Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Εγιναν όλα νόμιμα λέει ο Α. Τσοχατζόπουλος

Την πολιτική ευθύνη για όλες του τις ενέργειες σχετικά με τις προμήθειες των ρωσικών αντιαεροπορικών και των αμερικανικών ραντάρ ανέλαβε χτες ο πρώην υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το θέμα.

Ο πρώην υπουργός ανέπτυξε τις ήδη γνωστές θέσεις του για τις συγκεκριμένες προμήθειες, τονίζοντας ότι στις σχετικές διαδικασίες δεν υπήρξε τίποτα το παράνομο και υπογραμμίζοντας ότι εν τέλει τις παραγγελίες τις έκανε το ΚΥΣΕΑ που είναι συλλογικό πολιτικό όργανο. Στην πολύωρη κατάθεσή του αναφέρθηκε στο ιστορικό των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν και συγκεκριμένα για τα ρωσικά ΤΟR/Μ1 είπε ότι ήταν τα μόνα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στην Κύπρο (βρίσκονται ήδη εκεί έξι) αφού ισχύει για τη Μεγαλόνησο το εμπάργκο δυτικών όπλων. Είπε επίσης ότι τα ρωσικά αντιαεροπορικά ήταν απαραίτητα για τη φύλαξη των επίσης ρωσικών πυραύλων S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη και άσκησε κριτική στον σημερινό υπουργό Αμυνας ισχυριζόμενος ότι καθυστερεί τη διασύνδεση του όπλου με την ελληνική αεροπορία.

Οσο δε για την προμήθεια των αμερικανικών ραντάρ TPQ 37 η οποία έγινε παρά την αντίθεση της στρατιωτικής ηγεσίας είπε ότι η αντίθεση αυτή προβλήθηκε την τελευταία στιγμή και εάν σταματούσε η προμήθεια τότε θα καθυστερούσε αρκετά χρόνια η απόκτηση παρόμοιου και απαραίτητου συστήματος από τον ελληνικό στρατό.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος - όπως και οι στρατιωτικοί που προηγήθηκαν - παραδέχτηκε ότι οι πρέσβεις κυρίως των ΗΠΑ και της Αγγλίας ήταν μόνιμοι θαμώνες στο υπουργείο λειτουργώντας μάλιστα ως «μόνιμοι εκπρόσωποι των εταιριών όπλων».

Σχετικά με την προχτεσινή κατάθεση του επιχειρηματία Γ. Γιαννίκου ότι είχε συμφωνηθεί με τον Α. Τσοχατζόπουλο έκπτωση στην τιμή των όπλων που τελικά δεν επιτεύχθηκε και κάποιοι πήραν τα λεφτά, ο πρώην υπουργός διέψευσε ότι είχε την παραμικρή σχέση με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Γ. Γιαννίκου. Η μόνη επαφή που είχε ήταν για τη στήριξη του πολιτιστικού κέντρου Πούσκιν το οποίο είχε ιδρύσει ο εν λόγω επιχειρηματίας.

Να σημειωθεί ότι στην αρχή της συνεδρίασης ο βουλευτής τη ΝΔ Σ. Τζίμας ζήτησε να προσκομιστούν στην Επιτροπή οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Οι τελευταίοι εξέλαβαν την πρόταση ως «συκοφαντική» κατά των πρώην υπουργών αφού υπονοούσε «πλουτισμό» τους από την άσκηση των υπουργικών τους καθηκόντων. Τελικά παρενέβη «πυροσβεστικά» ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Τραγάκης (είναι και αρμόδιος αντιπρόεδρος της Βουλής για τα «πόθεν έσχες»), ο οποίος είπε ότι είναι άκομψο να δοθούν στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» μόνο των δύο πρώην υπουργών τη στιγμή που οι αντίστοιχες δηλώσεις των υπόλοιπων βουλευτών δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραπέμπεται σε δίκη για το «πόθεν έσχες» (2012-05-17 00:00:00.0)
Αίτημα για άρση ασυλίας της Ντ. Μπακογιάννη (2012-04-13 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε η έρευνα (2012-01-14 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε η έρευνα (2012-01-14 00:00:00.0)
Τελειώνει σήμερα η εξέταση μαρτύρων (2004-12-17 00:00:00.0)
ΜΑΣ ΚΟΡΟ+ΔΚΙΔΕΥΟΥΝ (1995-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ