Σάββατο 27 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η τιμή του πετρελαίου...

Πολλή κουβέντα γίνεται αυτές τις μέρες για τις αυξήσεις τιμών στα υγρά καύσιμα. Πολλοί ρίχνουν τις ευθύνες της εξέλιξης στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και ειδικότερα στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, αλλά πολύ λίγοι θυμήθηκαν κάποια νούμερα από τους ισολογισμούς των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών, που δημοσιοποιήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο. Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες («Μόμπιλ», «Εξον», «Τεξάκο», «Αμοκο»), που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας αγοράς, αύξησαν τα κέρδη τους, κατά πολύ περισσότερο απ' την αύξηση των διεθνών τιμών. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο βασικότερος παράγοντας της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου είναι το ασύδοτο κυνηγητό όλο και περισσότερο τεράστιων κερδών από τις μεγάλες εταιρίες.

Και μη βιαστούν μερικοί να μιλήσουν για ελεύθερη αγορά και ανταγωνισμό, που ρίχνει τις τιμές, κλπ., κλπ., γιατί οι πάντες πλέον γνωρίζουν, πως οι μεγάλες εταιρίες έχουν συγκροτήσει «καρτέλ» και διαμορφώνουν σε συνεννόηση μεταξύ τους τις τιμές του πετρελαίου. Μόνον ο αρμόδιος για τον ανταγωνισμό κοινοτικός επίτροπος είναι ικανός να βλέπει τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται ταυτόχρονα και κατά το ίδιο ποσοστό σ' όλη την ΕΕ και να δηλώνει: Είναι κάπως περίεργο...

Τα περί ελεύθερης αγοράς και ανταγωνισμού είναι στην πραγματικότητα στάχτη στα μάτια των λαών από τη μια και το αναγκαίο πλαίσιο, για την ασύδοτη δράση των πολυεθνικών από την άλλη. Αυτή είναι η αλήθεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ