Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ολοταχώς πίσω σε μαύρες εποχές

Εισαγγελείς και αστυνόμοι προσπαθούν να σπείρουν τον τρόμο για λογαριασμό της κυβέρνησης. Συλλήψεις μαθητών στο Βόλο, συνδικαλιστή στα Τρίκαλα και προβοκάτσια στην Καρδίτσα

Πανικόβλητη η κυβέρνηση μπροστά στο μέγεθος και το δυναμισμό του μαθητικού ξεσηκωμού, προχωρεί σε ακόμα πιο αυταρχικά, βίαια και αντιδημοκρατικά μέτρα σε βάρος των αγωνιζόμενων μαθητών και του λαϊκού κινήματος, που τους συμπαραστέκεται, απειλώντας άμεσα με εκτροπή την κοινωνική και πολιτική ομαλότητα.

Χτες, στο επίκεντρο της ξεδιάντροπης αυταρχικής κυβερνητικής επίθεσης βρέθηκαν οι μαθητές της Θεσσαλίας, οι οποίοι προχτές πραγματοποίησαν τεράστιες σε όγκο και συγκλονιστικές σε παλμό και δυναμισμό διαδηλώσεις στους δρόμους των θεσσαλικών πόλεων.

Εισαγγελείς και αστυνομικοί που είχαν καταλάβει τα σχολεία προχώρησαν - ενεργώντας στα πλαίσια των εντολών της κυβέρνησης - σε συλλήψεις μαθητών στο Βόλο και ενός συνδικαλιστή στα Τρίκαλα, που συμπαραστέκονταν στον αγώνα των μαθητών, ενώ στην Καρδίτσα μπήκε σε άμεση εφαρμογή προβοκατόρικο σχέδιο της Ασφάλειας, με σκοπό τη συκοφάντηση των αγωνιζόμενων μαθητών, τους οποίους επιχειρεί να παρουσιάσει ως «χασισοπότες».

Οι ενέργειες αυτές, που γυρίζουν την Ελλάδα σε άλλες, αλήστου μνήμες, εποχές του αστυνομικού κράτους και των εισαγγελικών εφορμήσεων, προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις των μαθητών και του λαού όλης της Θεσσαλίας. Η άμεση αντίδραση, χτες, των μαθητών και των λαϊκών φορέων της περιοχής δείχνει πως η αστυνομική τρομοκρατική και αντιδημοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης «πέφτει στο κενό» και γίνεται, τελικά, «μπούμερανγκ» εναντίον της.

Συλλήψεις μαθητών στο Βόλο...

Χτες το πρωί, λοιπόν, στο Βόλο η Αστυνομία προχώρησε σε σύλληψη 7 μαθητών, με την κατηγορία της παρακώλυσης της συγκοινωνίας και εμπόδισης της λειτουργίας των σχολείων. Τα γεγονότα εξελίχτηκαν ως εξής:

Νωρίς το πρωί, αστυνομικοί έφτασαν στο 8ο Λύκειο Βόλου που τελεί υπό κατάληψη, προκειμένου να ανοίξουν με τη βία το σχολείο. Οι μαθητές αντέδρασαν, αλλά τελικά εκδιώχτηκαν από το σχολείο τους. Φεύγοντας από εκεί πραγματοποίησαν συγκέντρωση σε δρόμο κοντά στο σχολείο τους, αποκλείοντάς τον για να διαμαρτυρηθούν κατά της βίας και τρομοκρατίας που ασκείται σε βάρος τους και να διαδηλώσουν, για μία ακόμη φορά, την αντίθεσή τους στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Τότε, ξαφνικά και αναίτια, όρμησαν εναντίον τους οι αστυνομικοί και συνέλαβαν «απ' το σωρό» τους 7 μαθητές. Στη συνέχεια τους οδήγησαν στην Ασφάλεια Μαγνησίας. Την ίδια ώρα έξω από το κτίριο της Ασφάλειας διαδήλωναν μαθητές, γονείς και εργαζόμενοι, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων μαθητών. Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Βόλου, αποτελούμενη από τον Τάκη Τριανταφυλλάκο και τον Κώστα Παπαδόπουλο, επισκέφθηκαν την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Μετσοβίτου και προχώρησαν σε διάβημα διαμαρτυρίας για τις αναίτιες και απρόκλητες συλλήψεις. Στο αίτημά τους να αφεθούν ελεύθεροι οι μαθητές, η εισαγγελέας, επικαλούμενη την τρομοκρατική νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, είπε ότι δεν πρόκειται να πάρει τέτοια απόφαση κάτω από διάφορες πιέσεις, όπως αυτές των διαδηλώσεων...

Αμέσως μετά συνδικαλιστές επισκέφθηκαν τους συλληφθέντες μαθητές στην Ασφάλεια όπου κρατούνταν και τους εξέφρασαν τη συμπαράσταση των εργαζομένων στο δίκαιο αγώνα τους.

Το μεσημέρι, οι 7 μαθητές οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα, η οποία τους ζήτησε να δηλώσουν εκεί μπροστά σε όλους ότι δε θα ξανακάνουν ποτέ και πουθενά, ούτε οι ίδιοι ούτε οι συμμαθητές τους(!) και να εγγυηθούν για την κανονική λειτουργία του σχολείου τους από αύριο (σήμερα)(!!).

Οι μαθητές, που βρίσκονταν υπό κράτηση από το πρωί που συνελήφθησαν, αφέθηκαν ελεύθεροι γύρω στις 4.30 το απόγευμα.

... και συνδικαλιστή στα Τρίκαλα

Τον Δ. Αρμάγο, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, συνέλαβε χτες το πρωί η Αστυνομία, κατόπιν εντολής του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Τσαρδάκα, επειδή πήγε έξω από σχολείο συνοικίας της πόλης που βρισκόταν σε κατάληψη, για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των μαθητών.

Ο συνδικαλιστής, μαζί με άλλους συναδέλφους του και γονείς των μαθητών πήγαν στο 6ο Λύκειο Αγίας Μονής Τρικάλων, για να συμπαρασταθούν στους αγωνιζόμενους μαθητές που εκείνη την ώρα αντιμετώπιζαν την Αστυνομία, η οποία επιχειρούσε να «σπάσει» την κατάληψη. Στο χώρο βρισκόταν και ο Αχ. Κανταρτζής, βουλευτής Τρικάλων του ΚΚΕ, ο οποίος προσπαθούσε να συνεννοηθεί με τους αστυνομικούς, ώστε να μη γίνουν επεισόδια σε βάρος των μαθητών.

Μετά από μια ώρα έφτασε στο σχολείο ο αντεισαγγελέας και διέταξε τους μαθητές να σταματήσουν την κατάληψη, απειλώντας τους ότι αν δεν το κάνουν αμέσως, θα συλληφθούν. Ο βουλευτής του ΚΚΕ προσπαθούσε να πει στον αντεισαγγελέα - ο οποίος είναι γνωστός στα Τρίκαλα και από τη σκληρή στάση που τηρεί στα «αγροτοδικεία» σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών - ότι οι μαθητές έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται με όποιες μορφές πάλης αυτοί επιλέγουν για το δίκιο τους, όταν ο κ. Τσαρδάκας που έδειχνε άτεγκτος διέταξε να συλληφθεί ο συνδικαλιστής, παρά το γεγονός ότι αυτός απλώς παρευρισκόταν εκεί και ούτε προκαλούσε κανένα και ούτε εμπόδιζε.

Η αναίτια σύλληψη του Δ. Αρμάγου - ο οποίος οδηγήθηκε σε περιπολικό και στη συνέχεια στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, από όπου αργότερα αφέθηκε ελεύθερος - προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις των μαθητών του σχολείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και εκείνοι οι μαθητές που δε συμφωνούσαν με την κατάληψη, δεν μπήκαν στο σχολείο να κάνουν μάθημα, αλλά συμμετείχαν μαζί με τους άλλους συμμαθητές τους στην πορεία που έγινε αμέσως μετά από το σχολείο προς τα Δικαστήρια.

Την ίδια ώρα μαθητές από άλλα σχολεία των Τρικάλων πραγματοποιούσαν πορείες και αποκλεισμούς δρόμων μέσα στην πόλη, καταγγέλλοντας τη δικαστική και την αστυνομική βία εναντίον του μαθητικού κινήματος που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση.

Ασφαλίτικη προβοκάτσια στην Καρδίτσα

Τη μέθοδο της προβοκάτσιας χρησιμοποιεί η Ασφάλεια της Καρδίτσας προκειμένου να συκοφαντήσει τους αγωνιζόμενους μαθητές και να τρομοκρατήσει τους γονείς τους.

Η Ασφάλεια της Καρδίτσας, λοιπόν, διοχέτευε προς τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πληροφορίες ότι σε ένα υπό κατάληψη σχολείο της πόλης, βρήκε ένα «τσιγαριλίκι» (χασίς) και πως κάποιος από τους μαθητές που ηγείτο της προχτεσινής μεγάλης μαθητικής κινητοποίησης είχε παλιότερα συλληφθεί για ναρκωτικά.

Τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, παίζοντας στο χαφιεδίστικο «παιχνίδι» της Ασφάλειας, πρόβαλαν αυτές τις «ειδήσεις» με πρωτοσέλιδα. Ομως πολύ γρήγορα η ασφαλίτικη προβοκάτσια ξεσκεπάστηκε. Εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Καρδίτσας - ο Σερ. Τσιώνος - πήγε στο 2ο Λύκειο, όπου η Ασφάλεια ισχυρίστηκε πως βρήκε «τσιγαριλίκι». Συνάντησε δυο αστυνομικούς, οι οποίοι βρίσκονταν εκεί για να «φυλάνε» το σχολείο από τους μαθητές και τους ρώτησε αν αυτοί βρήκαν το «τσιγαριλίκι». Οι αστυνομικοί είπαν ότι το βρήκαν ασφαλίτες και όταν ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ ρώτησε πού το βρήκαν, του έδειξαν ένα σημείο στο σχολείο, το οποίο βρίσκεται πάρα πολύ ψηλά, σε ένα απρόσιτο μέρος που δεν το φτάνει κανένας ούτε με σκάλα!

Εκεί ψηλά ήταν μάλλον πολύ δύσκολο να βρεθεί και να κάτσει ένας μαθητής για να καπνίσει «τσιγαριλίκι», αλλά όχι και τόσο δύσκολο για κάποιον ασφαλίτη που θα ήθελε να ανέβει και να αφήσει εκεί το «πειστήριο του εγκλήματος»...

Οσον αφορά την ασφαλίτικη πληροφορία ότι μαθητής που ηγείτο της κινητοποίησης είχε συλληφθεί για ναρκωτικά, αυτή και δεν είναι συγκεκριμένη, αφού δεν αναφέρεται όνομα, αλλά και δεν επιβεβαιώνεται από καμιά πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ