- Στη βάση της «διπλής ονομασίας» θα συνεχίσει τις συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ για το «Μακεδονικό», προσαρμοζόμενη με αυτό τον τρόπο στην πραγματικότητα που διαμορφώνει τόσο η αναγνώριση της ΠΓΔΜ... - 2004-11-11 00:00:00.0"/> - Στη βάση της «διπλής ονομασίας» θα συνεχίσει τις συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ για το «Μακεδονικό», προσαρμοζόμενη με αυτό τον τρόπο στην πραγματικότητα που διαμορφώνει τόσο η αναγνώριση της ΠΓΔΜ... - 2004-11-11 00:00:00.0" /> Στη «διπλή ονομασία» διολισθαίνει η κυβέρνηση | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ»
Στη «διπλή ονομασία» διολισθαίνει η κυβέρνηση
  • Στην πραγματικότητα που διαμόρφωσαν οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ προσαρμόζεται η «γραμμή πλεύσης»
  • Απέτυχε παταγωδώς ο "διαμεσολαβητικός ρόλος» του Χ. Σολάνα και κάηκε νωρίς το «ευρωπαϊκό χαρτί»

Στη βάση της «διπλής ονομασίας» θα συνεχίσει τις συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ για το «Μακεδονικό», προσαρμοζόμενη με αυτό τον τρόπο στην πραγματικότητα που διαμορφώνει τόσο η αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όσο και η αποτυχία ενός διαμεσολαβητικού ρόλου που είχε αναθέσει στον εκπρόσωπο της ΕΕ Χ. Σολάνα.

Η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, η οποία διαμήνυσε σαφώς προς την Αθήνα ότι δε συζητά σύνθετη ονομασία με κάποιο γεωγραφικό προσδιορισμό στο πλαίσιο του ΟΗΕ, έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε πιο «ρεαλιστικές προσεγγίσεις», καθώς διαπιστώνει ότι η «κοινά αποδεκτή ονομασία», που επιδίωκε, περιορίζεται ασφυκτικά στη «διπλή ονομασία». Οι συνομιλίες, δηλαδή, που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του ΟΗΕ θα έχουν ως αντικείμενο την εξεύρεση μιας «συμβιβαστικής λύσης» στο θέμα της ονομασίας που θα χρησιμοποιείται όμως μόνο στις μεταξύ των δύο κρατών σχέσεις, ενώ όλα τα άλλα κράτη θα αποκαλούν την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Παράλληλα, η κυβέρνηση διαπίστωσε την «απροθυμία» της ΕΕ να πιέσει την ΠΓΔΜ να αποδεχτεί μια σύνθετη ονομασία, καθώς ο ίδιος ο Χ. Σολάνα έφτασε στο σημείο, σχεδόν απροσχημάτιστα, να την προσφωνεί «Μακεδονία», οδηγώντας σε ναυάγιο το διαμεσολαβητικό ρόλο που του είχε αναθέσει την περασμένη βδομάδα από τις Βρυξέλλες ο Κ. Καραμανλής. Ετσι, το «ευρωπαϊκό χαρτί», στο οποίο πόνταρε την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση «κάηκε» νωρίτερα απ' ό,τι αναμενόταν.

Φυσικά, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραδεχτεί στο εγγύς μέλλον ότι συζητά για τη «διπλή ονομασία» και θα αφήσει το θέμα να «σέρνεται» στον ΟΗΕ, εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα το χρονικό διάστημα αυτό, προκειμένου να πείσει ότι είναι αναγκαίος ένας συμβιβασμός στο όνομα της «σταθερότητας» στα Βαλκάνια και της διατήρησης του πρωταγωνιστικού ρόλου. Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν ότι «θεωρούν την υπόθεση χαμένη» και «όσο γρηγορότερα κλείσει τόσο το καλύτερο» για τα «εθνικά συμφέροντα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο των συνομιλιών στη βάση τη «διπλής ονομασίας», ενώ δε θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις «κυβερνητικών κύκλων» της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας δε δέχεται να συζητήσει σύνθετη ονομασία. «Δεν μπορώ να σχολιάσω πληροφορίες ή φήμες, οι οποίες ακούγονται ή γράφονται», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, προσποιούμενος ότι δε γνώριζε την «πηγή» των όσων διοχετεύτηκαν προς τους δημοσιογράφους στα Σκόπια.

Παράλληλα, προσπάθησε να καλύψει την παταγώδη αποτυχία της διαμεσολάβησης Σολάνα ισχυριζόμενος ότι τέτοιο ρόλο επιτελεί ο ΟΗΕ, ενώ υποστήριξε ότι δεν αποκάλεσε τη «Μακεδονία» την ΠΓΔΜ. Σημειώνεται ότι ο Κ. Καραμανλής είχε σαφώς υπαινιχθεί ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ Χ. Σολάνα αναλαμβάνει διαμεσολαβητικό ρόλο για την ονομασία της ΠΓΔΜ σε δηλώσεις που είχε κάνει την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες: «Επειδή ο κύριος Σολάνα θα επισκεφτεί τα Σκόπια τις επόμενες μέρες, του ζήτησα και το αποδέχτηκε, να συζητήσει και αυτός το θέμα στην κατεύθυνση της ανάγκης να επαναβεβαιώσει η κυβέρνηση της FYROM τη στάση και τη διάθεσή της για κοινές προσπάθειες σε αναζήτηση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης», είχε δηλώσει τότε ο πρωθυπουργός. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χτες οχυρώθηκε πίσω από τη δήλωση που έκανε λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του Κ. Καραμανλή την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ ανακοίνωσε στη Νέα Υόρκη πως και οι δύο πλευρές τον διαβεβαίωσαν ότι έχουν πρόθεση να προχωρήσουν στις συζητήσεις επί τη βάσει της ενδιάμεσης συμφωνίας. Ερωτηθείς για τα περί άσκησης «μυστικής διπλωματίας» από την κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «στη διεθνή διπλωματία υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δε λέγονται», επιβεβαιώνοντας και τυπικά ότι η κυβέρνηση ασκεί μυστική διπλωματία.

«Η ΕΕ έχει θέση για το όνομα των Σκοπίων και η θέση αυτή είναι πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Τη θέση αυτή, όφειλε να εκφράσει ο κ. Σολάνα όπως και όποιος άλλος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν το έκανε». Αυτό δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, σχολιάζοντας τη δήλωση του Χ. Σολάνα στην ΠΓΔΜ.

Παρέμβαση Ανάν

Παρέμβαση στις εξελίξεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επιχείρησε και ο γγ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος συναντήθηκε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού με το μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη με πρωτοβουλία του ίδιου του Κόφι Ανάν.

Ο γγ του διεθνούς οργανισμού ζήτησε να ενημερωθεί για τα τελευταία γεγονότα στο θέμα των Σκοπίων και για τις θέσεις και τις προθέσεις της κυβέρνησης, μετά την πρόσφατη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Κόφι Ανάν αναμένεται να συναντηθεί και με το μόνιμο αντιπρόσωπο της ΠΓΔΜ, με στόχο τη συνέχιση του διαλόγου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και με μεσολαβητή τον Μάθιου Νίμιτζ, ώστε να εξευρεθεί οριστική λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ