Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
«Ναι» από το Ευρωκοινοβούλιο

Δύο μέρες πριν από τη λήψη της απόφασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την τροποποιημένη πρόταση της έκθεσης «Eurlings».

Οπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ζ. Μπορέλ, θα μεταφέρει προσωπικά στα μέλη του Συμβουλίου πριν από τη συνεδρίαση της 17ης του μήνα, το μήνυμα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο συνόψισε στα εξής:

«Το Κοινοβούλιο επιθυμεί να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία χωρίς καθυστερήσεις. Αυτό είναι το κύριο στοιχείο, όχι όμως και το μοναδικό. Θα τους ενημερώσω ότι συζητήσαμε λεπτομερώς και για το ενδεχόμενο μιας δεύτερης εναλλακτικής λύσης, την οποία απορρίψαμε δύο φορές, στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια».

Με την έκθεση Eurlings το Κοινοβούλιο λέει «ναι» στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, χωρίς όμως να προχωράει σε εγγυήσεις για την προσχώρηση. Αναγνωρίζει ότι προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται και αφορούν τα μειονοτικά δικαιώματα, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τα δικαιώματα των γυναικών, το ρόλο του στρατού, το Κυπριακό και τις τουρκοαρμενικές σχέσεις.

Τονίζεται ότι στο πρώτο στάδιο των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα «στην πλήρη εφαρμογή των πολιτικών κριτηρίων». Σε περίπτωση δε σοβαρών παραβιάσεων οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διακοπούν. Οι ευρωβουλευτές καθιστούν επίσης σαφές ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων δε θα πρέπει να οδηγήσει στην αυτόματη προσχώρηση της Τουρκίας. Εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις προόδους που έχει κάνει η Τουρκία σε πολλούς τομείς, υποστηρίζουν όμως ότι πολλά υπολείπονται ακόμα όπως:

- Το Κυπριακό, για το οποίο θα πρέπει η Τουρκία να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες. Τονίζουν ότι η απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων αποτελεί ένα απαραίτητο βήμα για την περαιτέρω μείωση της έντασης. Σημειώνουν ότι η έναρξη θα γίνει με τις 25 χώρες - μέλη, πράγμα που προϋποθέτει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι σημαντικότερες από τις άλλες προσπάθειες που οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Τουρκία είναι οι εξής:

- Να θέσει τέρμα στις διακρίσεις κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων. Σ' αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να επιτρέψει την άμεση επαναλειτουργία της ελληνορθόδοξης Ιερατικής Σχολής της Χάλκης και τη δημόσια χρήση του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

- Να υιοθετήσει νέο Σύνταγμα.

- Να άρει όλους τους περιορισμούς στον τομέα των μεταδόσεων (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης) και της εκπαίδευσης σε μειονοτικές γλώσσες.

- Να εξαλείψει τα βασανιστήρια.

- Να περιορίσει το ρόλο του στρατού.

- Να συνεχίσει τη διαδικασία συμφιλίωσης με την Αρμενία.

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν επίσης ότι η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθεροτυπία αποτελούν ζητήματα που θα παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να καταδικαστούν απερίφραστα οι τουρκικές προκλήσεις ενάντια στην Κύπρο (2014-11-13 00:00:00.0)
Προς «ειδική σχέση» Τουρκίας - ΕΕ; (2005-06-30 00:00:00.0)
Δύο τάσεις για την «ημερομηνία» στην Τουρκία (2004-11-23 00:00:00.0)
«Παρελθόν» η επιφυλαχτική στάση από την Κομισιόν (2000-11-15 00:00:00.0)
Η Κομισιόν έκανε (πάλι) το χατίρι στην Τουρκία (2000-11-09 00:00:00.0)
Δε συζητώ μαζί σας Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά (2000-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ