Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Ακάθεκτοι προετοιμάζουν τους νέους αγώνες

Νέο ραντεβού στις 16 Δεκέμβρη. Στους δρόμους σπάνε την τρομοκρατία. Πανελλαδική συνάντηση των Συντονιστικών όλης της χώρας την Κυριακή

Μετά τα μεγαλειώδη δυναμικά και αποφασιστικά συλλαλητήρια που συγκλόνισαν την Τετάρτη απ' άκρη σε άκρη όλη τη χώρα, το μαθητικό κίνημα, με επικεφαλής τα Συντονιστικά του όργανα, συνεχίζει ακάθεκτο, με νέα ορμή, τον αγώνα. Την Κυριακή πραγματοποιούν νέα Πανελλαδική Συνάντηση τα Συντονιστικά, ενώ οι μαθητές σπάνε καθημερινά την τρομοκρατία με πολύμορφους και ευρηματικούς τρόπους, με καταλήψεις, αποχές, μπλόκα, τοπικές διαδηλώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Το νέο αγωνιστικό ραντεβού έχει κλειστεί για τις 16 Δεκέμβρη, με νέα μαθητικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Η προσπάθεια τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων μαθητών με τις καθημερινές απόπειρες επιβολής στην πράξη πλέον της φασιστικής έμπνευσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, «σκοντάφτει» μπρος στη νεανική ζωντάνια, την οργή και την αγανάκτηση για την κατάσταση που καθημερινά βιώνουν οι 16χρονοι και 17χρονοι στα Λύκεια και τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια.

Η επιβολή του νέου «Ιδιώνυμου» κατά των αγωνιζόμενων μαθητών όχι μόνο δεν τους πτοεί, αλλά τους εξοργίζει ακόμα περισσότερο, πράγμα που δηλώνεται πολύ χαρακτηριστικά από τους ίδιους: «τα λουκέτα μπορεί να τα σπάσει η κυβέρνηση, τη θέληση για αγώνα όχι». Γιατί η πραγματικά δωρεάν Παιδεία, για την οποία παλεύουν, είναι αυτό που τους ενώνει. Γιατί ο παιδαγωγικός, ενιαίος ρόλος του σχολείου, που έχει χαθεί σε διαδρόμους φροντιστηρίων και έχει κατακερματιστεί σε ασύνδετες βαθμίδες εκπαίδευσης, σε πολλών ταχυτήτων σχολεία, είναι κάτι που το βλέπουν από πολύ νωρίς οι μαθητές των σχολείων και του Γυμνασίου.

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας «περί άλλων τυρβάζει». Αναγάγει σε «άλφα και ωμέγα» τα λεγόμενα «ανοιχτά σχολεία» και την πάση θυσία εφαρμογή της μεταρρύθμισης, που, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Παιδείας, για τις φήμες περί... εκπτώσεων, «εφαρμόζεται και θα εφαρμόζεται άνετα». Το πόσο άνετα γίνεται αυτό, φαίνεται και από την προσπάθεια συνειδητής διαστρέβλωσης από την πλευρά του υπουργείου της πραγματικότητας, που θέλει να βλέπει «εκτόνωση της κατάστασης» αλλά κύρια από το γεγονός ότι δεν μπορεί να κρύψει το φόβο της για το συνεχώς διογκούμενο κίνημα στα σχολειά της χώρας. Γι' αυτό έχει ξεκινήσει μια εκτεταμένη επιχείρηση αστυνομοκρατίας και κρατικής βίας, ενάντια στους αγωνιζόμενους νέους. Ο αυταρχισμός και η χρήση του χωροφύλακα και του εισαγγελέα έχει προταχθεί για να καμφθούν οι αγώνες. Οι συλλήψεις και οι επιδρομές στα σχολεία, όπως χθες στο Βόλο, στην Πάτρα, στην Πτολεμαΐδα, στα Τρίκαλα και αλλού, έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Εχουν φτάσει να συλλαμβάνουν μαθητές στα σχολεία, στα μπλόκα, αλλά και γονιούς που τους συμπαραστέκονται.

Η απάντηση των ίδιων των μαθητών είναι καταπέλτης για τα μέτρα καταστολής και επιβολής της λεγόμενης... νομιμότητας. Φουντώνουν καθημερινά οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με συγκεντρώσεις γονιών και καθημερινή έκφραση συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους από όλους τους χώρους της κοινωνικής ζωής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ