Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η «δροσιά της νιότης» κατατρόπωσε τη «γεροντική ξιπασιά»

Ενα 14χρονο παιδί, μαθητής της πρώτης Λυκείου, βγήκε στην τηλεόραση κι επιδεικνύοντας γνώση, σοβαρότητα, ωριμότητα και δυναμισμό κατάφερε να κατατροπώσει δύο υπουργούς της κυβέρνησης και μία βουλευτίνα της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν υπό την επιτήρηση της «λοξής ματιάς» της τηλεπαρουσιάστριας.

Ο «Θεοδόσης» αντιπαρατέθηκε στον Γ. Ανθόπουλο, υφυπουργό Παιδείας, στον Β. Γιαννόπουλο, υπουργό Δικαιοσύνης και στην Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, στη συζήτηση που αναπτύχθηκε στη χτεσινοβραδινή εκπομπή «Με τα μάτια της Ελλης», της Ελλης Στάη, στον «Αντέννα», με θέμα τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Και κατάφερε:

Πρώτον, ν' αποδείξει ότι η σημερινή νέα γενιά της Ελλάδας, δεν είναι μια γενιά «χαμένη στην αφασία, στο χαβαλέ και στο βόλεμα», αλλά μια γενιά της ωριμότητας, του αγώνα, της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας, μια καλή επένδυση στο μέλλον της χώρας μας.

Δεύτερον, ν' αναδείξει την κακομοιριά, τη γελοιότητα, την ασχετοσύνη, την εξαχρείωση, τον αυταρχισμό, την αντιδημοκρατικότητα και τη φοβία των εκπροσώπων της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική αδυναμία της εκπροσώπου της ΝΔ να διαφοροποιηθεί, κατ' ελάχιστον, επί της ουσίας από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους.

Τρίτον, να προβάλει με αφοπλιστική πειστικότητα το δίκιο του αγώνα των μαθητών κατά της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης και υπέρ του δικαιώματος όλων των παιδιών της Ελλάδας στην ουσιαστική γνώση και στη μόρφωση.

Με τη σθεναρή, αποκαλυπτική και ώριμη στάση του στη συζήτηση ο Θεοδόσης όχι μόνο κέρδισε τις τηλεοπτικές εντυπώσεις, αλλά κατάφερε να συντρίψει τις «απόψεις» των εκπροσώπων της κυβέρνησης και της ΝΔ για την παιδεία και τους μαθητικούς αγώνες. Ο Γ. Ανθόπουλος και ο Β. Γιαννόπουλος, «άδειοι» παντελώς από επιχειρήματα, έχασαν την ψυχραιμία τους και επιδόθηκαν σε μια απρόκλητη ανοίκεια, άνανδρη, συκοφαντική επίθεση εναντίον του 14χρονου μαθητή. Ο Θεοδόσης μιλούσε για τις επιπτώσεις της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στα σχολεία, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα στοιχεία κι αναφερόμενος σε παραδείγματα. Και ο Γ. Ανθόπουλος «απαντούσε» με υποτιμητικές για τον μαθητή φράσεις και, επιδεικνύοντας την «ασφαλίτικη» και «προβοκατόρικη» νοοτροπία του, κατηγορούσε κι απειλούσε το μαθητή για τη συμμετοχή του στις μαθητικές κινητοποιήσεις και την ένταξή του στην ΚΝΕ.

Ο Θεοδόσης εξηγούσε γιατί τα προβλήματα της Παιδείας δε λύνονται με την εισβολή εισαγγελέων και χωροφυλάκων στα σχολεία και επιχειρηματολογούσε υπέρ του περιεχομένου των αιτημάτων και των μορφών πάλης του μαθητικού κινήματος. Και ο Β. Γιαννόπουλος του «απαντούσε» με βρισιές και απειλές σ' ένα ντελίριο αντικομμουνισμού.

Ο Θεοδόσης, προμηνύοντας το μέλλον, περιέγραψε τα όνειρα και τα οράματα της νέας γενιάς για ένα σχολείο της ουσιαστικής γνώσης και της κοινωνικής μόρφωσης χωρίς ταξικούς φραγμούς, της δημοκρατίας χωρίς ιδιώνυμα και της διαμόρφωσης ελεύθερων ανθρώπων. Και η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά του «απαντούσε» με συμβουλές για αυτοσυγκράτηση στον αγώνα για το δίκιο και για εκπτώσεις στα οράματα και στα ιδανικά των νέων.

Οσο προχωρούσε η συζήτηση στην εκπομπή τόσο γινόταν πιο φανερό ότι η «ήττα» των συνομιλητών του Θεοδόση θα εξελισσόταν σε «νίλα» τους. Ετσι και έγινε. Δεν τους έσωσαν ούτε οι προσπάθειες της τηλεπαρουσιάστριας να τους προστατέψει από τον 14χρονο αντίπαλό τους. Η Ελλη Στάη έφερε άλλους δύο μαθητές - χρησιμοποιήθηκαν, μάλιστα εναλλάξ, ο ένας μετά τον άλλο - που τάσσονται κατά των μαθητικών κινητοποιήσεων, ώστε να προστεθούν ως αντίπαλοι του Θεοδόση, πλην όμως «τζίφος». Η σύγκριση ήταν αποκαλυπτική. Επιχείρησε, με ευγενική πονηριά, να προσβάλει τον Θεοδόση, λέγοντάς του να μη διαβάζει την ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου των μαθητών, αντλώντας από εκεί επιχειρήματα, αλλά ο 14χρονος την «έβαλε στη θέση της», σπρώχνοντας το χαρτί προς το μέρος της και συνεχίζοντας να επιχειρηματολογεί ακάθεκτος.

Δεν έδωσε το λόγο στην ηθοποιό Ελένη Γερασιμίδου που είχε προσκαλέσει στην εκπομπή της - παρά μόνο για να πει μόνο λίγες κουβέντες - αλλά κι αυτά που ακούστηκαν από την ηθοποιό, που είναι μάνα μαθήτριας, υπέρ του δίκιου του αγώνα των μαθητών, ήταν αρκετά για να προκαλέσουν μια ακόμα αντικομμουνιστική υστερία του Β. Γιαννόπουλου και του Γ. Ανθόπουλου.

Στο τέλος ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν άντεξε και φρονίμως ποιών, έφυγε πριν τελειώσει η εκπομπή, μαλώνοντας την τηλεπαρουσιάστρια, επειδή «έβαλε τρεις μεγάλους ανθρώπους να μαλώνουν ένα 14χρονο παιδί». Ας πρόσεχε η Ελλη Στάη, αφού δεν πρόσεξαν οι τηλεοπτικοί αντίπαλοι τον Θεοδόση...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2007-03-31 00:00:00.0)
Είχε από παλιά... «τρόπο» (2004-01-28 00:00:00.0)
Μεθοδεύσεις.... (2002-05-17 00:00:00.0)
Ασφαλίτες έσπασαν το χέρι μαθήτριας! (1999-12-15 00:00:00.0)
Είμαστε μια κερδισμένη γενιά που ξέρει τι θέλει (1999-12-12 00:00:00.0)
Οι μαθητές διώχνονται από το Λύκειο (1999-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ