Τρίτη 25 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Επωφελούμαι της ευκαιρίας του προσυνεδριακού διαλόγου, να σας γράψω μερικές σκέψεις, ενδιαφερόμενος για την προώθηση των στόχων που συνδέονται ιδιαίτερα με τον πατριωτικό χαρακτήρα του Κόμματός σας. Τονίζεται πως κανένα Κόμμα δεν έχει τον ιδεολογικό πλούτο του ΚΚΕ, ούτε την ιστορία προσφοράς και αγώνων ούτε το ανθρώπινο δυναμικό με την αφοσίωση και την πίστη των δικών του στελεχών και μελών. Επομένως, μένει η μεθοδολογία και η τακτική για την ευόδωση του προγράμματός του.

Τα σημεία όπου εστιάζονται οι δικές μου παρατηρήσεις είναι: α) η προβολή και αποδοχή από ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας μας των Θέσεων και του Προγράμματος του ΚΚΕ, β) οι συνεργασίες του, γ) τα αποκαλούμενα «Εθνικά Θέματα» και οι σχέσεις με το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και κύρια με τους αποστράτους και δ) τα αφορούντα την Ευρωπαϊκή Ενωση και ο ΝΑΤΟ.

  • Είναι κοινή διαπίστωση ότι το ΚΚΕ έχει αυξήσει την επιρροή του και έχει γίνει αποδεκτό από μεγάλη μερίδα του κόσμου. Αυτό όμως δεν έχει ως αποτέλεσμα την επιλογή για ένταξη στις γραμμές του ή για συνεργασία και τέλος δεν το ψηφίζουν στις εκλογές. Ολοι σχεδόν σέβονται, παραδέχονται και ακούν με προσοχή τις απόψεις και θέσεις του, παροτρύνουν να συνεχίσει τους αγώνες του και περιμένουν με αγωνία τις κινητοποιήσεις και δραστηριότητές του, αλλά τις παρακολουθούν από μακριά και δε συμμετέχουν. Το προτιμούν ως δυναμικό διεκδικητή των δικαίων τους και όχι να κυβερνά. Πιστεύουν πως δεν πρόκειται οι «σύμμαχοι» (ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ) και οι εδώ φίλοι τους να επιτρέψουν την αύξηση της εκλογικής του δύναμης και πολύ περισσότερο του «κινδύνου» να κυβερνήσει. Για να ξεπεραστούν οι φόβοι αυτοί πρέπει να αποτελέσουν στόχο της «επικοινωνιακής» πολιτικής του ΚΚΕ και κύρια των μέσων ενημέρωσης που διαθέτει (Ριζοσπάστης, ΚΟΜΕΠ, Οδηγητής, Ράδιο, Τηλεόραση κλπ.) και των στελεχών του, που προβάλλουν τις θέσεις του. Τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι «ελκυστικά» και αρκετοί από τους εμφανιζόμενους σ' αυτά από τα στελέχη δεν πείθουν. Η τηλεόραση και λιγότερο το ραδιόφωνο είναι αποστεωμένα στοιχείων ψυχαγωγικού χαρακτήρα και από πολιτιστικά δρώμενα, ενώ είναι δεδομένο πως οι καλλιτέχνες και οι διανοούμενοι / επιστήμονες φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ είναι πολλοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν. Δε χρησιμοποιούνται σχεδόν καθόλου. Η γλώσσα πολλών από τους ομιλητές είναι «ξύλινη» και άχρωμη, παρ' όλο που το ουσιαστικό περιεχόμενο των λεγομένων είναι σωστό και δίκαιο. Επομένως, δεν τυχαίνουν της δέουσας προσοχής και δεν πείθουν.
  • Οι συνεργασίες περιορίζονται σε πρόσωπα και κινήσεις - ομάδες, που δεν εμφανίζουν (προς το παρόν τουλάχιστον) προοπτική δυναμικής ανάπτυξης ικανής να πείθει για ευόδωση του στόχου του ΑΑΔΜ. Εκτός εάν γίνει δεκτό πως το Μέτωπο θα αποτελέσει τον φορέα εκείνο, που θα συσταθεί με ευρείες συνεργασίες την τελευταία στιγμή προ της ανάληψης της εξουσίας. Δεν πρέπει να αποκλείονται από τέτοια προοπτική και άλλα κόμματα, με την προϋπόθεση πως θα άλλαζαν τις θέσεις και τη δράση τους σε ζητήματα, που μπορούν καθαρά να τεθούν ως όροι από το ΚΚΕ. Μπορεί να λεχθεί αυτό. Και να τεθούν οι προϋποθέσεις. Στην πρόταση π.χ. του νέου ηγέτη του Συνασπισμού μπορεί να λεχθεί πως «ναι συνεργαζόμαστε με τις εξής προϋποθέσεις» κ.ο.κ.
  • Στα «Εθνικά Θέματα» (Αιγαίο, Κύπρος, ελληνοτουρκικά, συνοριακές σχέσεις κλπ.) το ΚΚΕ έχει τις πιο σωστές, πατριωτικές απόψεις και αυτό σταδιακά γίνεται αντιληπτό, από όσους τις μαθαίνουν. Επομένως, πρέπει να αυξηθεί η προσπάθεια να προβληθούν. Στον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων, όμως, δεν έχει αξιοποιήσει τις θετικές εντυπώσεις, που προκαλούν οι θέσεις του. Δείχνει διστακτικότητα και αποφεύγει την αύξηση των ενεργειών για γνωριμία - πρόσβαση με τον «ευαίσθητο» αυτό χώρο. Ο καιρός που ο κομμουνισμός και το ΚΚΕ θεωρούνταν «κίνδυνος» για το Εθνος, την Πατρίδα και τις ΕΔ ανήκει στο παρελθόν, εκτός βέβαια των νοσταλγών του αντικομμουνισμού και των φορέων που τους βολεύει η θεώρηση αυτή. Ο χώρος των απόστρατων αξιωματικών του στρατεύματος είναι πρόσφορος και πρέπει να αποτελέσει δεξαμενή απ' όπου το ΚΚΕ (όπως κάνουν και όλα τα άλλα κόμματα) θα αντλήσει πρόθυμους για συνεργασία και έμπειρους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας ανθρώπους. Πρέπει να αυξηθούν οι εκδηλώσεις και η ενασχόληση των μέσων ενημέρωσης με το χώρο των ΕΔ και της εθνικής άμυνας.
  • Για το ΝΑΤΟ δεν υπάρχει αμφιβολία πως η διάλυσή του θα ήταν μια ανάσα ειρήνης για ολόκληρη την υδρόγειο. Για την ΕΕ η θέση του ΚΚΕ δεν πείθει, καίτοι οι επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά και στα εθνικά μας θέματα, θα έπρεπε να έχουν αλλάξει την άποψη του κόσμου. Πρέπει να συζητηθεί αλλαγή τακτικής ίσως και προσαρμογής της θέσης στο θέμα της ΕΕ. Ισως να είναι πιο αποτελεσματική μια θέση όπου προβάλλεται μία άλλη επιθυμητή ΕΕ και πώς θα αγωνιστούμε γι' αυτήν. Ο αποκαλούμενος ευρωστρατός δεν είναι παρά παρακολούθημα και πλήρως εξαρτώμενος από το ΝΑΤΟ. Αρα ως «γιουσουφάκι του» (επιτυχημένη η έκφραση από συντάκτη του Ριζοσπάστη) έχει και ανάλογες αποστολές που υπηρετούν τα ίδια με το ΝΑΤΟ συμφέροντα.

Το ΚΚΕ έχει τις καλύτερες και ισχυρότερες προϋποθέσεις (ιδεολογία, ιστορία, μέλη) να πετύχει τους στόχους του. Το επερχόμενο Συνέδριό του είναι μια καλή ευκαιρία για ανασύνταξη δυνάμεων και ρεαλιστικές, δυναμικές, επιθετικές αποφάσεις και προσαρμογή τακτικής.

Εύχομαι καλή επιτυχία.

Α. Κακαράς,

Αρχιπλοίαρχος εν αποστρατεία,

διδάκτωρ νεότερης ιστορίας

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας γνωρίζοντας ότι το ΚΚΕ είναι δίπλα μας (2024-01-23 00:00:00.0)
Επικίνδυνες τοποθετήσεις (2019-07-20 00:00:00.0)
Ξεκάθαρα (2004-12-16 00:00:00.0)
Τους έβαλε τιμωρία (2000-02-06 00:00:00.0)
"Πυλώνες μας" το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, "έμβλημα" το "Σύμφωνο Σταθερότητας"! (1999-09-04 00:00:00.0)
Προαγωγές αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (1998-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ