Σάββατο 27 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ολα ρευστά μέχρι το Συνέδριο

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Ν. Κωνσταντόπουλος, ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή του τρίτου τακτικού συνεδρίου του κόμματος. Από τη μια, η συμμαχία του ιδίου και των «προεδρικών» με το «αριστερό ρεύμα» μόνο ως δεδομένη δεν μπορεί να θεωρηθεί, με δηλωμένη την πρόθεση του «ρεύματος» (κυρίως για λόγους γοήτρου) να επιμείνει στο Συνέδριο σε θέσεις, οι οποίες δε συμπεριλήφθηκαν στο προσχέδιο θέσεων που ενέκρινε η ΚΠΕ.

Από την άλλη, η νέα εσωκομματική «αντιπολίτευση» δημιουργεί «πονοκεφάλους», αφήνοντας να αιωρείται η απειλή ακόμα και για αποχώρηση από το κόμμα, εάν τα αποτελέσματα του Συνεδρίου δεν την ικανοποιήσουν. Μάλιστα, τα στελέχη που τη συγκροτούν (Μ. Δαμανάκη, Μ. Παπαγιαννάκης, Π. Κουναλάκης, Σπ. Δανέλλης, Θ. Μαργαρίτης κ.ά.) αναλαμβάνουν δράση, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε και διοργανώνουν κοινή εκδήλωση - συζήτηση για «τις θέσεις, την πολιτική και τις προοπτικές της Ανανεωτικής Αριστεράς». Να σημειωθεί εδώ ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα απ' αυτά τα στελέχη, όταν τους ζητήθηκε από τον Ν. Κωνσταντόπουλο να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις τους, αρνήθηκαν να το πράξουν, πλην του Μ. Παπαγιαννάκη, που απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησής του.

Πέρα από τα όσα διαδραματίζονται σε επίπεδο «κορυφής», ο Ν. Κωνσταντόπουλος φέρεται να επιθυμεί να παρακολουθήσει όσο το δυνατόν περισσότερες εκδηλώσεις ή συσκέψεις των οργανώσεων - όπου ήδη έχει αρχίσει η συζήτηση του προσχεδίου θέσεων που ενέκρινε η ΚΠΕ και αυτού που κατέθεσε ο Μ. Παπαγιαννάκης - προκειμένου να σχηματίσει ιδία άποψη για την κατάσταση στη βάση του ΣΥΝ, που χαρακτηρίζεται από προβληματισμό και αντιπαραθέσεις.

Προβλήματα και στην «Αυγή»;

Ούτε η «Αυγή» έμεινε ανεπηρέαστη από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στο Συνασπισμό, αν ευσταθούν σχετικά δημοσιεύματα και φήμες που κυκλοφορούν. Σύμφωνα με αυτά, ανοιχτό είναι το θέμα της παραμονής ή όχι του διευθυντή της εφημερίδας Δ. Χατζησωκράτη στη θέση του. Το προσωπικό της εφημερίδας φέρεται να ζητά αντικατάστασή του από επαγγελματία και όχι πολιτικό στέλεχος. Ενώ, ταυτόχρονα, ο Ν. Κωνσταντόπουλος φέρεται δυσαρεστημένος με τη γενικότερη «φιλοεκσυγχρονιστική» στάση της εφημερίδας, από την οποία προσδοκούσε και ζητά μεγαλύτερη στήριξη. Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου τη Δευτέρα στη συνάντηση μεταξύ επιτροπής εργαζομένων, μετόχων και αντιπροσωπείας του Συνασπισμού.

Πέρα, ωστόσο, από τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν, οι αιτίες του προβλήματος που υπάρχει στην «Αυγή» πρέπει να αναζητηθούν στην αντιπαράθεση για το ποια πολιτική γραμμή και τακτική θα ακολουθήσει η συγκεκριμένη εφημερίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ