Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Ευρύτερες συσπειρώσεις ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα

Η εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης στη συνεδρίαση της Γραμματείας που έγινε στην Αθήνα

Η Γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης
Η Γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης
«Οι εξελίξεις των τελευταίων έξι μηνών μετά το Συνέδριο του ΠΣΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Μάη, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του για την ένταση της επιθετικότητας των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, και πρώτα απ' όλα των ΗΠΑ, στην προσπάθειά τους να επιβάλουν και να εδραιώσουν τη νέα τάξη πραγμάτων του πολέμου και της καταπίεσης». Τα παραπάνω τόνισε ο ΓΓ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Θανάσης Παφίλης, στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΣΕ, το περασμένο Σάββατο, στην Αθήνα. Και συνέχισε:

«Τώρα η ανάγκη να δυναμώσει το κίνημα των λαών κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας γίνεται πιο επιτακτική. Πολύ περισσότερο μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά και στην ΕΕ έχουμε επιτάχυνση των αρνητικών εξελίξεων και η επιθετικότητα της νέας τάξης εκδηλώνεται σε όλες τις ηπείρους και τους τομείς. Είναι όμως σημαντικό και ελπιδοφόρο ότι στο ίδιο διάστημα σημειώθηκαν νίκες των λαών στη Λατινική Αμερική και άνοδος του κοινωνικού και ιδιαίτερα εργατικού κινήματος σε αρκετές χώρες.

Η αμερικανική κυβέρνηση ενισχύει τη βάναυση κατοχή του Ιράκ, σκοτώνοντας αδιακρίτως εκατοντάδες αθώων πολιτών, όπως στην πρόσφατη επίθεση στη Φαλούτζα. Απαιτούμε την άμεση παύση αυτής της απάνθρωπης και εγκληματικής στρατιωτικής επίθεσης, και την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών.

Υπό τις νέες εξελίξεις, οι ΗΠΑ απομονώνονται περαιτέρω από την παγκόσμια αυξανόμενη κριτική στην ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ πολιτική της επιθετικότητας και του πολέμου. Αυτή η στρατηγική αντιμετωπίζει αδιέξοδο, όπως φαίνεται από την επιδεινούμενη κατάσταση στο Ιράκ καθώς επίσης και στην αύξηση των εθνών που αποφάσισαν την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεών τους από το Ιράκ».

Το φρικαλέο δόγμα του προληπτικού πολέμου ανάγεται σε επίσημη στρατηγική κατά των λαών

«Μετά την εξαγγελία του προληπτικού πολέμου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ» - συνέχισε ο ομιλητής - και την εφαρμογή του στο Αφγανιστάν και κυρίως στο Ιράκ, ακολούθησε η υιοθέτησή του από το ΝΑΤΟ και στη συνέχεια από την ΕΕ και τη Ρωσία, αμέσως μετά τα γεγονότα του Μπεσλάν.

Στο ονομαζόμενο Ευρωσύνταγμα, στο άρθρο 43, θεσμοθετείται από την ΕΕ ο προληπτικός πόλεμος, η δε συζητούμενη νέα "στρατηγική Ασφάλειας" καθορίζει ότι η γραμμή Αμυνας της ΕΕ πρέπει να μεταφερθεί εκτός της Ευρώπης. Περιλαμβάνει δε το δόγμα των προληπτικών και αποτρεπτικών πολέμων. Η επίθεση στο Μπεσλάν αποτέλεσε την αφορμή εξαγγελίας του προληπτικού πολέμου και από τον Πούτιν.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ καθώς και το ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νομιμοποιούν τον προληπτικό πόλεμο των ΗΠΑ και της Συμμαχίας και ονομάζουν ως τρομοκρατία οποιαδήποτε αντίσταση των λαών.

Ετσι, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας επιδιώκουν την επιβολή φόβου σε λαούς ή χώρες που αντιστέκονται. Οι καταστατικές αρχές του ΟΗΕ και οι στοιχειώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου καταστρατηγούνται. Εντείνεται η στρατιωτικοποίηση, πυροδοτείται νέα κούρσα εξοπλισμών και παραγωγή νέων πυρηνικών όπλων.

Η ενιαία στρατηγική του ιμπεριαλισμού, οι ανταγωνισμοί μεταξύ τους για τον έλεγχο των αγορών, η ανάγκη να χτυπηθεί η αντίσταση των λαών και χωρών και να εξασφαλιστούν κέρδη στις βιομηχανίες όπλων, οδηγεί σε αύξηση των εξοπλισμών και της στρατιωτικοποίησης. Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την ABM, την εξαγγελία της NMD, την ετοιμότητά της για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα, έχουμε τώρα και την παραγωγή των νέων "έξυπνων πυρηνικών όπλων", ενώ η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε παραγωγή νέας γενιάς πυρηνικών, η οποία θα πυροδοτήσει νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών.

Νέες στρατιωτικές δυνάμεις συγκροτούνται. Ο Ευρωστρατός αναλαμβάνει την πρώτη μεγάλης κλίμακας αποστολή 7.000 ανδρών στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Ανακοινώθηκε επίσης η δημιουργία των ομάδων μάχης (Battle Groups) που αποτελούν επιθετικές, επεμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις».

Νέες επεμβάσεις - Νέα σχέδια - και απειλές κατά των λαών

«Η σφαγή στη Φαλούτζα και σε άλλες πόλεις του Ιράκ - σημείωσε στη συνέχεια ο Θ. Παφίλης - η εκτεταμένη και άγρια δολοφονική επίθεση του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων σημάδεψαν τις εξελίξεις το προηγούμενο διάστημα. Σοβαρή, επίσης, είναι η γαλλική επέμβαση στην Ακτή του Ελεφαντοστού, η οποία μαζί με την κατάσταση που υπάρχει στο Νταρφούρ δείχνει πως η Αφρική θα αποτελέσει ένα πεδίο νέων επεμβάσεων.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη (Ιούνιος 2004) ενέκρινε το Σχέδιο "Μέση Ανατολή", το οποίο είχαν επεξεργαστεί οι ΗΠΑ και αποδέχτηκε στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αποτελεί σοβαρότατο θέμα, γιατί ανοίγει το δρόμο σε νέες απειλές για τους λαούς της περιοχής, συνδέεται με το γενικότερο έλεγχο και τους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών. Με πρόσχημα την πυρηνική απειλή εκδηλώνεται ένα νέο σχέδιο τύπου Ιράκ που στοχεύει αυτή τη φορά το Ιράν.

Οι δηλώσεις Μπους σχετικά με τις χώρες που ονόμασε "άξονα του κακού" σηματοδοτούν νέα επιθετικότητα.

Η Κούβα βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο των ΗΠΑ, με τις οποίες συμπαρατάσσεται, παρά τις φραστικές διαφοροποιήσεις, και η ΕΕ.

Η έκτακτη επίσκεψη του Μπους στην Κολομβία, οι προσπάθειες ανατροπής του Προέδρου Τσάβες στη Βενεζουέλα δείχνουν πως η κατάσταση στη Λ. Αμερική οξύνεται περισσότερο».

Η επίθεση στα δικαιώματα και το επίπεδο ζωής των εργαζομένων επιταχύνεται

«Στο διάστημα που πέρασε - επισήμανε ο ομιλητής - επιταχύνονται τα μέτρα κατά των εργαζομένων με απολύσεις, χτύπημα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης. Προωθούνται νέες ιδιωτικοποιήσεις σε πολλές χώρες σε όλες τις ηπείρους που συναντούν την αντίσταση των εργαζομένων. Ο στόχος της ΕΕ να γίνει η πιο ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου το 2010 θα επιδεινώσει τη θέση των εργαζομένων της Ευρώπης».

Εντείνεται ο αυταρχισμός, δυναμώνουν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί

«Οι ΗΠΑ, ΕΕ χτίζουν ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης και τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος, κατήγγειλε ο ΓΓ του ΠΣΕ.

Τα τελευταία χρόνια, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας προωθούνται μέτρα καταστολής και χτυπήματος των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Το τελευταίο διάστημα μπαίνουν σε εφαρμογή κατόπιν συμφωνίας ΗΠΑ - ΕΕ νέα μέτρα όπως π.χ η εισαγωγή βιομετρικών δεδομένων στα διαβατήρια και τις βίζες, η χρήση ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης, η άρση του απορρήτου επικοινωνιών και παράλληλα αναπτύσσονται όλες οι υπηρεσίες αστυνόμευσης και δίωξης του λαϊκού κινήματος. Εδραιώνεται ένα νέο σύστημα πλήρους ασυδοσίας στη Δικαιοσύνη, που χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια εναρμόνισης του Διεθνούς Δικαίου στη νομοθεσία των ΗΠΑ».

Σχέδιο προτεραιοτήτων του ΠΣΕ το αμέσως επόμενο διάστημα

«Παίρνοντας υπ' όψη τις αποφάσεις του Συνεδρίου, αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις παγκόσμια - σημείωσε ο Θ. Παφίλης - το ΠΣΕ πρέπει να συμβάλει αποφασιστικά με πρωτοβουλίες στη διαμόρφωση των απαραίτητων προϋποθέσεων, ώστε το φιλειρηνικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα να είναι σε θέση να αντιδράσει στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Η αλληλεγγύη στις χώρες και τους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο παραμένει το πρώτο καθήκον και με αυτό το κριτήριο πρέπει να δημιουργήσουμε ευρύτερες συσπειρώσεις με το κοινωνικό και κυρίως με το εργατικό κίνημα.

Επιβάλλεται, λοιπόν, δραστηριοποίηση των δυνάμεών μας στις περιοχές όπου αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, όπως η Μ. Ανατολή και η ευρύτερη περιοχή. Να κινητοποιηθούμε με συνθήματα "Εξω οι ξένοι στρατοί κατοχής από το Ιράκ", "Το Ιράν να μην αποτελέσει νέο Ιράκ", "Αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους", "Καταδίκη του «Σχεδίου Μ. Ανατολή» («Plan Middle East»)", "Εξω το ΝΑΤΟ και ο Ευρωστρατός έξω από τα Βαλκάνια", "Οχι σε νέες διαιρέσεις και εντάσεις στην περιοχή της Μεσογείου".

Ενθαρρημένο από τον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" των ΗΠΑ, το Ισραήλ ενισχύει την επιθετικότητα και καταπίεση, θα έπρεπε να πούμε την "κρατική τρομοκρατία", στην Παλαιστίνη. Υπό αυτό το πρίσμα γίνεται ένας σημαντικός στόχος για την ειρήνη και την ασφάλεια όχι μόνο της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Κάτω από τη σύνθετη κατάσταση μετά από τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, απαιτείται να συνεχιστεί η ανάπτυξη της διεθνούς αλληλεγγύης για ένα ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του και για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το πλαίσιο, επαναλαμβάνουμε τις απαιτήσεις μας για την απόσυρση όλων των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από τα παλαιστινιακά εδάφη και για παύση κατασκευής και απομάκρυνση του "τείχους του αίσχους".

Με τη ραγδαία αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες πρόκειται να φθάσουν στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Είναι σημαντικότερο να προωθηθεί ο αφοπλισμός, να λυθούν τα προβλήματα της φτώχειας και της πείνας, να καθιερωθεί μια δίκαιη διεθνής οικονομική τάξη και να εξασφαλιστεί ανεξάρτητη και δημοκρατική ανάπτυξη, η οποία θα συνέβαλλε στην ειρήνη και τη σταθερότητα στις περιοχές και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς της Κούβας και της Βενεζουέλας. Καμιά επέμβαση στην Κολομβία, η ειρήνευση μπορεί να προέλθει μόνο με καταδίκη του Σχεδίου "Πρωτοβουλία των Ανδεων"».

Πρωτοβουλίες

«Είναι ανάγκη - τόνισε ο Θ. Παφίλης - η Γραμματεία του ΠΣΕ σε συνεργασία με τους περιφερειακούς συντονιστές, να πάρει πρωτοβουλία, ώστε να οργανωθούν διασκέψεις και άλλες μορφές δράσης, με στόχο να υπάρχει μια γενικότερη συσπείρωση κινημάτων και οργανώσεων. Στη διάρκεια του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ στο Πόρτο Αλέγκρε θα μας δοθεί η ευκαιρία να συναντήσουμε πολλά κινήματα και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και απόψεις.

Στο θέμα της αλληλεγγύης, θεωρούμε σκόπιμο να προσπαθήσουμε κατ' αρχήν να συντονίσουμε τις ενέργειές μας με την Παγκόσμια Οργάνωση Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ - WFDY), την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ - WFTU), τη Διεθνή Ενωση Δημοκρατικών Νομικών (IADL), την Παγκόσμια Ομοσπονδία Γυναικών (WIDF), και άλλες οργανώσεις».

Επικίνδυνη πυρηνική πολιτική

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ - σημείωσε ο ΓΓ του ΠΣΕ - προωθεί επικίνδυνη πυρηνική πολιτική: Πυρηνική προληπτική επίθεση, το πρόγραμμα μικρών πυρηνικών, κ.λπ. Η Ρωσία επίσης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων. Η στρατηγική των προ-πυρηνικών δυνάμεων γίνεται πιο επικίνδυνη από ποτέ, και γίνονται πιο επείγουσες η πρόληψη του πυρηνικού πολέμου και η εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

Αφ' ετέρου, αυξάνεται επίσης η παγκόσμια τάση για την κατάργηση των πυρηνικών, κάνοντας την 60ή επέτειο του ατομικού βομβαρδισμού της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι μια κρίσιμη καμπή για την εξάλειψη των πυρηνικών, όπως οι μαζικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής που προτείνεται από τους "δημάρχους για την ειρήνη", με την ευκαιρία της διάσκεψης για την αναθεώρηση της NPT στη Νέα Υόρκη (Μάιος 2005). Με όλες αυτές τις κινήσεις, οι δυνάμεις που προσκολλώνται στα πυρηνικά όπλα απομονώνονται όλο και περισσότερο.

Το ΠΣΕ ενώνει τις δυνάμεις τους στις δραστηριότητες με την ευκαιρία της διάσκεψης αναθεώρησης της NPT και στις εκδηλώσεις που τιμούν τη μνήμη των νεκρών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, συμπεριλαμβανομένης της εκστρατείας υπογραφών "Καταργήστε τα πυρηνικά όπλα τώρα!" Θα συμβάλει στην παγκόσμια διάσκεψη του 2005 ενάντια στις ατομικές βόμβες και βόμβες υδρογόνου που διοργανώνονται στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι».

Διεθνής αλληλεγγύη

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να ενισχύσουν την παγκόσμια στρατιωτική παρουσία τους στο όνομα του "μετασχηματισμού", ο οποίος θα εξυπηρετήσει τη στρατηγική της προληπτικής επίθεσης, αποκάλυψε ο Θ. Παφίλης. Υπό αυτή την κατάσταση, υπάρχουν νέες εξελίξεις στα κινήματα ενάντια στις βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ασία, την Ευρώπη, και τη Λατινική Αμερική. Είναι απαραίτητο να προωθηθεί η διεθνής αλληλεγγύη μεταξύ αυτών των κινημάτων.

Το ΠΣΕ πρέπει να προωθήσει τη διεθνή συνεργασία κατά της διεύρυνσης και της ενίσχυσης των αμερικανικών βάσεων, κατά της μονιμοποίησή τους, να καλέσει για την εξάλειψη των ζημιών που προκαλούνται από τις βάσεις, για το σταμάτημα της λειτουργίας των βάσεων, με σκοπό το κλείσιμό τους και την τελική κατάργησή τους. Το ΠΣΕ θα συμμετάσχει ενεργά στη Διεθνή Διάσκεψη ενάντια στις αμερικανικές βάσεις στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στο Πόρτο - Αλέγκρε.

Το 2005 αποτελεί σημαντικό έτος για τις εξελίξεις και στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή. Συζητείται το ονομαζόμενο Ευρωσύνταγμα που στρατιωτικοποιεί την Ευρώπη και πρέπει επίσης να δοθεί λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου που βρίσκεται υπό ΝΑΤΟική κατοχή.

Από αυτή την άποψη, το ΠΣΕ πρέπει να στηρίξει την καμπάνια των Ευρωπαϊκών κινημάτων "Οχι στο Ευρωσύνταγμα" και να διερευνήσουμε τη δυνατότητα οργάνωσης κάποιας διάσκεψης σε συνεργασία με το ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο και άλλα κινήματα στα Βαλκάνια. Μπορεί, επίσης, και πρέπει μαζί με κάποια κινήματα να ασχοληθούμε με τις επιπτώσεις της ένταξης νέων χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ανάλογη προσπάθεια πρέπει να κάνουμε προς την πλευρά της Ρωσίας, για να αποκτήσουμε επαφές με κινήματα που στρέφονται κατά της πολιτικής Πούτιν του προληπτικού πολέμου κλπ., παίρνοντας υπ' όψη και τις συνολικές εξελίξεις σε αυτή την περιοχή (Ουκρανία, Λευκορωσία, Καύκασος κλπ.).

Με την ευκαιρία της 50ής επετείου της "διάσκεψης Bandung", που υπενθυμίζει τη σημασία της διακήρυξής της, θα ενισχύσουμε τη σχέση μας με το Κίνημα των Αδεσμεύτων.

Με όλα τα παραπάνω, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η γραμματεία του ΠΣΕ πρέπει να εκπληρώσει σημαντικούς στόχους για την ερχόμενη περίοδο και εκφράζουμε την αισιοδοξία μας ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μας για τους λαούς και την ειρήνη στον κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ