Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ - ΕΕ - «ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Μηχανισμοί πολέμου και καταστολής

Το αγωνιστικό φιλειρηνικό και προοδευτικό κίνημα έκανε χτες σημαντική παρέμβαση στην Ηλιούπολη

Η ανάγκη να απεγκλωβιστούν οι λαοί από τα «οράματα» των ΗΠΑ και της ΕΕ, από τις παγίδες του ΝΑΤΟ και του λεγόμενου ευρωσυντάγματος, ως μόνη ελπίδα για να βαδίζουν πραγματικά στο δρόμο της ειρήνης και της προκοπής, αναδείχτηκε χτες σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Ηλιούπολη Αττικής και όπου παραβρέθηκε πλήθος κόσμου.

Συγκεκριμένα, χτες το βράδυ η Επιτροπή Ειρήνης και ο Σύλλογος Γυναικών Ηλιούπολης διοργάνωσαν ενημέρωση - συζήτηση στα θέματα «Δημοκρατικά δικαιώματα σε κίνδυνο: ευρωσύνταγμα - ευρωνόμος - κάμερες παρακολούθησης» και «Ενοπλες δυνάμεις: ΝΑΤΟικά εξαρτήματα, από τη δικτατορία στην "ολυμπιακή" ασφάλεια».

Ο πρώτος εκ των εισηγητών, ο Αγάπιος Παπανεοφύτου, καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος της γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, τόνισε ότι με το «ευρωσύνταγμα» μεθοδεύεται η περαιτέρω θεσμική κατοχύρωση της οικονομικής ολιγαρχίας με την ενίσχυση δομών και αρχών, όπως αυτές της «ελεύθερης αγοράς» και της «επιχειρηματικής ελευθερίας» που διαμορφώνουν τις βάσεις ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης σε βάρος του εργαζόμενου λαού.

Αναφερόμενος στη χρήση του όρου «τρομοκρατία» από τις κυρίαρχες δυνάμεις, σημείωσε ότι η πολιτικοστρατιωτική αξιοποίηση της «τρομοκρατικής απειλής», που στη σύγχρονη μορφή της υποθάλπεται αλλά και αναπαράγεται από την ιμπεριαλιστική δράση των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της ΕΕ και των συμμάχων τους, επεκτείνεται και σε θεσμικό επίπεδο. Και αυτό προκειμένου να διαμορφωθεί ένα δικαιικό πλαίσιο κοινωνικής ανοχής αλλά και νομιμοποίησης της καταπάτησης θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν μετά από μακροχρόνιους αγώνες των λαών.

Ακολούθως ο Μιχάλης Σοφικίτης, ταξίαρχος ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ηλιούπολης, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η υπαγωγή των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην επιδιαιτησία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα, αλλά εμπλέκει την Ελλάδα βαθύτερα σε ένα ιμπεριαλιστικό παιχνίδι φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή. «Σε τι μας βοήθησε η εμπλοκή μας από το Κόσσοβο μέχρι το Αφγανιστάν και από τη Βοσνία μέχρι το Ιράκ; Σε τίποτα» απάντησε παραπέμποντας και στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σύμφωνα με τα οποία οι παραβιάσεις, οι είσοδοι τουρκικών αεροσκαφών στο FIR Αθηνών και οι εμπλοκές μαχητικών από το 2000 μέχρι το 2003 πολλαπλασιάστηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ