Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Προσομοίωση, ή αντίσταση στην απαλλοτρίωση;

Ο Λεωνίδας ήταν παλιός συνάδελφος στη δημοσιογραφία και ...αποστρατευμένος αριστερός. Στην εφημερίδα που δουλεύαμε είχε αναλάβει το ρεπορτάζ των «παραγωγικών τάξεων», δηλαδή των μεγαλεμπόρων, των μεγαλοβιομηχάνων, αυτών που εκφράζουν τον καπιταλισμό και την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Μια μέρα, ο Λεωνίδας ξεκίνησε να παρακολουθήσει μια μεγάλη ημερίδα αυτού του χώρου, όπου οι μεγαλοκεφαλαιούχοι κλαψούριζαν, γιατί το κράτος δεν ανταποκρινόταν στα αιτήματά τους να καταβροχθίσουν τα πάντα.

Κουρασμένος και μπερδεμένος ο συνάδελφός μας γύρισε στο γραφείο να γράψει το σημείωμά του.

Τι νέα μας φέρνεις, Λεωνίδα, τον ρωτάει ο αρχισυντάκτης, παλιός Αιγυπτιώτης και σταθερά προοδευτικός.

- Ακου να δεις τι κάνει σ' αυτούς τους «καημένους» τους ανθρώπους, η κυβέρνηση.

- Τον λοξοκοιτάζει ο αρχισυντάκτης και ξαναρωτάει:

- Σε ποιους ανθρώπους και τι ακριβώς τους κάνει; Και ο Λεωνίδας, συνεπαρμένος απ' όσα άκουσε, απαντά:

- Στους βιομήχανους, που δεν τους δίνει μεγαλύτερες πιστώσεις, που δεν τους επιτρέπει τις ομαδικές απολύσεις, που δεν τους επιτρέπει τον... αθέμιτο ανταγωνισμό, που δεν...

Και ο αρχισυντάκτης τον επαναφέρει στην πραγματικότητα:

- Α ρε Λεωνίδα. Δεν κατάλαβες ακόμη ότι εκεί που πας, είναι σα να κολυμπάς σε μια χαβούζα, με λύματα - (σ.σ. τα είπε βέβαια με το δύσοσμο όνομά τους).

Και αν δε φοράς ειδική φόρμα, αν δεν προστατεύεσαι, αν δεν είσαι θωρακισμένος, όπως παλιά, θα εξομοιωθείς με το δύσοσμο αυτό περιβάλλον, και αντί για τον κοινωνικό κριτικό και αντικειμενικό στόχο του δημοσιογράφου, θα γίνεις «παπαγαλάκι» συμφερόντων;

Το ηθικό επιμύθιο απ' αυτή την πραγματική ιστορία: Το σύστημα έχει τη δύναμη να καταπίνει τους ανθρώπους, αν δεν αντισταθούν και γίνουν τελικά υπηρέτες του.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ