκες, μιλάμε για στοιχειώδεις ανάγκες. Εμείς δε δεχόμαστε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Να τα βρουν.

Στο κάτω - κάτω ούτε δεσμευμένοι είμαστε με προγράμματα σύγκλισης, σταθερότητας κλπ. Αυτό που νομίζω ότι δεσμεύει τους πάντες, ή τουλάχιστον εμάς, είναι η ανθρώπινη ζωή, η καθημερινότητά της, την οποία επικαλούνται από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους

-- Αν δεν κάνω λάθος κρούετε τον κώδωνα του κινδύνου ότι σε λίγο διάστημα, δε θα υπάρχει χώρος στην Αττική, πού να αποθέσει τα απορρίμματά της;

-- Στην Αττική το πρόβλημα έχει χτυπήσει κόκκινο. Είδατε όμως ότι και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης είχαμε προβλήματα και πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα.

Κλείνει ο ένας την κορεσμένη χωματερή για να μην εναποτίθενται σκουπίδια. Αυτά είναι ενστικτώδεις και αμυντικές κινήσεις, δε λύνεται το πρόβλημα, εδώ χρειάζεται γενικός συντονισμός.

Δεν είμαι σε θέση να σας πω τώρα, αν στη Λάρισα είναι λυμένο το πρόβλημα, αλλά και αν είναι λυμένο σήμερα π.χ. στη Λάρισα ή στη Βέροια, μετά από κάποια χρόνια δε θα είναι λυμένο.

Διότι μην ξεχνάτε ότι η τάση είναι η ύπαιθρος να ερημώνει. Εδώ λέμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε 300.000 ανέργους από την αγροτική οικονομία. Πού θα πάνε αυτοί; Στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αλλά και εκεί που διευρύνονται οι πόλεις, χτίζονται σπίτια χωρίς να υπάρχει υποδομή. Για δείτε την Ανατολική Αττική. Εδώ αναφέρουμε το στοιχείο ότι αν χτιστούν όλα τα οικόπεδα που υπάρχουν, τα νόμιμα, που σημαίνει ότι όποιος έχει ένα οικόπεδο, έχει το δικαίωμα να το χτίσει. Τι θα γίνει, πού θα πάμε;

Θα μου πεις, να μη φτιάξει ο άλλος το σπίτι του; Μα εμείς δεν είπαμε αυτό. Αλλά δε νομίζω ότι ακριβώς με αυτή τη συσκότιση που έχει το πρόβλημα, ότι μπορεί να μείνει κανείς αδιάφορος και να φτιάξει ένα σπίτι και ύστερα από λίγο να μην έχει καμία αξία, γιατί θα είναι γεμάτη σκουπίδια η περιοχή. Για να μην πω το αποχετευτικό κλπ. τους «Αχόρταγους» που πάνε κι έρχονται σε ορισμένες περιοχές.

Δηλαδή, έχουμε περάσει προ πολλού το σήμα κινδύνου. Τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που δεν πάει άλλο.

Αλλά εμείς δε θέτουμε αυτό το ζήτημα έτσι, για να κάνουμε μια παρέμβαση. Ανησυχούμε και καλούμε τις οργανώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, τις τοπικές οργανώσεις, τις οργανώσεις των εργαζομένων - δεν είναι μόνο οι τοπικές, οι εδαφικές - να αναδείξουν αυτό το πρόβλημα.

Δηλαδή, κάθε χρόνο το πρόβλημα θα οξύνεται με γεωμετρική πρόοδο. Να πούμε για την αντισεισμική θωράκιση; Εδώ στην Ιαπωνία άρχισαν και πέφτουν τα σπίτια, που είχε λύσει το πρόβλημα.

Οταν η χώρα αυτή, η οποία είναι παράδειγμα στην αντισεισμική προστασία, έχει προβλήματα, φανταστείτε εδώ.

Εχουν δημοσιεύσει οι εφημερίδες, περιμένουν μεγάλους σεισμούς, των 7 Ρίχτερ, τι θα γίνει; Είναι ένα άλλο θέμα και θα έρθουμε και σε αυτό στο επόμενο διάστημα.

Εν πάση περιπτώσει, εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη και να ακούμε ότι όλα τα κόμματα αδιαφόρησαν γι' αυτό το ζήτημα και να το θυμόμαστε σε κάθε τοπικές εκλογές. Δεν μπορούμε να πάρουμε αυτή την ευθύνη. Αν θέλουν ας μας ακούσουν από την κυβέρνηση. Αν δε θέλουν, ο καθένας πρέπει να σηκώνει το μερίδιο ευθύνης που έχει πραγματικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλούσια και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους εργαζόμενους(2008-11-11 00:00:00.0)
Δεν παίζουμε τα παιχνίδια που παίζουν οι άλλοι(2008-01-18 00:00:00.0)
1ο Το "παιχνίδι" του χαμένου ποταμού(1997-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ