Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Σύντροφοι,

Δίνω και τη δική μου σκέψη στον προσυνεδριακό διάλογο, ίσως ελάχιστα χρήσιμη.

Διαβάζω από τις στήλες του «Ριζοσπάστη» και βλέπω φωτισμένα και αναβαθμισμένα, γνωστικά κείμενα συντρόφων που δίνουν κουράγιο και δύναμη, γιατί και η διανόηση αναλαμβάνει το μερτικό της.

Είναι γνωστά τα διατρέξαντα στην πορεία των αγώνων, θυσιών, αλλά και στραπάτσων στο ΚΚΕ. Τα μεγάλης ηλικίας στελέχη που διαδραμάτισαν ρόλους και είναι στη ζωή όπου και αν βρίσκονται θα πρέπει να εστιάσουν με κριτική μνήμη τη σκέψη τους. Θα έδιναν πλούσια συμπεράσματα και πολύ χρήσιμα.

Χωρίς καμία αμφισβήτηση η αλήθεια σήμερα πέταξε με φτερά και κρατάει φανάρι. Το συγγνώμη δεν είναι απαίτηση αλλά χρέος.

Θα ήθελα το 17ο Συνέδριο ενισχυμένο, να έχει καθαρή γραμμή πλεύσης στην τακτική του, μην αφήνοντας περιθώρια σε ταλαντεύσεις που μας κόστισαν την απαξίωση μεγάλης μερίδας οπαδών, απλών ανθρώπων που στερούνται το λεξιλόγιο έκφρασης.

Θα ήθελα η υπεύθυνη κατάληξη του συνεδρίου να μην αναλίσκεται σε φανταστικά προβλέψιμα σενάρια ανατροπής των γινομένων. Η σοσιαλιστική μας πίστη δεν αρκεί από μόνη της. Θέλει γερά μυαλά, αγώνες, θυσίες, συνεκτίμηση, χώρο, χρόνο και δυνάμεις.

Η βάση που εστιάζει το ενδιαφέρον απλών ανθρώπων των πόλεων και της υπαίθρου, να γίνεται κατανοητή. Λόγω των γνωστών περασμένων, πολλά μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ αποστασιοποιήθηκαν και άλλοι με βαριά καρδιά πήραν άλλους δρόμους. Επέδρασαν καίρια και στη νεολαία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι και πολύ εύκολη η προσέγγιση. Χρειάζεται ανάλογη προσπάθεια για να πλαισιωθεί το Κόμμα με περισσότερους οπαδούς και να έχει δυνατότητες επιλογής μελών.

Χρειάζεται βοήθεια στις Οργανώσεις Βάσης από την κορυφή, από μέλη και οπαδούς, για να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους. Αν πράγματι βοηθηθούν και με συντροφικό τρόπο αποφύγουν τους χαρακτηριζόμενους, χατιρίζοντας και τους αρτηριοσκληρωτικούς, αλαφραίνοντάς τους, ίσως τότε υπάρξουν καλύτερες ελπίδες φίλιωσης και διαλόγου. Αν τον συνάνθρωπό μας που μοχθεί δεν μπορούμε αμέσως να τον κάνουμε κοινωνό, μην τον κάνουμε αντίπαλο. Ας αφήσουμε στην αναμονή την ελπίδα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν γνώσεις, στα γενόμενα γνωστά και ελκυστικά αστικά μέσα ενημέρωσης. Αγνοούν το «Ριζοσπάστη», την τηλεόραση του «902» και το ραδιόφωνο. Δεν τα προσεγγίζουν ακόμη και πολλοί που κάνουν τους αριστερούς. Να τους βοηθήσουμε να τα παρακολουθήσουν. Αν μαθαίνουν την αλήθεια για τα γενόμενα, θα έρθουν πιο κοντά μας. Ακουσα από συναγωνιστή ανάγνωση του καταστατικού για την εγγραφή μελών στο Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, τους όρους εγγραφής και ακόμα να μην έχουν δικαίωμα να έρχονται στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ, αλλά να έχουν δικά τους. Σύντροφοι, δε χύνονται τα λεφτά στο δρόμο και δεν είναι πλήθος οι ενδιαφερόμενοι, δε στριμώχνονται. Πρέπει να κουραστούμε να τους φέρουμε κοντά μας, για να συμβάλλουν και αυτοί το κατά δύναμη.

Απορώ με την ανεδαφική τυπολατρία της κορυφής η οποία βρίσκει ευχάριστους αποδέκτες. Προσέξτε τα σύντροφοι. Ας ανατρέξουμε στα δύσκολα χρόνια της τριπλής κατοχής, της εξαχρείωσης, της εξαθλίωσης που οι λίγοι εκείνοι σύντροφοι πρωταγωνιστές κατατρεγμένοι μέσα στον άθλια δομημένο κόσμο, όχι μόνο κατάφεραν να τον προσεγγίσουν, αλλά έγινε και στην πλειοψηφία του σύντροφος και συναγωνιστής. Οταν αργότερα επανήλθε η κατοχή και επίμονα μας επέβαλαν τον εμφύλιο, νέοι, ακόμη και αγρότες οι περισσότεροι και με οικογενειακές υποχρεώσεις, πιστοί στα ιδανικά που γνώρισαν δε λύγισαν μπροστά στα δικαστήρια σκοπιμότητας. Προτίμησαν ακόμη και το θάνατο. Εκτελέστηκαν γι' αυτά τα πάντα επίκαιρα ανθρώπινα ιδανικά και τον πατριωτικό τους αγώνα. Πόσα ανομολόγητα βάσανα πέρασαν: Φυλακές, εξορίες, ταπεινώσεις. Επιβίωσαν όμως χάρη στην πίστη τους. Δεν ήταν όλοι τους στελέχη. Ηταν απλοί άνθρωποι και χωρικοί.

Να θυμόμαστε και το ΔΣΕ. Δεν έχει προηγούμενο η ιστορία. Ας σκεφτούμε συντροφικά και καλύτερα να μετράμε τα λόγια και τις πράξεις μας και θα πορευτούμε περισσότεροι και καλύτερα στα δύσκολα χρόνια, στους αγώνες που μας περιμένουν.

Δεν άλλαξε ο τόπος μας. Και ο λαός εδώ είναι.

Καλή επιτυχία και πάντα μαζί σας.

Βασίλης Στεργίου

Καρδίτσα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ